utställn­ingar

Här ser du museets aktuella, kommande och ett urval av tidigare utställningar. Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål.

till och med 21 januari 2024

Tomtekonst

FRÅN ERNST BILLGREN TILL HELENA BLOMQVIST

Som en årlig julhälsning till göteborgarna har Göteborgs-Posten sedan 1996 låtit en svensk konstnär tolka tomten. Nu visas de 28 konstverken för första gången i en samlingsutställning. Här samsas verk av storheter som Charlotte Gyllenhammar, Nina Bondeson, Peter Dahl och många fler. Välkommen till stadens juligaste konstutställning!

I samarbete med Göteborgs-Posten.

Visas från 15 nov 2023

Göteborg berättar

JUBILEUMSUTSTÄLLNING

Hundra göteborgare i åldrarna 6-97 år har fotograferats och intervjuats om livet i staden. Ett samtidsdokumentationsprojekt och en utställning som visas under Göteborgs 400-årsjubileum.

Läs mer

till och med 31 december

jubileums
gåvorna

Vad ger man till en stad som har allt? Välkommen att spana in 400-årspresenterna till Göteborg i museets foajé!

Läs mer

Tips!

400 år av Nöd och lust

Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål i våra fyra basutställningar om Göteborgs historia. En tidsresa från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till världens första Volvo.

Upptäck mer

basutställning

Grejen med Göteborg

Bingolotto, gröna kaniner eller en räkmacka på Avenyn? I vår nya basutställn­ing om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest älskade och hatade göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.

Upptäck mer

Barnens museum

Kättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergskranen eller varför inte ta med morfar på en spårvagnstur?

Läs mer

Sök i samlingarna

I vår digitala databas hittar du föremålen som är ingår i varje utställning samt oändligt många fler att upptäcka.

Läs mer

Utställningsförslag

Har du en bra utställningsidé? Eller kanske en färdig utställning som du tror skulle passa hos oss? Vem som helst är välkommen att lämna in utställningsförslag. Här har vi samlat information om kriterier, principer och hur beslut fattas.

Läs mer

basutställning

Göteborgs födelse

1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Kom dåtidens människa nära i basutställningen om Göteborgs tidiga historia. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Upptäck mer

basutställning

1700-talets göteborg

Följ med på en resa i en stad i förvandling! Göteborg sjuder av liv och rörelse och präglas av nya tankar, influenser och erfarenheter från omvärlden.

Upptäck mer

basutställning

1800-talet: folk
i rörelse

Göteborg var en av Sveriges mest dynamiska städer under 1800-talet. Följ dess utveckling och invånare under en spännande epok!

Upptäck mer

basutställning

vikingr

Se det unika Äskekärrskeppet – Sveriges enda bevarade och utställda vikingaskepp – och följ vikingarnas spännande historia!

Upptäck mer

basutställning

Spåren talar

Under ca 12 000 år har det funnits människor i den västsvenska miljön. Hur levde människor för så länge sedan och vilka spår finns kvar?

Upptäck mer

basutställning

värdefullt

I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Upptäck mer

basutställning

frispel

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst. Stig in i en turbulent tid!

Upptäck mer

BASUTSTÄLLNING

urbanum

Mötesplatsen för dig som vill se staden med nya ögon. Följ med på en resa som börjar redan innan Göteborg fanns. Möt dagens eldsjälar, se film från förr och häng i vår läshörna.

Upptäck mer

dockskåp

en värld i miniatyr

Konstnären Signhild Hällers dockskåp visar flera olika hantverks – och arbetsmiljöer från förr i miniatyr.

Upptäck mer