Digiseum

Digiseum - upplev Stadsmuseet digitalt

På den här sidan har vi samlat våra digitala resurser. Ta del av museets omfattande samlingar, lyssna på podcast, läs berättelser och nyheter i sociala medier och mycket mer.

Aktuellt: om corona och historiska pandemier 
Vår historiker och pedagog Håkan Strömberg berättar om historiska pandemier i Göteborg, med anledning av coronaviruset som skakar världen. Se filmen här. Ta del av en solskenshistoria i skuggan av koleraepidemien på 1830-talet här. 

Lyssna på podcasten "En kvart om Göteborg"
Ta del av femton minuters Göteborgsk kulturhistoria och angelägna perspektiv på vad som händer i staden just nu. Lyssna på Stadsmuseets alldeles egna podcast här. 

Se videoserien ”Hur hamnade vi här? – tio filmer om Göteborgs historia”
I tio avsnitt besvaras göteborgarnas frågor om stadens historia. Det är alltifrån avloppshistoria till lokala kvinnliga krigshjältar, parismode för spårvagnshästar och actionfilmen Rambos påstådda koppling till Ramberget. Se alla avsnitt här.

Se videoserien "Göteborgs historia på 20 minuter (nästan)"
2021 fyller Göteborg 400 år. Stadsmuseets pedagog Daniel Finnholm tar tillsammans med kollegan Håkan Strömberg sig an uppdraget att redovisa 400-års historia på 20 minuter (nästan)! Under tio avsnitt får vi följa med på en resa från dåtid till nutid och slutligen framtid. Se alla avsnitt här.

Introduktioner (uppdateras löpande)
Scenkonstutställningen FRISPEL

Modeutställningen Göteborgs garderob
1600-talsutställningen Göteborgs födelse

Sök i våra samlingar
Nyfiken på Göteborgs historia? I vår digitala databas kan du själv söka efter föremål, arkivalier och foton. Museets samlingar innehåller ca en miljon föremål och två miljoner bilder och ett bibliotek med ca 100 000 volymer. Sök i våra samlingar här.

Ta del av vår utställning FRISPEL
Läs artiklar, intervjuer och se på film! Vår konservator Anna Adrian ger oss en exklusiv inblick i museets omfattande teatersamlingar och gör nedslag i Nationalteaterns bildskatt. Här finns också en filmad introduktion till utställningen. Ta mig till FRISPEL!

Upptäck utställningen Värdefullt 
I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Utställningen finns också digitalt i en app som går att ladda ner till både Android och Iphone. Alla texter är inlästa, både svenska och engelska, föremålen är syntolkade och huvudtexterna teckentolkade. Appen heter "Värdefullt" och där finns alla texter, fördjupningar och föremål. Vi har också tagit fram tolv korta filmer, där museeets personal visar och berättar om utvalda föremål som finns i utställningen. Se samtliga filmer på Youtube. 

Ta del av utställningen Göteborgs födelse
Fördjupa dig i utställningen Göteborgs födelse. Hänförs av våra utställningsföremål från 15- och 1600-talet, ta rygg på våra historiker, arkeologer och konservatorer och följ med till våra samlingar. I våra fördjupningsfilmer lär du dig mer om kvinnornas livsvillkor på 1600-talet, gåtfulla silversmycken och idealstaden Göteborg. Dessutom kan du läsa mer om enhörningar, ta del av en spökhistoria och se en kort filmad introduktion av utställningen. Upptäck Göteborgs födelse här.

Upplev 1600-talets Göteborg 
Kan du inte få nog av 1600-talet? Följ med på en resa till stadens barndom i den första och enda visualiseringen av 1600-talets Göteborg. Filmen är del av Göteborgs 400-årsjubileum och utställningen "Göteborgs födelse" på Stadsmuseet. Ta mig till 1600-talet! 

Stadsvandra på egen hand
Ladda ner en egen stadsvandringskarta på vår webb och ta en tur genom Göteborgs historia. Vi erbjuder kartor på sex språk: arabiska, persiska, somaliska, ryska och svenska/engelska. Kartorna är framtagna av jubileumsatsningen Göteborg berättar. Ladda ner en karta här.

Botanisera bland museets skolplanscher
Skolplanschen mellan fakta och fiktion är en digital utställning, om och med ett 40-tal planscher i ämnet svensk historia. Liksom museets basutställning Göteborgs födelse handlar det om 1500- och 1600-talen, tiden för stadens grundande. Kolla här.

Upptäck Göteborg från soffan
Ta en digital tur genom staden och upptäck kulturhistoria, samhällsutveckling och bebyggelse i såväl äldre som det modernare Göteborg. Här lyfts karaktärsdrag i bebyggelsen som kan vara både unika som tidstypiska. Börja upptäcka nu!

Följ oss på Facebook
På vår Facebook-sida hittar du berättelser ur museets samlingar, aktuella händelser och spännande nedslag i våra utställningar. Gå till Stadsmuseets facebook-sida. 

Följ oss på Instagram
Throw it back med #throwbackthursday, se hur det såg ut då och hur det ser ut nu. Allt detta och lite mer hittar du här. Gå till Stadmuseets Instagram.

Följ oss på Twitter
Tillsammans med våra kollegor på Göteborgs konstmuseum, Röhsska museet och Sjöfartsmuseet Akvariet har vi ett konto på Twitter för att nätverka och berätta om det mesta av det bästa från våra verksamheter.  Gå till Twitter.

Följ oss på Youtube
På vår YouTube-kanal kan du grotta ner dig i rörligt material från vår verksamhet. Ta mig till Youtube. 

Aktuellt på Stadsmuseet
Våra senaste nyheter publiceras i nyhetsrummet på Mynewsdesk. Ta mig till Mynewsdesk.

Spana också in de andra museernas digitala innehåll:
Röhsska museet
Sjöfartsmuseet Akvariet
Göteborgs konstmuseum