Göteborg berättar

Möt Omar

Omar går i nian och gillar att skriva, läsa böcker och se på film. Han kom till Bergsjön från Gambia när han var sju,
det var en förvirrande tid. Nu gör han sig redo för livet som gymnasist och funderar på normer i samhället.

Det var förvirrande att flytta till Sverige berättar Omar, som föddes 2003 i Gambia. Bara det att flyga var en ny upplevelse. Sen tog det några år innan han landade ordentligt i vardagen i Bergsjön. Inte minst i skolan var det tufft, men det vände i slutet av mellanstadiet.

Nu i nian har Omar fler kontakter och skolan har förbättrat sitt arbete mot kränkande behandling.

Omar gillar att skriva, berättelser och låttexter. Foto Stefan Edetoft.

Trivs i Bergsjön

Han har hela tiden trivts i Bergsjön, det är ett tryggt och bra område tycker han. Däremot tycker han inte att mediebilden av stadsdelen är rättvisande.

– Vi vill ha en skola som vi kan gå till och känna oss trygga med att ingen journalist kommer stå utanför och ta bilder, och säga att ungdomar känner sig väldigt otrygga i Bergsjön.

När eleverna i skolan fick chansen att vara med i ett filmprojekt gjorde hans grupp en film om den skeva medierapporteringen. Filmen visades på Draken.

Skriva det bästa

Ett av Omars främsta intressen är att skriva och han samlar på berättelser ur sitt eget och andras liv. Han har även gjort en del låttexter och tycker det är viktigt att ge ett bra budskap. Men också att lyssna noga på vad rappares och andras texter faktiskt handlar om. Vad är det sångaren försöker förmedla under den ytliga bilden om droger och vapen?

Göteborg är ett härligt ställe och han ser med blandade känslor fram emot att börja gymnasiet, då han kommer röra sig mer i stadens centrala delar. Hittills har han mest åkt dit för att shoppa i Nordstan och för att gå på bio, kolla Gothia Cup eller gå på Liseberg. En gång besökte han bokmässan – och smakade den godaste choklad han någonsin ätit!

Många intressen men tar det ganska lugnt

Omar är intresserad av datorer och har sökt teknisk linje i gymnasiet, men sitter inte mycket vid datorn hemma. Flödet i sociala medier kan bli störande och han brukar inte lägga ut bilder själv. Överhuvudtaget är han ganska nöjd med att ta det lugnt, och påpekar att tonåringar behöver mycket sömn.

– En vanlig dag för mig är att jag går till skolan, kommer hem och jobbar med läxor, eller så sover jag lite grann, för jag behöver det. Jag har till och med läst att vi som går i högstadiet behöver mer sömn än förskolebarnen.

Han försöker dock hålla igång, tränar på gym och spelar gärna fotboll. Ett annat stort intresse är japanska serier och anime.

Ifrågasätter normer

Omar grubblar en del på sådant han och andra gjort och sagt, och tycker tiden går så snabbt. Han funderar också på normer i samhället och hur de påverkar oss. Till exempel att en hel grupp kan dömas för vad några få gör, och att ens bakgrund, kön och religion ibland styr vad andra förväntar sig av en. Det drabbar alla, och ofta är det de som vet minst som tycker mest, konstaterar han.  

Omar L, född 2003, intervjuperson nr 96, intervjuad 2019-03-15 för projektet Göteborg berättar.

Göteborg 400 år

Göteborg berättar

I projektet Göteborg berättar så delar
100 göteborgare med sig av sina tankar,
minnen och berättelser.

Läs mer om Göteborg berättar