Nyheter 07 juni 2023

Stadsmuseet bjuder på kostnadsfria historiska stadsvandringar i sommar

Grupp som vandrar med en guide

Stadsvandra med Stadsmuseet. Foto: Kristin Lidell

Under jubileumssommaren slår Stadsmuseet på stort med kostnadsfria stadsvandringar och visningar. Dra på dig promenadskorna och följ med på en vandring i spåren av Göteborgs gamla befästningar, murar, gator och skansar – och upptäck fyra sekel av märkliga och spännande historier och livsöden. På museet kan du också ta del av stadens dramatiska historia och nutid i våra fyra basutställningar genom 400 år.

Här kommer hela listan med kostnadsfria stadsvandringar och övriga aktiviteter som går av stapeln under jubileumssommaren 2023:

STADSVANDRINGAR

Alla stadsvandringar är kostnadsfria, men platserna är begränsade. Förboka din plats på tel: 031-368 36 00.

Stadsvandring: Jubileumsvandring
Följ med på en vandring från Stora Hamnkanalen till Hagakyrkan. Hör om hur bränder format staden och hur kanalerna var stadens livsnerv. Under vandringen berättar vi om människors livsöden och om byggnader som varit betydelsefulla för staden och dess invånare genom århundradena.När: Tisdagar och torsdagar mellan 11 juli-17 aug kl. 13.00-14.00 och 15.00-16.00. OBS! Engelska vandringar ges tis-fre kl 13.00-14.00 mellan den 29 aug-8 sep.

Stadsvandring: Vandra i spåren av den befästa staden
Det äldsta Göteborg var verkligen en borg, med breda vallar, djupa vallgravar och höga murar, allt för att hindra en fiende från att inta staden. Murarna och vallarna revs under 1800-talet, men förvånansvärt mycket finns ännu kvar, bara du vet var du ska leta. Följ med på en vandring i spåren av Göteborgs gamla befästningar.
När: Onsdagar och fredagar 14 juli-18 aug, kl. 13.00-14.00 och 15.00-16.00. OBS! Engelska vandringar ges tis-fre kl 15.00-16.00 mellan den 29 aug-8 sep.

Stadsvandring: Besök på Skansberget
Kom med på en vandring runt berget och Skansen, där vi pratar om nedhuggen skog, igenlagda kanaler och naturligtvis om Karl den tolfte.
När: Fredagar 9 och 16 juni kl. 15.00-16.00

OBS! Alla stadsvandringar är kostnadsfria, men platserna är begränsade. Förboka din plats på tel: 031-368 36 00. Sommarens stadsvandringar sker i samarbete med Göteborgs stad, SFV, Higab och Göteborg & Co.

skansberget

Höbärgning på Kommendantsängen 1896. Fotograferat söderifrån. I bakgrunden Skansen Kronan. Foto: Göteborgs stadsmuseums arkiv.

Visningar

Familjevisning: Äventyr på Carolus Rex
Lek loss med oss på Carolus Rex! En gång var hela Göteborg en borg, med höga murar runt omkring. Där uppe gick soldater och spejade efter fiender. Idag finns bara en liten bit av murarna kvar. Den står vid Esperantoplatsen och kallas Carolus Rex. Den har stått där i över 300 år, men hur var det när den byggdes? Vi funderar på hur det var att vara barn på den tiden och vilka lekar de lekte. Vet du förresten vad det står på murarna, och vad som finns inuti?När: Tisdag-fredag (11 juli-18 aug) kl. 11.00-11.45
Obs! Familjevisningarna av Carolus Rex är kostnadsfria, men platserna är begränsade. Förboka din plats på tel: 031-368 36 00.

Visning: Grönt jubileum på Lilla Änggården
I sommar firar Göteborg jubileum och Lilla Änggården är en del av stadens 400 gröna år. På gården har naturen alltid haft en viktig roll och på platsen har det odlats under alla år. Följ med på en visning genom både hus och trädgård och kika in i den nya odlingen som håller på att ta form.
Lilla Änggården är ett hus, ett hem, en trädgård och en park med en historia som sträcker sig över tre århundranden. Gården ligger i stadsdelen Änggården. Här finns mängder av berättelser och saker att upptäcka.
När: Lördagar och söndagar 15 juli-27 aug, kl. 13.00-14.15 och 15.00-16.15
Obs! För att gå på visning i vår filial i Lilla Änggården krävs en entrébiljett till museet och förbokning på tel: 031-368 36 00.

vitt hus med gårdsplan och grönska

Upptäck Lilla Änggården och de nya odlingarna som börjar ta form. Foto: Kristin Lidell

UTSTÄLLNINGAR

För att besöka våra utställningar krävs ingen förbokning, utan endast en entrébiljett till museet.

Utställning: Jubileumsgåvorna
Under sommaren 2023 förvandlas Stadsmuseets foajé till ett festligt presentbord, när vi ställer ut ett urval av stadens nya och historiska jubileumsgåvor. Här samsas figurer av champagnekorkar, 400 mackor, en triptyk av lapptäcken med två meter konst och präktiga pokaler.
Visas 3 juni 2023–dec 2023

Basutställningar: Upplev 400 år av nöd och lust
Välkommen att utforska 400 år av nöd och lust i Stadsmuseets fyra utställningar om Göteborgs dramatiska historia. Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål – från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till den första Volvon. Utställningsvarvet genom Göteborgs 400-åriga historia kan upplevas på egen hand och börjar i den populära 1600-talsutställningen Göteborgs födelse och slutar i vår nutid och utställningen Grejen med Göteborg.
Permanent utställning

UPPTÄCK MER

Alla sommarens aktiviteter (såsom visningar av museilägenheterna i Haga och utställningen Augusta Lundin) hittar du här!

Glad sommar!