Basutställning

frispel

En turbulent tid

I utställningen berättar vi om de förändringar som ägde rum när den traditionella teaterkonsten i Göteborg vidgades till en samtida scenkonst med blandade genrer och uttryck. En ny och progressiv scenkonst för en ny tid och en ny publik växte fram.

De fria grupperna

Allt verkade möjligt när en ny generation stormade fram på 60- och 70-talen och ifrågasatte teatrarnas rådande konventioner och hierarkier. De unga bildade fria grupper med nya mål och arbetssätt som både skakade om och inspirerade institutionerna under de kommande decennierna. Foto: Kristin Lidell

Föremålen

I utställningen visas föremål ur museets samlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Här presenteras välkända namn som Nationalteatern och Galenskaparna tillsammans med mindre kända, men starkt inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon­.

Kolla in alla föremål

Skapa teater i vardagsrummet

Skådespelare Ulrica Flach tipsar nedan på roliga improvisationslekar att göra hemma. Allt ni behöver är ett golv, en stol och fantasi!

Se hur du gör här

En teaterskatt i samlingen

De teaterhistoriska samlingarna är en stor skatt som sedan 1995 finns på Göteborgs stadsmuseum – efter 40 år som Teaterhistoriska museet på Lorensbergsteatern.

Läs mer

Göteborgs fria scenkonstliv

Forskningsprojektet Expansion och mångfald vid GU har påbörjat en digital kartläggning av den utom-institutionella scenkonsten i Göteborg 1965-2000.

Kolla in kartan

intervjuer

Caroline Mårtensson

Caroline Mårtensson, utställningsproducent om hur det egentligen är att öppna en utställning under en pandemi och vad får vi möta när utställningen FRISPEL slår upp portarna?

Läs intervju

Lis Hellström

Lis Hellström Sveningson, utställningsskribent, om varför det uppstod så många fria grupper på 60- och 70-talet och på vilket sätt genomgick scenkonsten en förvandling 1960-2000?

Läs intervju

Anders Melander

Anders Melander från Nationalteatern om en arkivbild på en halvnaken kille med ett plakat med texten ”Jag protesterar”. Vad protesterar han emot och varför är han naken?

Läs intervjun