Samlingar

Göteborgs stadsmuseum har en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar som spänner över 12 000 år av historia.

En historisk skattkista

SÖK i samlingarna

I museets samlingar finns mängder av minnen och föremål ur historien bevarade. Här finns foton, brev, möbler, dagböcker, arkeologiska fynd, tidningsklipp, ritningar, bilar, kläder och mycket annat. Nyfiken? Välkommen att söka i museets arkiv, bibliotek och föremålssamlingar.

Sök i samlingarna här

Berättelser från samlingarna

på spaning efter den tid som flytt

Allting har en historia. Bakom varje föremål döljer sig nästan alltid berättelser som berör oss på olika sätt – om livsöden, händelser och platser. Museets samling är en veritabel skattkista som skildrar stadens historia och vårt gemensamma kulturarv. För närvarande pågår en omfattande inventering av museets samlingar – som innehåller flera miljoner föremål och fotografier. Här presenterar vi berättelser om saker och ting, nedslag och upptäckter som görs längs vägen.

Mer om Samlingen

samlings-grupper

Samlingarna på Göteborgs stadsmuseum består av flera olika samlingar, med olika grupperingar. Här hittar du en översikt över vilka grupperingar våra samlingar är indelade i – från arkeologiska samlingar till skolans värld.

Läs mer

samlingar från stiftelser, samfund och sällskap

Teaterhistoriska samfundet

Läs mer om Teaterhistoriska samfundet och hur de främjar de teaterhistoriska samlingarna på museet.

Läs mer

samlingar från stiftelser, samfund och sällskap

Folkundervisningens befrämjande

Sällskapet för folkundervisningens befrämjande stöder skola och undervisning.

Läs mer

samlingar från stiftelser, samfund och sällskap

Scenkonstens historia i Göteborg

Stiftelsen för scenkonstens historia i Göteborg främjar kunskapsbyggandet kring teatersamlingarna på museet.

Läs mer

anvisningar & Hantering

Inlämning av arkeologiska fynd

Göteborgs stadsmuseums anvisningar för hantering och inlämning av arkeologiska fynd vänder sig till grävaktörer som är aktiva inom Göteborgs kommun.

Läs mer

Artikel

Det gåtfulla silverhjärtat

Silverhjärtat är ett smycke som hittades under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. Men vad betyder bokstäverna på silverhjärtat? Vem var kvinnan som bar det?

Läs mer om silverhjärtat

Digitala berättelser

Upptäck Digiseum

Välkommen att botanisera bland filmade nedslag, artiklar och berättelser om platser, händelser och föremål i vårt Digiseum.

Läs mer

Inventering pågår

Begränsad tillgång

Museets samlingar genomgår en omfattande översyn och inventering. Vi måste därför tyvärr tillfälligt stänga ner delar av vår verksamhet. Det innebär att vi har en begränsad förmåga att svara på externa frågor eller tillhandahålla material under de kommande åren. Bildbeställningar tas emot i mindre omfattning och service kan ges om en bild är digitaliserad eller lätt kan scannas. Vi kommer inte heller kunna ta emot besök i våra magasin, bibliotek eller bevilja nya utlån. Tack för visad förståelse!

Läs mer här

Inventering pågår

FÖRVÄRVS-STOPP

Vi har infört ett förvärvstopp gällande spontana gåvoerbjudanden. Förvärv sker endast i mindre omfattning och då riktad mot aktuella utställningsprojekt och andra projekt.

Läs vår förvärvspolicy här