Aktivitet

Invigning av Tomtekonst i samarbete med Göteborgs-Posten

Passerat tillfälle
Sön 3 december 2023
13:00 – 14:00
Foajén Stadsmuseet
Ingår i entrébiljett

Ernst Billgrens konstverk 1996.

Tomtekonst. Från Ernst Billgren till…

Som en julhälsning till göteborgarna har Göteborgs-Posten i 28 år bett en svensk konstnär att tolka tomten. Den första konstnären att få det ärofyllda uppdraget var Ernst Billgren, som avbildade tomten som räv.

I år visas de 28 konstverken för första gången i en gemensam samlingsutställning. Årets konstverk avslöjas först under invigningen. Med hjälp av egenskapade kulisser, accessoarer och kläder har hen genom ljussättning, regi och fotografi placerat allas vår jultomte på Nordpolen omgiven av ett skrämmande landskap.  

Den första advent bjuder Stadsmuseet och Göteborgs-Posten in till ”Tomtekonst – från Ernst Billgren till…” med tal av Peter Hjörne och samtal med årets konstnär, som leds av bildjournalisten Hasse Persson. Självklart bjuder vi även på glögg och stämningsfull julmusik. Varmt välkomna!

Program

13.00: Välkomnande och invigningstal med museichef Carina Sjöholm och Peter Hjörne 
13.10: Hasse Persson presenterar och samtalar med årets konstnär 
13.30: Välkomna upp i utställningen, musik, glögg och mingel i foajén 

Mer om deltagarna

Peter Hjörne är före detta chefredaktör och mångårig ledarkrönikör på GP. Som chefredaktör startade han GP:s helgmagasin Två Dagar. Inför julen 1996 fick han idén att be en känd svensk konstnär att tolka julen för Två Dagar. Valet föll på Ernst Billgren. 28 år senare lever traditionen vidare. 

Hasse Persson är bildjournalist och har gett ut flera böcker, bland annat boken om legendariska Studio 54 (2014). Persson har även varit konstnärlig ledare för Hasselblad center, konstmuseichef för Borås Konstmuseum och konstnärlig ledare för Strandverkets konsthall i Marstrand. För sin fotografiska gärning har han fått flertalet utmärkelser, bland annat H.M. Konungens medalj. 

Det finns inga kommande aktiviteter