Digiseum

Här har vi har samlat ihop våra digitala berättelser i olika format. Läs spännande artiklar om föremål från olika tider ur våra samlingar, titta på filmade visningar eller lyssna på museets podcast. Välkommen att uppleva museet utan att behöva lämna soffan!

Digitala berättelser

Det gåtfulla silverhjärtat, en förgylld enhörning eller stadens historia? Upplev fantastiska föremål, berörande berättelser och platser med historia i artiklar och filmade nedslag från museets verksamheter.

filmSerie

berättelser från en stad som är vår

Överallt finns spår som är värda att lyfta fram från människor som har bott här vid Göta Älv – vissa i mer än 10 000 år. Odlingslandskap, vägar och bebyggelse finns kvar liksom fotbollsplatser, korvkiosker och hundrastplatser. Vi kommer klättra på vindar i Haga, besöka arkeologiska utgrävningar och möta antikvarierna ute på stan. Filmer släpps löpande under våren!

Se filmserien här

Artikel

Det gåtfulla silverhjärtat

Silverhjärtat är ett smycke som hittades under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. Men vad betyder bokstäverna på silverhjärtat? Vem var kvinnan som bar det?

Läs mer

Podcast

En kvart om göteborg

Lyssna på museets museipodcast. Här får du femton minuters göteborgsk kulturhistoria och angelägna perspektiv på vad som händer i staden just nu. Med Ylva Berglund, Kristian Jonsson och Håkan Strömberg.

Lyssna här

Filmserie

Göteborgs historia på 20 minuter (nästan)

Stadsmuseets pedagog Daniel Finnholm tar tillsammans med kollegan Håkan Strömberg sig an uppdraget att redovisa 400-års historia på 20 minuter (nästan). Under tio avsnitt får vi följa med på en resa från dåtid till nutid och slutligen framtid.

Kika på filmerna här

Artiklar

Platser med historia

Här kan du ta del av göteborgska kulturmiljöer i form av artiklar.

Se mer här

Filmserie

Hur hamnade vi här?

Byggdes Göteborg verkligen i ett träsk? Vad har Rambo på Göteborg att göra? Och varför finns det ingen spårvagn nummer 12? I filmserien ”Hur hamnade vi här? Tio filmer om Göteborgs historia” svarar Ylva Berglund och Håkan Strömberg på frågor om stadens historia.

Kika på filmerna här

Filmserie

föremålen i Värdefullt

I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Diamantringar och mynt av äkta guld samsas med obrukbara träbitar och trasiga skor. Se våra konservatorer och intendenter berätta mer om utställningens föremål i tolv filmer.

Upptäck föremålen här

digital visning

frispel

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst. Hör utställningens producent Caroline Mårtensson berätta om en turbulent tid.

Se visningen här

film

Historiska pandemier i göteborg

Världen och Göteborg skakades av Coronavirusets framfart. Vilka historiska pandemier och epidemier har drabbat Göteborg? Vår historiker och pedagog Håkan Strömberg berättar om stadens pandemiska historia.

Se filmen här

Möt oss på Instagram

Till Instagram

Möt oss på Facebook

Till Facebook

Möt oss på Youtube

Till Youtube