Digiseum

Här har vi har samlat ihop våra digitala berättelser i olika format. Läs spännande artiklar om föremål från olika tider ur våra samlingar, titta på filmade visningar eller lyssna på museets podcast. Välkommen att uppleva museet utan att behöva lämna soffan!

Digitala berättelser

Det gåtfulla silverhjärtat, en förgylld enhörning eller stadens historia? Upplev fantastiska föremål, berörande berättelser och platser med historia i artiklar och filmade nedslag från museets verksamheter.

film

vinden i haga

Stadsmuseets Ylva Berglund och Karin Nordström tar oss med till Haga Nygata 7 och en välbevarad vind som inte har visats för allmänheten innan.

Se filmen här

Film

Göteborgs historia på 20 minuter (nästan)

Stadsmuseets pedagog Daniel Finnholm tar tillsammans med kollegan Håkan Strömberg sig an uppdraget att redovisa 400-års historia på 20 minuter (nästan). Under tio avsnitt får vi följa med på en resa från dåtid till nutid och slutligen framtid.

Kika på filmerna här

Artikel

Det gåtfulla silverhjärtat

Silverhjärtat är ett smycke som hittades under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. Men vad betyder bokstäverna på silverhjärtat? Vem var kvinnan som bar det?

Läs mer

Film

Hur hamnade vi här?

Byggdes Göteborg verkligen i ett träsk? Vad har Rambo på Göteborg att göra? Och varför finns det ingen spårvagn nummer 12? I filmserien ”Hur hamnade vi här? Tio filmer om göteborgs historia” svarar Ylva Berglund och Håkan Strömberg på frågor om stadens historia.

Kika på filmerna här

Artikel

Den förgyllda enhörningen

Fantasyförfattare från C. S. Lewis till J. K. Rowlings har använt dem. De finns som allt från airbrushmålningar till My little pony. Fascinationen för enhörningar är gammal och sträcker sig långt tillbaka i historien.

Läs mer här

Podcast

En kvart om göteborg

Lyssna på museets museipodcast. Här får du femton minuters göteborgsk kulturhistoria och angelägna perspektiv på vad som händer i staden just nu. Med Ylva Berglund, Kristian Jonsson och Håkan Strömberg.

Lyssna här

film

Digitala föredrag

Rösträttens historia, queer i konsten och flykten till Marstrand. Här hittar du filmade föredrag från museets programverksamhet.

Kika på föredragen här

Kulturmiljö

Platser med historia

Här kan du ta del av göteborgska kulturmiljöer i form av artiklar, film och podcast.

Se mer här

Utforska historien

Sök i samlingarna

I museets samlingar finns minnen och föremål ur historien bevarade. Här finns foton, brev, möbler, dagböcker, arkeologiska fynd, tidningsklipp, ritningar, bilar, kläder och mycket annat. Nyfiken? Välkommen att söka i museets arkiv, bibliotek och föremålssamlingar.

Till Sök i samlingarna

digitala visningar

inzoomat

Här finns kända och okända göteborgsbilder från 1850-talet fram till idag. Se sex korta visningar i utställningen.

Se filmerna här

film

föremålen i värdefullt

I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Diamantringar och mynt av äkta guld samsas med obrukbara träbitar och trasiga skor. Se våra konservatorer och intendenter berätta mer om utställningens föremål i tolv filmer.

Se filmerna här

filmad introduktion

göteborgs garderob

Vad kan ett enskilt plagg berätta? Vad kan modet avslöja om sin tid? Och hur kan museets modesamling påverka oss idag? Utställningens producent Maja Björk Lindahl ger en introduktion till en utställning av tyg i massor.

Se introduktionen här

filmad visning

Frispel

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst. Hör utställningens producent Caroline Mårtensson berätta om en turbulent tid.

Se filmen här

Historiska pandemier i Göteborg

Världen och Göteborg skakas av Coronavirusets framfart. Vilka historiska pandemier och epidemier har drabbat Göteborg? Och finns det något att lära av historien? Vår historiker och pedagog Håkan Strömberg berättar om stadens pandemiska historia.

Möt oss på Instagram

Till Instagram

Möt oss på Facebook

Till Facebook

Möt oss på Youtube

Till Youtube

Möt oss på Twitter

Till Twitter