FRISPEL
FRISPEL
Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst. Stig in i en turbulent tid!
I utställningen berättar vi om de förändringar som ägde rum när den traditionella teaterkonsten i Göteborg vidgades till en samtida scenkonst med blandade genrer och uttryck. Allt verkade möjligt när en ny generation stormade fram på 60- och 70-talen och ifrågasatte teatrarnas rådande konventioner och hierarkier. De unga bildade fria grupper med nya mål och arbetssätt som både skakade om och inspirerade institutionerna under de kommande decennierna. En ny och progressiv scenkonst för en ny tid och en ny publik växte fram. Förskolor, förorter och fritidsgårdar förvandlades till självklara spelplatser.
I utställningen visas föremål ur museets samlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Här presenteras välkända namn som Nationalteatern och Galenskaparna tillsammans med mindre kända, men starkt inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon.
Utställningen pågår 16 maj 2020 - våren 2022
UPPLEV UTSTÄLLNINGEN DIGITALT
Följ med utställningsproducent Caroline Mårtensson på en fartfylld resa genom den radikala scenkonströrelsens historia från 1960-tal till 00-tal.
FÖRDJUPNING
Följ med till Stadsmuseets teatersamlingar
De teaterhistoriska samlingarna är en skatt som sedan 1995 finns på Göteborgs stadsmuseum. Läs mer om museets teatersamlingar och följ med konservator Anna Adrian bakom kulisserna.
Ta del av föremålen i utställningen
Är du nyfiken på vilka föremål som visas i utställningen? Tjuvkika redan nu på föremålen och läs mer i vår databas Carlotta.
Läs mer om Göteborgs fria scenkonstliv
Forskningsprojektet Expansion och mångfald vid Göteborgs universitet har påbörjat en digital kartläggning av den utominstitutionella scenkonsten i Göteborg 1965-2000. Klicka på rubriken för att komma till kartan!
INTERVJUER
Möt Caroline Mårtensson, utställningsproducent
Hur är det att öppna en utställning i coronatider och vad får vi möta när FRISPEL slår upp portarna?
Möt Lis Hellström Sveningson, utställningsskribent
Varför uppstod så många fria grupper på 60- och 70-talet och på vilket sätt genomgick scenkonsten en förvandling 1960-2000?
Möt Anders Melander, Nationalteatern
I utställningen FRISPEL visas ett hundratal föreställningsbilder från tiden 1960-2000. Däribland en arkivbild från Nationalteatern föreställande en halvnaken kille med ett plakat med texten ”Jag protesterar”. Vad protesterar han emot och varför är han naken?
BARN
Skapa teater i vardagsrummet med familjen!
Skådespelare Ulrica Flach tipsar om roliga improvisationslekar att göra hemma. Allt ni behöver är ett golv, en stol och fantasi. Läs mer här.
TRAILER
PRESS
Pressbilder
Pressmeddelande: "Ny scenkonstutställning inleder våren på Stadsmuseet"
Pressmeddelande: "Utställningen FRISPEL skjuts upp på grund av coronaviruset"
Pressmeddelande: "Upplev radikal scenkonsthistora på Göteborgs stadsmuseum"
Göteborgs-Posten reportage: "Scenkonstens upprorsmakare kliver in på museet"
Göteborgs-Posten recension: "Utställningen förmedlar vikten av gemenskap"
Två Dagar: "Scenkonstens historia ställs ut"
ETC: "Scenkonsten som ville förändra"
Göteborg Direkt: "Tortyr i ny utställning om Göteborgs teaterliv"
P4 Göteborg: "Epok när teatern fick frispel visas i ny utställning"
Vårt Göteborg: "Radikal scenkonsthistoria visas på Göteborgs stadsmuseum"
TT Nyheter/Aftonbladet: "Utställning skjuts upp på Göteborgsmuseum"
TT Nyheter/Göteborgs-Posten: "Radikal teaterhistoria ställs ut i Göteborg"
P4 Nyheter: "Ny utställning om Göteborgs scenkonsthistoria"
Vårt Göteborg: "Stadsmuseet sätter radikal scenkonst i rampljuset"

Göteborgs födelse
1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Kom dåtidens människa nära i basutställningen om Göteborgs tidiga historia. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Värdefullt
I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Göteborgs garderob
I vår modeutställning gläntar vi på dörren till en annan tid. Vad kan ett enskilt plagg berätta? Vad kan modet avslöja om sin tid? Och hur kan museets modesamling påverka oss idag? Vinnare av utmärkelsen Årets guldpriset 2020 (UtställningsEstetiskt Forum).

Göteborgs stadsmuseum är tillfälligt stängt
Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 och de skärpta allmänna råden för Västra Götaland håller Stadsmuseet tillfälligt stängt. Detta är en tillfällig åtgärd från och med lördag 14 november som gäller tillsvidare. Det finns idag inget beslut om när vi kan öppna igen.

En värld i miniatyr
Signhild Hällers dockskåp visar flera olika hantverks – och arbetsmiljöer från förr, i miniatyr.

Göteborgs födelse
1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Kom dåtidens människa nära i basutställningen om Göteborgs tidiga historia. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Värdefullt
I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Urbanum
Mötesplatsen för dig som vill se staden med nya ögon. Följ med på en resa som börjar redan innan Göteborg fanns. Möt dagens eldsjälar, se film från förr och häng i vår läshörna.

1700-talets Göteborg
Följ med på en resa i en stad i förvandling! Göteborg sjuder av liv och rörelse och präglas av nya tankar, influenser och erfarenheter från omvärlden.

Forntiden: Spåren talar
Under ca 12 000 år har det funnits människor i den västsvenska miljön. Hur levde människor för så länge sedan och vilka spår finns kvar?

1000-talet: Vikingr - mellan Oden och Kristus
En bonde som dikade ut nere vid Göta Älv, stötte plötsligt på vad som senare skulle visa sig vara ett vikingatida skepp. Se det unika Äskekärrskeppet och följ vikingarnas spännande historia!

1800-talet: Folk i rörelse
Göteborg var en av Sveriges mest dynamiska städer under 1800-talet. Följ dess utveckling och invånare under en spännande epok!

Barnens museum
Kom och klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergskranen, snurra på pariserhjulet eller varför inte ta med morfar på en spårvagnstur?
Kommande utställningar

Inzoomat
Det finns hundratusentals bilder av staden Göteborg. Men vad kan en bild berätta mer än det uppenbara? Vad händer utanför blickfånget?

Grejen med Göteborg
Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I vår kommande utställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest ikoniska göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.

Göteborg berättar
100 göteborgares berättelser intar stadens gator och torg i vår nya jubileumsutställning.

Augusta Lundin
Om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900 och om hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen. En samproduktion med Thielska Galleriet och Malmö museer.
Tidigare utställningar
Läs mer om våra tidigare utställningar.
Presskontakt
pressrummet
Besök pressrummet för pressbilder och nyheter.