Samlingar

Göteborgs stadsmuseum har en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar som spänner över 12 000 år av historia.

En historisk skattkista

SÖK i samlingarna

I museets samlingar finns mängder av minnen och föremål ur historien bevarade. Här finns foton, brev, möbler, dagböcker, arkeologiska fynd, tidningsklipp, ritningar, bilar, kläder och mycket annat. Nyfiken? Välkommen att söka i museets arkiv, bibliotek och föremålssamlingar.

Sök i museets databas (Carlotta) här

beställa Bilder

Museet har en publik databas där du själv kan söka efter och ladda ner lågupplösta bilder. Bilderna är fria att använda, men det kan finnas begränsningar utifrån upphovsrätt. Bildbeställningar tas emot i mindre omfattning och service kan ges om en bild är digitaliserad eller lätt kan scannas.

Läs mer

Berättelser från samlingarna

på spaning efter den tid som flytt

Museets samling är en veritabel skattkista som skildrar stadens historia och vårt gemensamma kulturarv. För närvarande pågår en omfattande inventering av museets samlingar. Här presenterar vi berättelser om saker och ting, nedslag och upptäckter som görs längs vägen. Klicka på länkknappen för att komma till hela bloggen eller gå vidare till de två senaste artiklarna nedan.

Mer om Samlingen

samlings-grupper

Samlingarna på Göteborgs stadsmuseum består av flera olika samlingar, med olika grupperingar. Här hittar du en översikt över vilka grupperingar våra samlingar är indelade i – från arkeologiska samlingar till skolans värld.

Läs mer

samlingar från stiftelser, samfund och sällskap

Teaterhistoriska samfundet

Läs mer om Teaterhistoriska samfundet och hur de främjar de teaterhistoriska samlingarna på museet.

Läs mer

samlingar från stiftelser, samfund och sällskap

Folkundervisningens befrämjande

Sällskapet för folkundervisningens befrämjande stöder skola och undervisning.

Läs mer

samlingar från stiftelser, samfund och sällskap

Scenkonstens historia i Göteborg

Stiftelsen för scenkonstens historia i Göteborg främjar kunskapsbyggandet kring teatersamlingarna på museet.

Läs mer

anvisningar & Hantering

Inlämning av arkeologiska fynd

Göteborgs stadsmuseums anvisningar för hantering och inlämning av arkeologiska fynd vänder sig till grävaktörer som är aktiva inom Göteborgs kommun.

Läs mer

Inventering pågår

Begränsad tillgång

Museets samlingar genomgår en omfattande översyn och inventering. Vi måste därför tyvärr tillfälligt stänga ner delar av vår verksamhet. Det innebär att vi har en begränsad förmåga att svara på externa frågor eller tillhandahålla material under de kommande åren. Bildbeställningar tas emot i mindre omfattning och service kan ges om en bild är digitaliserad eller lätt kan scannas. Vi kommer inte heller kunna ta emot besök i våra magasin eller bevilja nya utlån. Tack för visad förståelse!

Inventering pågår

FÖRVÄRVS-STOPP

Vi har infört ett förvärvstopp gällande spontana gåvoerbjudanden. Förvärv sker endast i mindre omfattning och då riktad mot aktuella utställningsprojekt och andra projekt.

Läs vår förvärvspolicy här