utställningen frispel

teater

Skapa teater med familjen!

Skådespelare Ulrica Flach tipsar nedan på roliga improvisationslekar att göra hemma.
Allt ni behöver är ett golv, en stol och fantasi (och det gör inget om du inte känner av fantasin innan, den kommer med övningarna). 

Ja-leken

Sprid ut er i rummet så gott det går. En i taget ropar ni ut förslag på vad ni ska göra. Exempelvis: Vi står på ett ben! Vi låtsas att vi är på månen! Vi gör armhävningar! De övriga svarar med stor entusiasm: Ja, det gör vi! Den föreslagna aktiviteten bryts genom att någon annan ropar ut ett nytt förslag. Perfekt uppvärmning. Ni blir varma, glada och mottagliga för lek och fantasi!

Stolen

Placera en stol i mitten och ställ er runt den. En i taget går ni in i mitten till stolen. Använd och behandla den som om den vore vad som helst utom just en stol. Tänk om det är en filt? En kamel? En kändis? En spade? Ge personen lite tid, sedan kan övriga gissa vad stolen föreställer. Om ingen gissar rätt, försök på andra sätt visa hur du tänker. Kanske genom ljud eller genom hur du pratar med den eller kring den.

Lapp-leken

Sätt er ner tillsammans och skriv en massa meningar. Gärna runt ett 30-tal. Om vad som helst. Bra om de inte är för långa. De kan vara knasiga eller helt vardagliga. En mix blir roligast. När ni är klara lägger ni lapparna i en burk eller liknande. Därefter går två och två upp på scenen (vardagsrumsgolvet kanske) och resten intar publikplatserna i soffan. Hela familjen hjälps åt att komma på förutsättningar till de två som är på scen. Var är ni? Vilka är ni? Och varför är ni där? Exempelvis ni är på badstranden. Ni är kompisar. En vill bada, den andra fryser och vill gå hem. Varsågoda, er dialog kan börja! När en i soffan ropar Lapp! (kan vara precis när som helst) så måste den ena i paret ta en lapp och så smidigt som möjligt få in meningen i det pågående samtalet och medspelaren spelar med. Nästa gång någon ropar lapp så är det den andra skådespelarens tur att dra en lapp. Kör flera lappar per par.

Är det maskerad här?

Bonuslek för alla men passar bra för de mindre barnen. Sprid ut er i rummet efter väggarna. En ropar: Är det maskerad här? Någon svarar: Ja det är det! Vad är vi utklädda till? Vi är utklädda till… Bara fantasin sätter gränser. Sen tar ni er till en ny sittplats som det ni är utklädda till. Det kan till exempel vara som snögubben Olof. Sedan är det någon annans tur att bestämma.

Fler tips

Associationsleken. En säger fisk nästa kanske säger – hav! – blått! – färg! -måla! Laget runt flera varv och fort ska det gå!
Hitta på en saga i stunden genom att säga ett ord var.
Gör en talkör. Försök prata som om ni vore en person. Heeeej jjjjaaaag eär en liiiiten…
Heja er! Bara att kasta sig in och ha roligt, låt fantasin flöda.