Konsthistoriska perspektiv på statyn i staden
Sedan civilisationens begynnelse har man placerat statyer i det offentliga rummet. Från Mesopotamien till idag har nyckelpersoner i samhället visats på olika sätt i stadsrummet. På 1800-talet får statyer ett större genomslag i stadsbilden. Genom borgerskapets ökande intresse i bildning och ett större historiemedvetande blir nu andra typer av personer avbildade och i städerna ser vi skulpturer av författare, vetenskapsmän och konstnärer. Denna utveckling ser vi även i Göteborg där ett stort antal skulpturer börjar bidra till en varierad stadsbild.
Varför restes statyer i städerna? Vilka avbildades och vem var konstnärerna bakom? Vem bekostade alla dessa nya skulpturer och varför? Och varför är det så få kvinnor som är avbildade? Dessa och många andra frågor kommer vi få svar på när Konsthistoriepodden gästar Göteborgs stadsmuseum.
Konsthistoriepodden är en populärvetenskaplig podcast där Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, lektorer i konst- och bildvetenskap vid Institutionen för kulturvetenskaper, fördjupar sig i kända konstverk.
Mer om statyer
Under våren kommer vi att visa föremål från museets samlingar som knyter an till programserien. Visste du till exempel att Kopparmärra från början var ritad som en fotstaty – det vill säga Karl IX till fots, utan häst? I anslutning till föreläsningarna om stadens statyer kommer du kunna se förlagan till fotstatyn och några andra utvalda föremål på plats i museets foajé.
Praktisk info
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se