utställningen frispel

samlingen

EN TEATERSKATT I STADSMUSEETS SAMLINGAR

Varför uppstod så många fria grupper på just 1960- och 70-talet?

2000 kostymskisser, 1000 dekorationsskisser, 700 scenografimodeller, 200 hyllmeter arbetsmanuskript samt rekvisita, föreställningsprogram, affischer, föreställningsfoton, andra arkivhandlingar och ett bibliotek med teater- och referenslitteratur.

De teaterhistoriska samlingarna är en stor skatt som sedan 1995 finns på Göteborgs stadsmuseum – efter 40 år som Teaterhistoriska museet på Lorensbergsteatern. Det spännande materialet kommer främst från stadens stora institutioner; Lorensbergsteatern, Stadsteatern, Stora Teatern,

Folkteatern och Göteborgsoperan. Insamling sker även från de fria grupperna, som dock inte har samma resurser att dokumentera och bevara material som har använts i arbetet och överlämna det till museet. Av sparskäl återbrukas också en hel del kostymer och rekvisita, som inte har slitits ut, i nya produktioner.

Utställningen FRISPEL innehåller både arkivmaterial och flera nyförvärv som aldrig tidigare har visats för publik. I museets databas Carlotta finns allt digitaliserat material sökbart. Där kan du själv ta del av föremålen med bilder och fakta.

Stadsmuseets konservator Anna Adrian tar oss med på en rundtur i museets omfattande teatersamlingar och gör ett nedslag i en bildskatt från Nationalteatern!