kulturmiljö

berättelser från
en stad som är vår

FILM

Överallt finns spår som är värda att lyfta fram från människor som har bott här vid Göta Älv – vissa i mer än 10 000 år. Odlingslandskap, vägar och bebyggelse finns kvar liksom fotbollsplatser, korvkiosker och hundrastplatser. Gatunamn finns kvar men också människor som minns.

Nu sätter vi på oss skorna, ger oss ut och ser vilka berättelser vi möter i vårt kära Göteborg. Vi kommer klättra på vindar i Haga, besöka arkeologiska utgrävningar och möta antikvarierna ute på stan. Häng med!

Film & klipp: Gustav Larsson, Göteborgs stadsmuseum.

Vinden i Haga

Det har blivit dags att utforska stan med Stadsmuseets Ylva Berglund och Karin Nordström! De tar oss med till Haga Nygata 7 och en välbevarad vind som inte har visats för allmänheten innan. Vinden från 1850, bjuder på spännande detaljer och historier från förr. Följ med och se vad de hittar däruppe!

Stigbergsliden

I början av april fick Stadmuseets arkeolog Tom Wennberg vara med om den första arkeologiska utgrävningen någonsin på Stigbergsliden. Grävningen utfördes på en välkänd parkeringsplats och där hittades lämningar från tidigt 1800-tal. Följ med antikvarie Ylva Berglund till Stigbergsliden där hon träffar Tom som berättar mer om grävningen!

Skra Bro

Skra Bro, vad är det för en slags bro? Museets antikvarie Ylva Berglund är tillbaka med arkeologiska uppdateringar från Skra Bro på Hisingen där det planeras för nya bostäder. Ylva träffar Stadsmuseets arkeologer som har gjort en undersökning i området. Se filmen!

Vill du veta mer? Följ länken för att läsa den arkeologiska rapporten.

Läs rapport om Skra Bro

Titteridamm

Under en utredning i Titteridam i Angered hittade museets arkeologer en boplats och en grav i området. Vid en närmare undersökning visade sig graven vara ett 2500 år gammalt kultberg. Men vad är ett kultberg? Se mer i filmen!

Vill du veta mer? Följ länken för att läsa den arkeologiska slutrapporten.

Läs rapport om Titteridamm

Lorensberg

Hur märks Paris i Göteborg? Ylva Berglund och kollegan Fredrik Badh, bebyggelseantikvarie, flanerar runt i centrala Göteborg och snackar Lorensberg. Följ med på en resa genom stadsdelen som är döpt efter ett landeri som låg här en gång för längesedan.

Skanstorget

Tobak, trädgårdsodling, kolerakyrkogård och parkering! Museets antikvarie Ylva Berglund tar oss med till Skanstorget där hon träffar Sanja Peter, bebyggelseantikvarie på Stadsmuseet. Sanja berättar om platsens rika historia – från 1600-talet till idag.