Göteborg berättar

Möt Hongzhi

Hongzhi Li bor i Johanneberg, driver en sushirestaurang på Södra Vägen och har siktet inställt på forskarstudier. Hongzhi föddes 1977 i Ürümqi i norra Kina. Senare flyttade han till Dalian för att jobba och studera internationell ekonomi på stadens universitet. Därefter bodde Hongzhi med sin familj i Tianjin där han arbetade som direktör på en bank. Nu har han bott i Göteborg sedan 2016 med sin fru och dotter.

Dalian och Göteborg är ganska lika. De är inte särskilt stora, och de ligger vid kusten. Inte särskilt varmt på sommaren, inte särskilt kallt på vintern. Och många kullar i staden. Så Göteborg kändes väldigt välbekant.

Flytten från Kina till Sverige

Vid flytten till Sverige valde Hongzhi mellan Göteborg och Jönköping. Först bosatte han sig i Jönköping men tyckte sedan att Göteborg var en större och mer internationell stad. Bättre för studier och karriär. Han hade redan en masterutbildning i Kina och hade dessutom arbetat på en bank 10 år. Nu ville han doktorera i kinesiska bolags internationella samarbete, exempelvis uppköpet av Volvo, men var tvungen att förbättra sin engelska och läste då en master till med sikte på doktorsstudier.

Liknande städer – frisk luft och mycket skog

Hongzhi ser stora likheter mellan städerna Dalian och Göteborg.    

”Jag bodde tidigare i den kinesiska staden Dalian, som också är en hamnstad, i den norra delen av landet. Dalian och Göteborg är ganska lika. De är inte särskilt stora och de ligger vid kusten. Inte särskilt varmt på sommaren, inte särskilt kallt på vintern. Och många kullar i staden. Så Göteborg kändes väldigt välbekant. Mitt första intryck var att luften är väldigt frisk här,” berättar Hongzhi och fortsätter:

”Gatorna är inte lika rena, men luften är frisk och det finns så många skogar. Det är fantastiskt. Min dotter älskar den här typen av miljö, så staden har gjort ett väldigt gott intryck på oss. Vi gör gärna utflykter i trakten, men också runt om i landet.”

Sarah sitter i sitt rum med ett fönster bakom sig.

Hongzhi fotograferad vid Götaplatsen. Foto Stefan Edetoft.

Jag tror att om man kan bygga sig ett liv i staden så betyder det att man hör hemma i staden. Och när man känner sig behövd någonstans, det är en väldigt viktig känsla.

Familjeliv i Johanneberg

Vid tiden för den här intervjun driver Hongzhi en sushirestaurang på Södra Vägen, tillsammans med sin fru. Hon är utbildad i hotellmanagement, är restaurangchef och är där mycket. Deras dotter trivs bra i Göteborg, är nio år och går i Johannebergsskolan. Hongzhi tycker det är svårt med bostad, vill gärna flytta till något större – de bor i en studentbostad – men det är dyrt att köpa lägenhet. Han upplever att det är svårt att få jobb och svårt att få lån när man inte kan svenska så bra.

En göteborgare känner tillhörighet med staden

Om att vara göteborgare säger Hongzhi:

”Vet inte riktigt vad göteborgare är för något, men om du bor i stan är du göteborgare och känner tillhörighet till staden. Men du måste kanske bo här i några år för att känna den känslan. Att känna sig behövd är viktigt.”

Hongzhi känner sig lite osäker i vissa områden i staden där han inte är så ofta.

”Staden måste öppna upp sig för invandrare och flyktingar! Kanske göra kulturevenemang tillsammans. Det göteborgska märks när det är fotbollsmatcher eller annat festligt. Men folk är också vänliga på gatorna när man frågar om något,” tycker Hongzhi.

”Jag tror att om man kan bygga sig ett liv i staden så betyder det att man hör hemma i staden. Och när man känner sig behövd någonstans, det är en väldigt viktig känsla.”

Hongzhi L, född 1977, intervjuperson nr 99, intervjuad 2019-03-27 för projektet Göteborg berättar.

Göteborg 400 år

Göteborg berättar

I projektet Göteborg berättar så delar
100 göteborgare med sig av sina tankar,
minnen och berättelser.

Läs mer om Göteborg berättar