permanent utställning

vikingr-
mellan oden och kristus

Utforska vikingarnAs värld!

Möt asagudarna Oden, Tor och Freja och få en inblick i vikingarnas världsbild. Upplev det unika Äskekärrskeppet – Sveriges enda bevarade och utställda vikingaskepp, silverskatten från Lid och arkeologiska fynd från vikingarnas tid!

Välkommen in i vikingarnas värld! Utställningen ger en inblick i vikingarnas världsbild för drygt tusen år sedan och bjuder bland annat på Sveriges enda utställda vikingaskepp, silverskatten från Lid och dramtisk historia.

Utställningen Vikingr – från Oden till Kristus ger en översikt över viktiga händelser och slag under vikingatiden. Men visar också rikligt med nedslag av arkeologiska fynd som berättar om det allt från dramatiska händelser till det vardagliga livet.

Silverskatt och vikingaskepp

Silverskatten från Lid i Skepplanda, norr om Göteborg, hittades år 1853 och väger närmare ett halvt kilo. Den är daterad till 900-talet. Exakt var fyndet gjordes är inte dokumenterat, trots flera undersökningar.

Fyndplatsen för silverskatten från Lid var inte långt från byn Äskekärr, där man senare fann Sveriges enda arkeologiskt utgrävda vikingaskepp, det så kallade Äskekärrsskeppet som fyller stora delar av utställningsrummet.

Silverskatten från Lid på närmare ett halvt kilo. Foto Johan Lindblom.

I utställningen möter du också berättelser om runstenen från Sparlösa, internationella handelsförbindelser och det vardagliga livet – med föremål som svärd och mynt, smycken och spelpjäser.


ViKINGASKEPPET från äskekärr

Äskekärrsskeppet är ett unikt arkeologiskt fynd och Sveriges enda utställda vikingaskepp. Läs berättelsen om fyndet från 1930-talet och vägen till rekonstruktion och utställning.

Läs mer

Fornnordisk mytologi

Asatrons värld

Möt Oden, Tor och Freja! I utställningen Vikingr reser vi drygt tusen år tillbaka i tiden. Det är historisk epok som ligger till grund för den fornnordiska mytologin som bland annat berättar hur vi alla lever i asaguden Ymers ögonbryn!.

Läs mer

Från bönder till Internationella kändisar

Vikingarnas tid

En berättelse om klimatkatastrof, handel och plundringståg. Men också om gården och det vardagliga livets förutsättningar under vikingatiden.

Läs mer


föremålen

Vill du veta mer om föremålen? I museets databas Carlotta kan du djupdyka bland föremålen som finns i utställningen.

Sök i Carlotta