JUBILEUMSGÅVORNA

En jubileumsutställning i museets foajé.

Vad ger man till en stad som har allt? Välkommen att spana in 400-årspresenterna till Göteborg i sommar!

När Göteborg firade 350 år strömmade gåvor in från när och fjärran. Spektakulära statyetter, vackra vaser och präktigt porslin var några av presenterna. Nu har Göteborg fyllt 400 år och under sommaren förvandlas Stadsmuseets foajé till ett festligt presentbord, där vi ställer ut ett urval av stadens nya och historiska jubileumsgåvor.

Flera av gåvorna kommer från andra städer och länder, som grannstaden Mölndal, långväga Japan och en av Göteborgs vänorter Bergen. Presenterna är sätt att skicka en hälsning och uttrycka sin vänskap. Andra presenter är från göteborgare. Här samsas figurer av champagnekorkar, 400 mackor, två meter konst och en triptyk av lapptäcken. Gåvorna är tillverkade av allt från papier maché till silver, men det är inte det materiella värdet som är intressant. Värdet i gåvorna ligger i engagemanget och kärleken till staden som tagit fysisk form i födelsedagspresenter.

Grattis Göteborg!

Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och har skapats med hjälp av medel ur Jubileumsstiftelsen Göteborg 350 år. Visas året ut i foajén.

Det jag slås av när jag ser presenterna är hur mycket engagemang och kärlek till Göteborg som finns därute. Och det har blivit till konstverk, böcker, vaser och annat som slagits in som gåvor. Man kan faktiskt se kärleken till staden utställd i montrar.

Maja Björk Lindahl, utställningsproducent

artikel

tjuvkika på gåvorna

Föreningen Lapphexorna har velat skildra stadens själ i form av tre stora lapptäcken, som tagit närmare 1000 timmar att tillverka. Konstnären Johannes Samuelsson har skänkt bilder av 400 jubileumsmackor – och fotografen Bingo Rimér har bidragit med ett konstverk i form av en jättelik 400-kronorssedel.

Läs mer om jubileumsgåvorna

Jubileumsgåvorna aktiviteter

Alla aktiviteter
För närvarande saknas relaterade aktiviteter. Men håll utkik, programmet uppdateras löpande.