Episkt – på riktigt
Historien om sverige
Häng med på en dramatisk resa från istiden till våra dagar!
Häng med på en dramatisk resa från istiden till våra dagar!
SVT:s storsatsning Historien om Sverige består av tio avsnitt som skildrar Sveriges historia från istiden fram till våra dagar. Här hittar du fördjupningar ur ett västsvenskt perspektiv – från forntidens asatro till den allra första Volvon.
Varför heter en bil Larson och vad har den med kräftor att göra? Det finns en hel del att berätta om bilen som står i vår utställning Grejen med Göteborg. Dessutom är den världens äldsta bevarade Volvoprototyp.
Den göteborgska blåleran var orsaken till att Sven Wingquist uppfann det sfäriska kullagret i början av 1900-talet. En uppfinning som skulle lägga grunden till Svenska Kullagerfabriken, SKF i Gamlestaden.
Ta del av berättelsen om hur Göteborgs kvinnor kämpade för att bli svenska medborgare på samma villkor som män.
Den 18 juni år 1842 hände något som skulle revolutionera den svenska skolan. På Stockholms slott undertecknar kung Karl XIV Johan landets första folkskolestadga. I och med detta blev det obligatoriskt för Sveriges alla barn att gå i skolan.
Svenska Ostindiska kompaniet grundades 1731 för att bedriva handel med Östasien. Handelskompaniet huserade bland annat i ostindiska huset, där Göteborgs stadsmuseum ligger idag. Det här är berättelsen om hur miljontals porslinsdelar från Kina nådde Sverige – och hur Göteborg blev känt för sitt smuggelte.
Landerier är gårdar som ägs av staden men som börjar hyras ut till rika göteborgare under 1600-talet. Gårdarna skulle försörja staden med livsmedel genom modern odlingsteknik, men blev med tiden en plats för överklassens sommarnöjen. Idag är landerisystemet borta, men spåren efter 300 år av landerier lever kvar i stadsrummet.
Karl X Gustav marscherar över isen till Danmark 1658 vilket slutar med att Skåne blir svenskt. Men när han kallar till en Riksdag i Göteborg för att få stöd att utvidga riket ytterligare sätter en sjukdom käppar i hjulet.
De var föraktade, ärelösa och utstötta. Deras uppdrag var att verkställa dödsstraff och grymma kroppsstraff. Möt stadens mest sadistiske bödel och läs mer om brott och straff i 1600-talets Göteborg.
Fantasyförfattare från C. S. Lewis till J. K. Rowlings har använt dem. De finns som allt från airbrushmålningar till My little pony. Fascinationen för enhörningar är gammal och sträcker sig långt tillbaka i historien.
Göteborg grundades 1621. Ta del av en världsunik visualisering från stadens barndom, fantastiska föremål och berättelser om en stad som formades under stormaktstiden.
Silverhjärtat är ett smycke som hittades under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. Men vad betyder bokstäverna på silverhjärtat? Vem var kvinnan som bar det?
Mer än 100 år innan Göteborg grundades låg det en annan, betydelsefull stad vid Göta älv, Nya Lödöse. Vid arkeologiska utgrävningar av platsen har man hittat över tusen skelett. Analyser av kvarlevorna berättar om ett hårt liv, kantat av syfilis, lepra och våld.
Under medeltiden fanns det en stark helgonkult i Sverige och bilder av jungfru Maria är vanliga på kalkstensmålningar, altarskåp och som skulpturer i de tidiga kristna kyrkorna.
Äskekärrsskeppet är ett unikt arkeologiskt fynd som gjordes i leran på en strandäng till Göta älv. Det är det enda utgrävda vikingaskeppet i Sverige och vittnar om en förfluten tid då Göta älv trafikerades av de mytomspunna vikingarna …
Möt Oden, Tor och Freja! I utställningen Vikingr reser vi drygt tusen år tillbaka i tiden. Det är historisk epok som ligger till grund för den fornnordiska mytologin och som bland annat berättar hur vi alla lever i asaguden Ymers ögonbryn!.
Följ det märkliga föremålet och de spiralvridna ringarna på en resa från grustaget till garderoben för att sedan slutligen landa på museet.
Historien om Rolfsåkersmannen är berättelsen om Sveriges kanske äldsta morddrama. Det arkeologiska fyndet av ett 4 500 år gammalt skelett bär på en historia som fortfarande är höljd i dunkel.
1903 upptäcktes ett människoskelett i skalbankarna på Österöd i Bohuslän. Sedan tog det mer än 100 år innan ett av Skandinaviens äldsta skelett hamnade på Göteborgs stadsmuseum. Varför tog det så lång tid och vad hände egentligen där emellan? Och vem var egentligen Österödskvinnan?