Tillräckligt öppen och tillräckligt dold
Att verka som queer person inom 1920-talets nöjesvärld var en balansakt. Inom svensk nöjeskultur har vi flera exempel på personer som varit tillräckligt öppna för att kunna uppfattas av andra gaypersoner, men samtidigt tillräckligt dolda för att inte drabbas av repressalier. Genom exempel som Hjalmar Bergman, Gösta Ekman d.ä., Karl Gerhard och senare Kai Gullmar tecknar Eva Borgström, professor i Litteraturvetenskap vid Göteborg universitet, en bild av hur det var att leva och verka som queer person under det tidiga 1900-talet.
I den här föreläsningen får vi ta del av strategier för att kunna skriva om homosexualitet i en tid då det var straffbart.
Eva Borgström är professor i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och har hållit på med queerforskning sedan 1980-talet. Borgström har bland annat skrivit om kärlek mellan kvinnor i litteraturen och kvinnopar i kvinnorörelsen.
Bild på Hjalmar Bergman av Nils Dardel.
Praktisk info
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se