OM MUSEET

Upptäck 12 000 år av dramatisk historia

Göteborgs stadsmuseum ligger i Ostindiska huset från 1750-talet och har en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar. Med utställningar och aktiviteter berättar vi historien om en stad i rörelse – från forntid till framtid.

Vi skildrar en stad i ständig rörelse
– igår, idag och imorgon.

Göteborgs stadsmuseum öppnar upp stadens historiska världar och rum. Med utställningar som spänner över 12 000 år, miljontals föremål i samlingarna och en mångfald av berättelser är Stadsmuseet en plats för upplevelser och engagemang. Genom att utforska historiska och samtida händelser skildrar museet en stad i ständig rörelse – igår, idag och imorgon.

En del av kulturförvaltningen

Göteborgs Stads kulturförvaltning utgörs av tre olika avdelningar. I avdelningen ”Museer och konsthall” finns Göteborgs stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet, Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum och Göteborgs konsthall.

Stadsmuseet har två filialer: Lilla Änggården som har öppet sommartid och museilägenheterna Hem i Haga med visningar året om. Museet har en shop, Museibutiken, och bedriver även konferensverksamhet under vinjetten ”Hyr in dig i historien”.

Utställningar och program

I museet berättar våra basutställningar om Göteborg och Västsveriges historia som spänner över cirka 12 000 år.  Museet visar också tillfälliga utställningar på aktuella ämnen. Barnens museum vänder sig till barn och deras vuxna.

Vi har en omfattande programverksamhet med föredrag, stadsvandringar, debatter, barnaktiviteter och visningar året om. Det mesta ingår i Museikortet till museet. Vi tar emot cirka 600 skolklasser och grupper varje år i vårt skolprogram.

Arkiv och samlingar

Museets samlingar är en av Sveriges äldsta och mest omfattande kulturhistoriska samlingar med närmare en miljon föremål, cirka två miljoner bilder och cirka två miljoner arkivalier. Vi har också ett bibliotek med 100 000 band. Museets samlingar finns i magasin på Polstjärnegatan på Hisingen i Göteborg.

Kulturmiljö

I Göteborg är Kulturmiljöenheten på museet en remissinstans för frågor som handlar om stadsplanering och kulturmiljö och tar en aktiv del i stadens planeringsprocesser för stadsutveckling.

Samverkan i flera projekt

Som museum samarbetar vi aktivt och nära med andra institutioner och deltar i olika nationella och internationella forskningsprojekt om bland annat stadsutveckling, pedagogik och kulturarv.

Museets historia

År 1861 grundades Göteborgs museum och fick sin plats i Ostindiska huset. I museet skulle det finnas allt från stenyxor och konst till de senaste jordbruksmaskinerna. Men sedan dess har det hänt mycket.

Läs mer om museets historia

Bli medlem

Museets vänförening

Föreningen Stadsmusei Vänners huvuduppgift är att stödja och värna om Göteborgs stadsmuseum. Medlemskap i Föreningen Stadsmusei Vänner ger dig tillfällen till trevlig gemenskap kring vänföreningens arrangemang.

Mer om museets vänförening

lediga tjänster

Håll utkik här för lediga tjänster på Göteborg stadsmuseum

Läs mer

Kontakta oss

Vill du boka visningar, lektioner eller konferens? Eller nå någon av oss som jobbar här?

Läs mer

Projekt och samarbeten

För oss är samarbeten med andra en förutsättning för att vår verksamhet ska vara relevant, utvecklande och spännande.

Läs mer