Språk, politik och segregation
Välkommen på finissage av Göteborg berättar. För att tacka av Göteborgs stadsmuseums jubileumsutställningen har vi bjudit in Helena Holgersson till att hålla en föreläsning om en av de stora frågorna som kommit upp i många av intervjuerna – stadens segeragation. Vi bjuder på snacks och cider och avslutar kvällen med ett samtal tillsammans med medverkande i utställningen, om varför vissa platser i staden ligger göteborgarna lite extra varmt om hjärtat.
Hur pratar vi om platser där vi bor och rör oss, eller platser vi sällan besöker? Och vilka politiska konsekvenser får detta? Sociologen Helena Holgerssons föreläsning handlar om stadens segregation och älskade platser i Göteborg – ämnen som berörs i två av Stadsmuseets pågående utställningar: Göteborg berättar och Återblickar. Inför stundande nedtagning av Göteborg berättar bjuder vi in till ett spännande finnissage om just dessa ämnen.
Sedan 1990-talet har segregationen ökat i Göteborg och det påverkar invånarnas livsvillkor på olika sätt. Segregation är inte bara rumslig och socioekonomisk, utan även språklig och symbolisk. Helena Holgersson berättar om den politiska synen på detta över tid; problem och lösningar, vilka insatser som har gjorts och konsekvenserna för invånarna i olika områden.
Avenyn, Delsjön, Liseberg, Nordstan, Brunnsparken och Slottsskogen är platser som berörs i Stadsmuseets nämnda utställningar. Helena Holgerssons föreläsning avrundas kring dem. Hur kan vi förstå deras popularitet och betydelse i den segregerade staden?
Helena Holgersson är docent i sociologi och arbetar på Institutionen för kulturvetenskaper. Hon ingår i den nya forskningsmiljön Segregationens språk: tvärvetenskapliga perspektiv på rumslig, social och symbolisk uppdelning i städer (VR 2024–2030).
Praktisk info
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se