Göteborg berättar

Möt Hongzhi

Hongzhi bor i Johanneberg, har siktet inställt på forskarstudier och driver en sushirestaurang på Södra Vägen. Uppväxt i Kina där han studerade internationell ekonomi, och arbetade på universitet och bank. Nu har han bott i Göteborg sedan 2016 och ser stora likheter mellan staden Dalian och Göteborg.

Jag tror att om man kan bygga sig ett liv i staden så betyder det att man hör hemma i staden. Och när man känner sig behövd någonstans, det är en väldigt viktig känsla.

Hongzhi är född 1977 i Ürümqi i norra Kina. Han flyttade till Dalian för att studera internationell ekonomi och fortsatte sen jobba på universitetet där. Han kom till Göteborg 2016, med sin fru och dotter. Dessförinnan bodde de i Tianjin, och Hongzhi arbetade som direktör på en bank.

I Göteborg har han påbörjat en ny masterutbildning, med sikte på forskarstudier. Familjen bor i Johanneberg, och driver en sushirestaurang på Södra Vägen. De gör gärna utflykter i trakten, men också runt om i landet.

Sarah sitter i sitt rum med ett fönster bakom sig.

Hongzhi fotograferad vid Götaplatsen. Foto Stefan Edetoft.

Dalian och Göteborg är ganska lika. De är inte särskilt stora, och de ligger vid kusten. Inte särskilt varmt på sommaren, inte särskilt kallt på vintern. Och många kullar i staden. Så Göteborg kändes väldigt välbekant.

Frisk luft och mycket skog

– Mitt första intryck är att luften är väldigt frisk här. Jag bodde tidigare i den kinesiska staden Dalian, som också är en hamnstad, i den norra delen av landet. Dalian och Göteborg är ganska lika. De är inte särskilt stora, och de ligger vid kusten. Inte särskilt varmt på sommaren, inte särskilt kallt på vintern. Och många kullar i staden. Så Göteborg kändes väldigt välbekant, berättar Hongzhi.

– Gatorna är inte lika rena, men luften är frisk och det finns så många skogar. Det är fantastiskt. Min dotter älskar den här typen av miljö, så staden har gjort ett väldigt gott intryck på oss.

Hongzhi L, född 1977, intervjuperson nr 99, intervjuad 2019-03-27 för projektet Göteborg berättar.

Göteborg 400 år

Göteborg berättar

I projektet Göteborg berättar så delar
100 göteborgare med sig av sina tankar,
minnen och berättelser.

Läs mer om Göteborg berättar