Göteborgs födelse

Enhörningen

I utställning Göteborgs födelse möter du också en enhörning. Den är av förgyllt trä och vilar

i en egen monter. Men varför finns den där? Och vad har den för historia?

Vem älskar inte enhörningar?

Fantasyförfattare från C. S. Lewis till J. K. Rowlings har använt dem. De finns som allt från airbrushmålningar till My little pony. Fascinationen för enhörningar är gammal och sträcker sig långt tillbaka i historien.

Vem älskar inte enhörningar? Fantasyförfattare från C. S. Lewis till J. K. Rowlings har använt dem. De finns som allt från airbrushmålningar till My little pony. Och fascinationen är gammal. I medeltida kyrkor, inte minst i Uppland, går det att se enhörningen målad på kyrkväggen. Där är den på väg att råka illa ut. För som alla vet går det inte att fånga en enhörning med våld. Den är för snabb och för stark. Enda sättet är att använda list. En jungfru, en ung kvinna som aldrig har legat med någon, ska gå ut i skogen och sätta sig där. Då kommer enhörningen fram frivilligt och lägger sitt huvud i hennes knä. Den släpper all sin vanliga vaksamhet, och då slår jägarna till.

Stadsmuseets gyllne enhörning

Om du kommer till Stadsmuseets utställning Göteborgs födelse från södra trapphuset, möter du också en enhörning. Den är av förgyllt trä och vilar i en egen monter. Tidsmässigt är den felplacerad. Göteborgs födelse handlar om 15- och 1600-tal. Den förgyllda enhörningen är från 1800-talet. Ändå hör den dit. På det som skulle bli Södra Hamngatan 13 öppnade Göteborgs första apotek redan på 1600-talet. Det var den tyske apotekaren Kilian Treutiger, som fick sitt privilegiebrev 1642. Apoteket låg sedan kvar på samma adress till början av 1900-talet. Vad apoteket hette? Enhörningen så klart. Och den förgyllda enhörningen var apotekets skylt, som låg i fönstret.

Symbol för Jesus

Varför döptes då apoteket till just Enhörningen? Förklaringen är att apotek – framför allt nere i Europa – gärna ställdes under någon helig persons beskydd. I Sverige gick det inte an med helgon, men det fanns andra heliga symboler att använda. Enhörningen var en sådan. Dess enda horn fick symbolisera den kristna gudens enda son Jesus. Det är också därför enhörningen är avmålad på kyrkväggarna i Uppland. Den gamla sagan om enhörningen och jungfrun blev en religiös berättelse. Enhörningen är Jesus. Enligt kristen mytologi är han egentligen en allsmäktig gud, och står oändligt högre än människorna. Jungfrun är jungfru Maria, eller den lidande mänskligheten. Det som händer är att Jesus låter sig födas som en människa, som ett spädbarn som vilar i sin jungfrumammas knä. Då blir han också sårbar, och jägarna – de onda människorna – kan gripa och korsfästa honom.

Apotekets enhörning var alltså en religiös symbol. Sedan blev det väl inte sämre av att enhörningens horn, enligt gamla berättelser, kunde neutralisera gift. Den som drack sitt vin ur en bägare gjord av enhörningshorn, eller rörde vid sin mat med ett föremål av enhörningshorn kunde aldrig bli förgiftad.

Tre enhörningar

När den gamla apotekstomten grävdes ut gjordes också ett spännande fynd. Det var en trasig tallrik. På den fanns en bild av just enhörningen! Tallriken finns också med i utställningen, och delar monter med ett kruthorn från 1600-talet. Kruthorn – gjorda av kohorn – var ett slags flaskor för krut. Om krutet blev fuktigt gick det inte att använda, alltså måste det hållas torrt. Det här kruthornet är gjort av två kohorn, hopsatta mynning mot mynning. På hornet finns en mängd bilder. Huvudpersoner är Adam och Eva, som enligt kristen mytologi är de första människorna. Runt omkring dem finns ett myller av djur – och odjur. Bland annat finns det en kronhjort, som verkar vara i strid med en enhörning.

Tre enhörningar alltså, som dessutom visar hur olika människor har föreställt sig denna märkliga varelse. Den förgyllda skyltenhörningen är en häst helt enkelt, fast med spiralvridet hornet och kluvna klövar som på en ko eller get. Enhörningen på tallriken verkar vara ganska liten. Den har kort svans och saknar man och är fläckig över hela kroppen. Enhörningen på kruthornet är hälften häst och hälften get, med hästman och getskägg, kluvna klövar och bara en liten tofs till svans. Vilken av dem passar bäst med din bild av enhörningen?

Filmtajm!

Håkan Strömberg, pedagog på museet, berättar mer om enhörningen.

Mer om utställningen

Läs mer om utställningen Göteborgs födelse här.