Besök oss

Följ med på en tidsresa genom 12 000 år av dramatisk historia. Välkommen!

Planera ditt besök

Museets öppettider

Måndag stängt

Tisdag 10–18
Onsdag 10–20
Torsdag 10–18
Fredag 10–17
Lördag 10–17
söndag 10–17

Butikens öppettider

Måndag stängt

Tisdag, onsdag och torsdag 11-18
Fredag 11–17
Lördag 11–17
Söndag 11–17

Läs mer om butiken

Stängt på Måndagar långfredagen, annandag påsk, 1 maj, midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

På helgdagar och röda dagar som museet och butiken håller öppet stänger vi 17.00. Detta gäller också dagen innan årets samtliga helgdagar och röda dagar.

Köp Museikortet och dagsbiljett online
Här kan du köpa Museikortet och dagsbiljett online inför ditt besök. Vänligen observera att en serviceavgift på 10 kronor tillkommer vid köp av dagsbiljett online. Köp din biljett här. Självklart kan du även köpa biljett på plats.

Museikort 130 kronor– gäller på Göteborgs Stads museer* under ett kalenderår.

Museikort senior 110 kronor– gäller från 63 år, mot uppvisande av legitimation.

Dagsbiljett vuxen 65 kronor– gäller endast på Stadsmuseet

Fri entré för barn och unga– under 20 år. Fri entré för studenter– mot uppvisande av studentlegitimation.

Med Museikortet besöker du Göteborgs Stads museer* så många gånger du vill under det kalenderår du köpt ditt kort. Nuvarande kort gäller till 31 december 2023. Särskild avgift kan förekomma till vissa utställningar och programpunkter. Museikortet ger också 20% rabatt på utställningar med förhöjd entréavgift. Museikortet är personligt och en värdehandling som går att förnya varje år.

*Göteborgs Stads museer: Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet och Röhsska museet.

Ingen kontanthantering förekommer, det går enbart att betala med kort och swish.

Restaurangen är för närvarande stängd men det går bra att ta med egen matsäck. Sittplatser finns i foajén och maten kan värmas på plan 3 i Barnens museum. Det finns även ett fåtal bord i Barnens museum.

Förvaringsskåp
Finns i museets foajé där du kan låsa in väskor och ytterkläder.

Garderob och toaletter
Toaletter finns i receptionen och på varje våningsplan. Garderober finns i receptionen. Skötrum finns vid receptionen och på plan 3 vid Barnens museum.

Göteborgs stadsmuseum är ett kvarter stort och tre våningar högt. Det finns en karta över museet att hämta i museets reception. Där finns även museets värdar som kan visa vägen runt i museet. Hela museet nås med hiss.

Teckenspåkstolk
Önskar du teckenspråkstolk? Kontakta museet senast 14 dagar innan programpunkten så bokar vi en tolk åt dig! Kontakta oss på: program.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Tillgänglighetsdatabasen
Göteborgs stadsmuseum finns i Tillgänglighetsdatabasen.

På entréplan ligger kafé, restaurang och butiken. Museets reception hittar du på plan 0, en trappa ner innanför entrén. Där möts du av museets värdar som gärna tipsar om vad du kan se och göra i museet.

På plan 2 finns basutställningar om Göteborgs historia. På plan 3 finns utställningar som visas kortare tid och Barnens museum.

Toaletter finns i receptionen och på varje våningsplan. Garderober finns i receptionen. Skötrum finns vid receptionen och på plan 3 vid Barnens museum.

Lokaler
Alla utställningar kan nås med hiss. Högre trösklar har ramper, några lägre trösklar saknar detta. I entrén finns en tillgänglighetsanpassad toalett samt en rullstol till utlåning. Scenen i foajén har ramp. Det finns blindskrift i hissarna. Den stora hörsalen i museet har hörslinga. Övriga lokaler saknar hörslinga. Du kan självklart ta med din certifierad assistanshund till oss!

