Göteborgs födelse

Silverhjärtats
hemligheter

En gåta utan lösning?

Silverhjärtat hittades under golvet i en medeltida kyrka i Nya Lödöse. Men vad betyder bokstäverna på silverhjärtat? Vem var kvinnan som bar det?

Du vet väl att du kan ha ditt alldeles egna silverhjärta?

Till butiken

Silverhjärtat är en medaljong, som hittades 1916 i Gamlestaden. Det låg under golvet i den gamla kyrka som hörde till Nya Lödöse, Göteborgs föregångare. Där låg det på ett skeletts bröstkorg, och det är ett föremål som lätt sätter fart på fantasin. På ena sidan finns ett riddarvapen i form av en hjälm och en sköld med fyra flygande fåglar. Över hjälmen står det IVS. På andra sidan finns det bokstäver och bilder. Inuti hjärtat låg ett litet tygpaket och en lapp med bleknad text.

Mysteriet är som en Da Vinci-kod som tigger om att lösas. Vad betyder alla bilder och bokstäver? Vem var kvinnan som hade hjärtat på sig?

Silverhjärta från samlingarna på Göteborgs stadsmuseum

Halssmycke av silver, i form av ett hjärta. Hittat i en grav i Nya Lödöse. Foto Charlotta Gavelin.

Vad betyder bokstäverna?

Vi på stadsmuseet har försökt lösa några av gåtorna. Vapenskölden, till exempel, är inte svensk. Därför har vi skickat bilder till England, Skottland och Nederländerna. Från Storbritannien fick vi veta att det inte är något brittiskt vapen. Däremot fanns det en nederländsk ätt med fyra fåglar som hette van Sassen. På hjärtat står det IVS. Kan det vara initialer för en medlem av ätten van Sassen? Dessvärre ledde fortsatt forskning inte vidare.

På hjärtats andra sida finns ett hjärta, två vinklar och flera bokstäver. I mitten står ett ensamt E. På varsin sida om det står D.M. och E.S. Över hjärtat står EEE och under står SSS. Var hjärtat en bröllopspresent? D.M: och E.S gifter sig – men vilka är de? Det vet vi inte. Och tänk om bokstäverna betyder något helt annat?

Växter inlindade i silkestråd

Paketet i hjärtat består av tre mycket små lappar, en av siden, två av linne. Inuti låg en nypa torkade växtdelar, inlindade i en silkestråd. Växterna har undersökts. Det visade sig då att de flesta pollen som fanns bland växtdelarna kom från – bovete. Det är en gröda som inte odlades i Sverige på 1500-talet. Precis som vapenskölden verkar innehållet komma någon annanstans ifrån.

Bild på ett paket av silke.

Ett litet paket med växter låg inlindade i silkestråd inuti silverhjärtat.

Lappen som låg vikt runt paketet är bara fyra centimeter bred och sex centimeter lång. På den har någon skrivit något, som Claes Gejrot vid Riksarkivet tolkar som latin, och det kan betyda: På Justinus dag… Då G och hans… Samma dag avled… Justinus dag är den fjärde augusti. Något hände då, men det verkar som att lappen bara är halv. Resten saknas. Vad hände den 4 augusti? Vad gjorde G, och vem är G? Vem dog?

Så här håller det på. Hjärtats gåtor är ännu inte lösta, men vi fortsätter att försöka!

Upptäck mer

Se när Stadsmuseets pedagog Håkan Strömberg berättar om silverhjärtat.

Utställning

Göteborgs födelse

Läs mer om utställningen Göteborgs födelse som silverhjärtat är en del av och kom nära människorna som levde i staden under 1600-talet.

Läs mer