Utställningar

Göteborgs födelse

Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna! År 2021 fyller Göteborg
400 år. Stadsmuseet firar genom att se tillbaka på stadens födelse och barndom.

Lär känna de första Göteborgarna

År 2021 fyller Göteborg 400 år. Stadsmuseet firar genom att se tillbaka på stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik och hjälp till att lösa gåtan om vem som bar smycket Silverhjärtat runt halsen. Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna!

Göteborgs födelse kantas av krig och konflikter. Med hjälp av verkliga livsberättelser, hundratals föremål ur våra samlingar och arkeologiska fynd får vi en inblick i hur vardagslivet tedde sig på 1600-talet, och hur staden kom att bli en ledande handelsmetropol.

I utställningen upplevs 1600-talet från sängkanten, finrummet och bakgatan. Vi utgår från den senmedeltida staden Nya Lödöse, som legat dold i under marken i hundratals år i dagens Gamlestaden. Nya utgrävningar av staden och unika fynd kastar nytt ljus över Göteborgs förhistoria och människorna som levde där. I utställningen visas också en film som visar hur 1600-talsstaden kan ha sett ut. Det är den första och enda visualiseringen av det tidiga Göteborg som producerats.

Välkommen att ta en tur genom 1600-talets Göteborg, kika in i de privilegierades överdådiga barocksalong och glöm inte att besöka stadens fattiga kvarter. Göteborgs födelse ger dig nya perspektiv på staden – nu som då.

Digitala berättelser

Lär dig mer om det gåtfulla silverhjärtat, den unika silkeskoftan och idealstaden. Och vad kan ett strykjärn berätta om kvinnorna under 1600-talet? Här kan du kika närmare på olika föremål och göra nedslag i utställningen genom artiklar och filmade berättelser.

Artikel

Det gåtfulla silverhjärtat

Silverhjärtat hittades under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. Men vad betyder bokstäverna på silverhjärtat? Vem var kvinnan som bar det?

Läs mer

Artikel

Den förgyllda enhörningen

I utställning Göteborgs födelse möter du också en enhörning. Den är av förgyllt trä och vilar i en egen monter. Men varför finns den där? Och vad har den för historia?

Läs mer

Hör vår konservator Anna Adrian berätta om ett av de riktigt unika föremålen i vår samling. Den stickade silkeströjan från 1600-talets första hälft.

Marie Hellervik, intendent för samlingar, berättar mer om kvinnorna i 1600-talets Göteborg utifrån ett strykjärn.

En kvinna hittades med ett silverhjärta på bröstet för omkring 500 år sedan. Hon låg begravd i ett kyrkgolvi Nya Lödöse. Men vem var hon?

Vad gör en förgylld enhörning på museet? Hör vår pedagog Håkan Strömberg berätta om enhörningens historia.

Göteborg byggdes som en idealstad. Hör vår arkeolog Tom Wennberg berätta om idén om idealstaden som formades i renässansens Europa.

Alla föremål i utställningen

I vår samlingsdatabas hittar du alla 262 föremål i utställningen.

Här hittar du föremålen i utställningen