utomhusutställning

Göteborg berättar

2 juni – 15 sept 2021

EN STAD. HUNDRA MÄNNISKOR.
EN VÄV AV BERÄTTELSER.

Den 2 juni skriver hundra göteborgare samtidshistoria. Då öppnar jubileumsutställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden.

Möt kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från alla stadsdelar. Följ med hem till nioåriga Viola i Kviberg, besök Hadias Taekwandoträning i Gunnilse – och hör vad Chalmersprofessorn Torgny från Majorna har att säga om ”goa gubbar”.

Stadsmuseet har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6-97 år. Fotografen Stefan Edetoft har tagit uttrycksfulla porträttbilder i miljöer de intervjuade själva har valt ut. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Utställningen öppnar 2 juni 2021 på Gustaf Adolfs torg och visas till 15 september, därefter delas den upp och ställs ut på tio olika platser i staden.

Göteborg berättar är ett stort samtidsdokumentationsprojekt och en utställning som sker i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum. Projektet har tilldelats priset Årets samtidsdokumentation 2021, som delas ut av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige.

Göteborg berättar – en sampling av Marit Kapla

Här kan du läsa författaren Marit Kaplas text ”Göteborg berättar – en sampling” som består av utdrag ur var och en av de 100 intervjuer som gjordes inför utställningen. Den skrevs till utställningens invigning den 2 juni 2021.

Läs texten här

tio berättelser

Möt William

William är tidigare brandman som nu skrivit en självbiografi och är mästare i boule.

Möt William

Möt Jamak

Jamak ser Göteborg ur ett globalt perspektiv och fascineras av stadens historia.

Möt Jamak

Möt Viola

Violas värld öppnar sig åt många håll och hon gillar att leka och hälsa på släkt i Berlin.

Möt Viola

Möt Stefan

Stefan är en göteborgare från Skövde som vill se mer satsningar på skolan.

Möt Stefan

Möt Omar

Omar kom från Gambia till Bergsjön när han var sju och gillar att skriva.

Möt Omar

Möt Ariella

Med stor nyfikenhet har Ariella gjort en resa från Casablanca till Eriksberg.

Möt Ariella

Möt Sarah

Hon kan montera biltak, gillar inte ojämlikheter och vill inte veta vad som händer i framtiden.

Möt Sarah

Möt Dennis

Dennis gillar enkelheten i Göteborg, men vill se satsningar som binder samman staden.

Möt Dennis

Möt Maya

Hon var tidigt ute med dator på jobbet, kallar sig superbyråkrat och gillar lokalhistoria.

Möt Maya

Möt Mikael

Han värnar om naturen och har ett stort samhällsengagemang. Men spårvagnar är ingen favorit.

Möt Mikael

Digital invigning

Invigningsprogrammet skedde digitalt den 2 juni och inleds med en bandklippning med Carina Sjöholm, museichef och Sofia Berntsson, Utvecklingsledare, Göteborgs 400-årsjubileum på Gustaf Adolfs torg. Därefter följer invignings- och tacktal av Sofia Berntsson, Utvecklingsledare Göteborgs 400-årsjubileum, Charlotta Dohlvik, Chef för Samlingar, Stadsmuseet och Helena Joelsson Ekström, Chef för Utställningar på Stadsmuseet. Författaren Marit Kapla bjuder på en poetisk reflektion utifrån intervjumaterialet och samtalar med göteborgarna Pontus Nilsen och Jamak Rezaie, samt Marie Nyberg, projektledare och intendent på Göteborgs stadsmuseum och etnologen Marja Ågren.