FRISPEL

FRISPEL

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst. Stig in i en turbulent tid!

I utställningen berättar vi om de förändringar som ägde rum när den traditionella teaterkonsten i Göteborg vidgades till en samtida scenkonst med blandade genrer och uttryck. Allt verkade möjligt när en ny generation stormade fram på 60- och 70-talen och ifrågasatte teatrarnas rådande konventioner och hierarkier. De unga bildade fria grupper med nya mål och arbetssätt som både skakade om och inspirerade institutionerna under de kommande decennierna. En ny och progressiv scenkonst för en ny tid och en ny publik växte fram. Förskolor, förorter och fritidsgårdar förvandlades till självklara spelplatser.

I utställningen visas föremål ur museets samlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Här presenteras välkända namn som Nationalteatern och Galenskaparna tillsammans med mindre kända, men starkt inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon­. 

Utställningen pågår 16 maj 2020 - våren 2022

UPPLEV UTSTÄLLNINGEN DIGITALT
Följ med utställningsproducent Caroline Mårtensson på en fartfylld resa genom den radikala scenkonströrelsens historia från 1960-tal till 00-tal.


FÖRDJUPNING 
Följ med till Stadsmuseets teatersamlingar
De teaterhistoriska samlingarna är en skatt som sedan 1995 finns på Göteborgs stadsmuseum. Läs mer om museets teatersamlingar och följ med konservator Anna Adrian bakom kulisserna.

Ta del av föremålen i utställningen 
Är du nyfiken på vilka föremål som visas i utställningen? Tjuvkika redan nu på föremålen och läs mer i vår databas Carlotta.

Läs mer om Göteborgs fria scenkonstliv 
Forskningsprojektet Expansion och mångfald vid Göteborgs universitet har påbörjat en digital kartläggning av den utominstitutionella scenkonsten i Göteborg 1965-2000. Klicka på rubriken för att komma till kartan!

INTERVJUER 
Möt Caroline Mårtensson, utställningsproducent
Hur är det att öppna en utställning i coronatider och vad får vi möta när FRISPEL slår upp portarna? 

Möt Lis Hellström Sveningson, utställningsskribent
Varför uppstod så många fria grupper på 60- och 70-talet och på vilket sätt genomgick scenkonsten en förvandling 1960-2000? 

Möt Anders Melander, Nationalteatern
I utställningen FRISPEL visas ett hundratal föreställningsbilder från tiden 1960-2000. Däribland en arkivbild från Nationalteatern föreställande en halvnaken kille med ett plakat med texten ”Jag protesterar”. Vad protesterar han emot och varför är han naken? 

BARN 
Skapa teater i vardagsrummet med familjen!
Skådespelare Ulrica Flach tipsar om roliga improvisationslekar att göra hemma. Allt ni behöver är ett golv, en stol och fantasi. Läs mer här. 

TRAILER

PRESS
Pressbilder
Pressmeddelande: "Ny scenkonstutställning inleder våren på Stadsmuseet"
Pressmeddelande: "Utställningen FRISPEL skjuts upp på grund av coronaviruset"
Pressmeddelande: "Upplev radikal scenkonsthistora på Göteborgs stadsmuseum"

Göteborgs-Posten reportage: "Scenkonstens upprorsmakare kliver in på museet"
Göteborgs-Posten recension: "Utställningen förmedlar vikten av gemenskap"
Två Dagar: "Scenkonstens historia ställs ut"
ETC: "Scenkonsten som ville förändra"
Göteborg Direkt: "Tortyr i ny utställning om Göteborgs teaterliv"
P4 Göteborg: "Epok när teatern fick frispel visas i ny utställning"
Vårt Göteborg: "Radikal scenkonsthistoria visas på Göteborgs stadsmuseum"
TT Nyheter/Aftonbladet: "Utställning skjuts upp på Göteborgsmuseum"
TT Nyheter/Göteborgs-Posten: "Radikal teaterhistoria ställs ut i Göteborg"
P4 Nyheter: "Ny utställning om Göteborgs scenkonsthistoria"
Vårt Göteborg: "Stadsmuseet sätter radikal scenkonst i rampljuset"