Foajé och reception
Här finns plankarta över huset på svenska och engelska. Här finns också en blisskarta.

Utställningen Göteborgs födelse
Utställningstexterna finns tillgängliga i ett punktskriftshäfte och en audioguide finns att låna i receptionen. Kontakta receptionen dagen före besöket, om ni önskar låna en milestone (audioguide) med syntolkning.

Utställningen Värdefullt
Utställningstexter, fördjupningar, föremål och filmer finns i appen ”Värdefullt”. I appen finns även möjlighet att lyssna på texterna och göra val som teckenspråk, engelska eller lättläst svenska. Det går självklart bra att använda de stationära skärmarna som finns i utställningen. Appen finns endast att ladda ner för Android, ej IOS/Apple/Iphone.

Tillgänglighet i Urbanum
Filmerna i bion i utställningen Urbanum har svensk undertext, är teckenspråkstolkade och syntolkade. Utställningstexterna finns som brailleskrift. Fråga personalen i recpetionen. Urbanum kan nås via hiss.

Funktek
Läs mer om projektet Funktek och Stadsmuseets arbete med tillgänglighet här.

Frågor
Har du frågor som om tillgängligheten i museet kan du också kontakta värdarna i museets reception på 031-368 36 00 eller via mejl stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Planera ditt besök

köp museikortet och dagsbiljett online

Här kan du köpa Museikortet och dagsbiljett online inför ditt besök. Vänligen observera att en serviceavgift på 10 kronor tillkommer vid köp av dagsbiljett online. Självklart kan du även köpa biljett på plats.

Köp din biljett här

Museikortet

ett kort. obegränsade upplevelser

Dramatisk historia, banbrytande design och konst i världsklass! Museikortet gäller som entré under ett kalenderår på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet och Sjöfartsmuseet Akvariet.

Läs mer här

För familjen

På Göteborgs stadsmuseum kan barn och deras vuxna delta i olika aktiviteter som familjesöndagar, familjevisningar och skapande verkstäder. Dessutom finns Barnens museum på översta våningsplanet, med mysig plats för matstund. Alla under 20 har fri entré!

Läs mer om vad vi erbjuder

butiken

I museets butik hittar du prylar som berättar en historia. Vi samarbetar med en rad producenter och designers från Göteborg.

Läs mer

en oas mitt i stan

Lilla änggården

Lilla Änggården är ett hus, ett hem, en trädgård och en park med en historia som sträcker sig över tre århundranden. Gården ligger i stadsdelen Änggården som i år fyller 100 år. Huset är enbart öppet vid planerade aktiviteter men parken är fri att besöka året runt.

Läs mer

hem med historia

Hem i haga

I mysiga stadsdelen Haga finns våra museilägenheter. Tidsepok från 1700-talet till 1930-talet i ett par olika historiska hem.

Läs mer

uthyrning

boka lokal

Boka möteslokal i en historisk och intressant miljö. Vi ligger centralt i Göteborg, nära Brunnsparken, Domkyrkan och Stenpiren.

Läs mer

Hitta hit

Göteborgs stadsmuseum ligger på Norra Hamngatan 12, nära Brunnsparken i centrala Göteborg. Det är enkelt att ta sig hit. Så här gör du:

KOLLEKTIVTRAFIK

Närmaste hållplatser är Brunnsparken, Stenpiren eller Domkyrkan.

På Västtrafiks hemsida finns en reseplanerare där du kan se restider och tidtabeller.

Se reseplanerare

MED BIL

Det finns ett fåtal avgiftsbelagda parkeringsplatser i kvarteret kring museet. Parkering framför entrén är endast tillåten i 10 minuter. Parkeringshus finns till exempel på Kungshöjd, Otterhällan, ett par minuters promenad från museet.

MED CYKEL

Cykeln kan du parkera framför museet eller på museets baksida där cykelställ finns.

Karta,
Google

Norra Hamngatan 12
411 14 Göteborg
Sverige

Vägbeskrivning