Vad händer med en dikt när den tonsätts? Och varför har så många av Göteborgs poeter har fått sina dikter tonsatta?
Harry Martinsons rymdepos Aniara har blivit allt från opera till körverk. Poeten Ebba Lindqvists poesi har tonsatts av minst 37 olika musiker. Evert Taube var både poet och musiker och tonsatte sina egna dikter, men vad var det han skapade och gav oss? Musikalisk poesi – eller poetisk musik?
Ibland blir till och med den tonsatta dikten större än den lästa. Gläns över sjö och strand är kanske vår mest älskade julsång. Men hur många vet att dikten först publicerades i Viktor Rydbergs roman Vapensmeden 1891. Den har tonsatts många gånger och i Alice Tegnérs tolkning blivit julpsalmernas julpsalm. Men i själva verket har dikten ingenting alls med julen att göra.
I det här föredraget ger musikprofessor Olle Edström svar på vad vi egentligen tar del av när vi hör Evert Taube och Peter Johnson, ordförande i Viktor Rydbergsällskapet, berättar om vad Gläns över sjö och strand egentligen handlar om.
Bild ovan: Evert Taube, foto: Jacob Forsell
Praktisk info
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se