Basutställningar

Göteborgs födelse

lär känna de första göteborgarna

Göteborg har fyllt 400 år och Stadsmuseet firar genom att se tillbaka på stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik och hjälp till att lösa gåtan om vem som bar smycket Silverhjärtat runt halsen. Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna!

aktiviteter

Alla aktiviteter
För närvarande saknas relaterade aktiviteter. Men håll utkik, programmet uppdateras löpande.

Göteborgs födelse kantas av krig och konflikter. Med hjälp av verkliga livsberättelser, hundratals föremål ur våra samlingar och arkeologiska fynd får vi en inblick i hur vardagslivet tedde sig på 1600-talet, och hur staden kom att bli en ledande handelsmetropol.

I utställningen upplevs 1600-talet från sängkanten, finrummet och bakgatan. Vi utgår från den senmedeltida staden Nya Lödöse, som legat dold i under marken i hundratals år i dagens Gamlestaden. Nya utgrävningar av staden och unika fynd kastar nytt ljus över Göteborgs förhistoria och människorna som levde där. I utställningen visas också en film som visar hur 1600-talsstaden kan ha sett ut. Det är den första och enda visualiseringen av det tidiga Göteborg som producerats.

Välkommen att ta en tur genom 1600-talets Göteborg, kika in i de privilegierades överdådiga barocksalong och glöm inte att besöka stadens fattiga kvarter. Göteborgs födelse ger dig nya perspektiv på staden – nu som då.

Digitala berättelser

Artikel

Det gåtfulla silverhjärtat

Silverhjärtat hittades under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. Men vad betyder bokstäverna på silverhjärtat? Vem var kvinnan som bar det?

Läs mer

Artikel

Den förgyllda enhörningen

I utställning Göteborgs födelse möter du också en enhörning. Den är av förgyllt trä och vilar i en egen monter. Men varför finns den där? Och vad har den för historia?

Läs mer

Filmer

Djupdyk i historien

Ta del av fantastiska berättelser, föremål och visningar om en stad som formades i renässansens Europa. Se våra filmer och lär dig mer om Göteborgs historia!

Se filmerna här

alla föremål i utställningen

I vår samlingsdatabas hittar du alla 262 föremål i utställningen.

Se föremålen här