Under 1800-talets andra hälft började världen att beskrivas och förevisas. Teatrar, arkiv, museer och inte minst statyer och monument gick från att ha varit till för de bättre bemedlade till att bli tillgängliga för den bredare massan. Genom dessa olika former för historieberättande tecknades en bild av samhället, ofta med nationella förtecken, och där fyllde statyerna en viktig roll. De gav allmänheten tillgång till historiska gestalter och förbilder.
I den här föreläsningen berättar idéhistorikern Magnus Rodell om statyernas roll under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Vilka syften var statyerna tänka att fylla och vilken roll hade de brett uppmärksammade statyinvigningarna?
Magnus Rodell är idéhistoriker vid Södertörns högskola.
Mer om statyer
Under våren kommer vi att visa föremål från museets samlingar som knyter an till denna programserie. Visste du till exempel att Kopparmärra från början var ritad som en fotstaty – det vill säga Karl IX till fots, utan häst? I anslutning till föreläsningarna om stadens statyer kommer du kunna se förlagan till fotstatyn och några andra utvalda föremål på plats i museets foajé.
Praktisk info
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se