Nyheter 20 november 2023

Samtida tomtekonst på Stadsmuseet i jul

Ernst Billgren blev GP:s första tomtekonstnär 1996 och avbildade tomten som räv.

Som en årlig julhälsning till göteborgarna har Göteborgs-Posten sedan 1996 låtit en svensk samtidskonstnär tolka tomten. Nu visas de 28 konstverken för första gången i en gemensam samlingsutställning. Här samsas verk av Ernst Billgren, Charlotte Gyllenhammar och Cooper & Gorfer med Nina Bondeson och Peter Dahl. Utställningen Tomtekonst – från Ernst Billgren till…? öppnar på första advent den 3 december på Göteborgs stadsmuseum.

— Det är en helt unik samling konstverk vi har samlat på oss under åren. Det är med stolthet vi för första gången visar hela samlingen för publik och det är en särskild glädje att göra det tillsammans med Göteborgs stadsmuseum, säger Josefin Meyer, projektledare och marknadschef på GP.

Sedan 1996 har GP årligen utsett en tomtekonstnär som fått äran att tolka tomten i ett verk. Verket och konstnären presenteras därefter i ett stort reportage i Två Dagar inför jul. Syftet har varit att bjuda läsarna på moderna och oväntade tolkningar av den klassiska tomten – och att visa upp viktiga konstnärsskap för en stor publik.

Skulptur föreställande tre barnhuvuden med öppna munnar.

Charlotte Gyllenhammars tomtekonstverk från 2009. Till uppdraget inspirerades hon av det givmilda helgonet Nikolaus. Till konstverket har hon använt rå, obränd lera och guld.

En Göteborgstradition med kopplingar till Stadsmuseet
Den förste konstnären som engagerades för uppdraget var Ernst Billgren, som valde att utrusta sin karaktäristiska räv med tomteluva och skägg. I hans efterföljd har ett tjugotal svenska samtidskonstnärer fritt utforskat tomten som tema genom bildkonst, fotokonst och skulptur. Förra året fick Peter Apelgren det ärofyllda uppdraget och verket ställdes ut på Göteborgs stadsmuseum. Vem som skapar årets konstverk avslöjas först när utställningen invigs.

– Det är roligt att få bjuda publiken på en riktigt julig säsongsutställning och bidra med stämning till Julstaden Göteborg. Dessutom har just tomten en alldeles särskild koppling till vår stad och vårt museum, säger Carina Sjöholm, museichef på Göteborgs stadsmuseum.

– Det är faktiskt svårt att hitta en bättre placering än just Stadsmuseet för den här utställningen. Den typiskt svenska gårdstomten skapades av Viktor Rydberg i dikten ”Tomten” och illustrerades av Jenny Nyström, som båda verkade i Göteborg. Jenny Nyström gick till och med sin utbildning i Ostindiska huset, där Stadsmuseet ligger idag, säger Kristian Wedel, Göteborgsförfattare och redaktör på GP, som också står bakom texterna i utställningen.

Utställningen visas 3 dec 2023–21 januari 2024 på Göteborgs stadsmuseum i samarbete med Göteborgs-Posten.

Läs mer om invigningen här!