16 maj 202031 december 2023
bild på människor i utställningens kartrum

Göteborgs födelse

Permanent utställning

1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Kom dåtidens människa nära i basutställningen om Göteborgs tidiga historia. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Läs mer om Göteborgs födelse
bild på kvinna som lyssnar i hörlurar i utställningen

Värdefullt

Permanent utställning

I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Läs mer om Värdefullt
bild på besökare som provar en hatt som är uppsydd just för provning

Göteborgs garderob

Årets guldpris!

I vår modeutställning gläntar vi på dörren till en annan tid. Vad kan ett enskilt plagg berätta? Vad kan modet avslöja om sin tid? Och hur kan museets modesamling påverka oss idag? Vinnare av utmärkelsen Årets guldpriset 2020 (UtställningsEstetiskt Forum).

4 maj 201925 september 2021
Läs mer om Göteborgs garderob
5.	Självporträtt av okänd fotograf, ca: 1910. Källa: Göteborgs stadsmuseum

Inzoomat

Live-visningar i mars/april

Det finns hundratusentals bilder av staden Göteborg. Men vad kan en bild berätta mer än det uppenbara?  Vi erbjuder nu live-visningar av vår nya fotoutställning i mars och april. Det går även att se dem i efterhand här på webben. 

6 februari 202130 april 2022
Läs mer om Inzoomat

VI PLANERAR ATT ÖPPNA 20 APRIL

Göteborgs stadsmuseum planerar att öppna för publik tisdagen den 20 april, efter beslut från kulturnämnden och om smittläget och restriktionerna tillåter. Du som är frisk är välkommen att besöka museet, men var extra noga med handhygien och tänk på att hålla avstånd. Är du inte frisk så vill vi att du avstår ditt besök av hänsyn till dina medmänniskor.

Läs mer om VI PLANERAR ATT ÖPPNA 20 APRIL
bild på människor i utställningens kartrum

Göteborgs födelse

Permanent utställning

1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Kom dåtidens människa nära i basutställningen om Göteborgs tidiga historia. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Läs mer om Göteborgs födelse
bild på kvinna som lyssnar i hörlurar i utställningen

Värdefullt

Permanent utställning

I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Läs mer om Värdefullt
På bilden ser vi en person i svart klänning med hörlurar på sig. Framför hen finns tre bilder som sitter bredvid varandra på ett varsitt gult stativ. På varje stativ finns ett par hörlurar. I bakgrunden syns en annan del av utställningen.

Urbanum

Permanent utställning

Mötesplatsen för dig som vill se staden med nya ögon. Följ med på en resa som börjar redan innan Göteborg fanns. Möt dagens eldsjälar, se film från förr och häng i vår läshörna.

Läs mer om Urbanum
barn som klättrar på klättervägg

Barnens museum

Kom och klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergskranen, snurra på pariserhjulet eller varför inte ta med morfar på en spårvagnstur? 

Läs mer om Barnens museum

Kommande utställningar

Ett collage av urklippta bilder på en whiteboard föreställande typiska Göteborgsföremål. En volvobil, spårvagnsautomat, lundby dockskåp med mera.

Grejen med Göteborg

Permanent utställning

Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I vår kommande utställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest ikoniska göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.

4 juni 2021
Läs mer om Grejen med Göteborg
Augusta Lundin, benvitt dräktliv bakifrån, med garneringar i orange. 1890-tal.

Augusta Lundin

Sveriges första modehus

Om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900 och om hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen. En samproduktion med Thielska Galleriet och Malmö museer.

26 februari 202231 december 2022
Läs mer om Augusta Lundin

Tidigare utställningar

Läs mer om våra tidigare utställningar.

Presskontakt

pressrummet

Besök pressrummet för pressbilder och nyheter.