frispel
Permanent utställning
Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset.
De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst.
Permanent utställning
Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset.
De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst.
I utställningen berättar vi om de förändringar som ägde rum när den traditionella teaterkonsten i Göteborg vidgades till en samtida scenkonst med blandade genrer och uttryck. En ny och progressiv scenkonst för en ny tid och en ny publik växte fram. Foto: Kristin Lidell
Allt verkade möjligt när en ny generation stormade fram på 60- och 70-talen och ifrågasatte teatrarnas rådande konventioner och hierarkier. De unga bildade fria grupper med nya mål och arbetssätt som både skakade om och inspirerade institutionerna under de kommande decennierna. Foto: Kristin Lidell
I utställningen visas föremål ur museets samlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Här presenteras välkända namn som Nationalteatern och Galenskaparna tillsammans med mindre kända, men starkt inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon.
/
Skådespelare Ulrica Flach tipsar nedan på roliga improvisationslekar att göra hemma. Allt ni behöver är ett golv, en stol och fantasi!
De teaterhistoriska samlingarna är en stor skatt som sedan 1995 finns på Göteborgs stadsmuseum – efter 40 år som Teaterhistoriska museet på Lorensbergsteatern.
Forskningsprojektet Expansion och mångfald vid GU har påbörjat en digital kartläggning av den utom-institutionella scenkonsten i Göteborg 1965-2000.
Caroline Mårtensson, utställningsproducent om hur det egentligen är att öppna en utställning under en pandemi och vad får vi möta när utställningen FRISPEL slår upp portarna?
Lis Hellström Sveningson, utställningsskribent, om varför det uppstod så många fria grupper på 60- och 70-talet och på vilket sätt genomgick scenkonsten en förvandling 1960-2000?
Anders Melander från Nationalteatern om en arkivbild på en halvnaken kille med ett plakat med texten ”Jag protesterar”. Vad protesterar han emot och varför är han naken?