Nyheter 15 december 2021

Mode, musik och konst – så blir 2022 på Stadsmuseet

Augusta-Lundin-balklanning-i-guldsilver-monster-med-gra-tyll-vid-urringningen

Augusta Lundin, balklänning i guldsilvermönster med grå tyll vid urringningen. Foto: Ewa Marie Rundquist

Våren bjuder på en rik utställning om modepionjären Augusta Lundin och ett sju meter långt konstverk av Phoebe Boswell. Dessutom flyttar Göteborgs unika musikscen in på innergården – och museet förlänger sina öppettider.

Phoebe Boswells ”Tramlines”
Januari 2021
Plats: I nya basutställningen Grejen med Göteborg, våning 2

Den Londonbaserade konstnären Phoebe Boswells monumentalverk Tramlines (2015) är en sju meter lång blyertsteckning och videoprojektion som tar betraktaren med på en spårvagnsresa mellan Göteborgs centrum och förorten. Verket skapades när Boswell vistades i Göteborg på ett konstnärsstipendium och har tidigare visats i hennes soloutställning på Göteborgs konsthall 2018. I sitt konstnärskap har Boswell ofta ägnat sig åt frågor som migration, segregation och jämställdhet.

Nu återvänder Tramlines till sin tillblivelseort Göteborg och 1900-talsutställningen Grejen med Göteborg på Stadsmuseet, genom ett generöst inlån på femton år. Det är ett av flera konstnärliga perspektiv på Göteborg som ges i utställningen. Här visas även verk av konstnären Nina Bondeson, illustratören Dennis Chan och poeten Sara Garib.

Augusta Lundin – Sveriges första modehus
Lördag 2 april 2022 – 3 september 2023
Plats: Wilsonflygeln, våning 3

Äntligen kommer efterlängtade succéutställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus till Göteborg. Efter att ha visats för fulla hus på Thielska galleriet i Stockholm och på Malmö museer flyttar den in i Stadsmuseets eleganta Wilsonflygel, där Göteborgs garderob tidigare stod. I Göteborg får publiken möta ännu fler plagg ur Stadsmuseets samlingar, nya fördjupande texter – och ett helt rum tillägnat grevinnan Blanche Bonde, Göteborgs egna fashionista, som ägde ett stort antal klänningar signerade Augusta Lundin.

Augusta Lundin (1840–1919) anses vara den allra första couture-sömmerskan i Sverige och öppnade 1867 sin ateljé. Hennes modekreationer följde det parisiska modets strömningar och bars av personer från såväl kungahuset som kulturvärlden. Utställningen visar upp mer än 50 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett flertal kreationer från Blanche Bondes garderob. Uppbyggda scenografier ger en ingång både till sömmerskornas lokaler och de eleganta kundernas salonger.

Bakom utställningen står kuratorerna Anna Bergman Jurell, scenograf och kostymtecknare och Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare. I samband med utställningen har de även tagit fram boken Augusta Lundin. Haute couture på svenska (Appell förlag 2020). Den är rikt illustrerad både med historiska bilder och nytagna fotografier – och är den enda boken som finns om Augusta Lundins liv.

Utställningen är producerad gemensamt av Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum.

Swedish Music Hall of Fame Göteborg
Juni 2022 och året ut
Plats: Museets innergård

I kölvattnet av utställningarna Musiklivet Göteborg och Freddie Wadlings kabinett fortsätter Stadsmuseet att sätta ljuset på Göteborgs unika musikliv och historia. I Swedish Music Hall of Fame Göteborg presenteras artister som Karin Dreijer, Håkan Hellström Nationalteatern, Broder Daniel, Doris med flera, som alla blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame, i text och bild. Artisterna kommer att lyftas i en skärmutställning på museets innergård.

Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik och en utmärkelse som instiftats med syfte att hylla dem som haft betydande inflytande över dess utveckling. Bakom initiativet står den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus.

Utställningen sker i samarbete med Göteborg & Co.

Upplev 400 år av nöd och lust
Museets basutställningar
Plats: Våning 2

Välkommen att utforska 400 år av nöd och lust i Stadsmuseets fyra utställningar om Göteborgs dramatiska historia. Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål – från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till den första Volvon.

Utställningsvarvet genom Göteborgs 400-åriga historia börjar i den populära 1600-talsutställningen Göteborgs födelse och slutar i vår nutid och utställningen Grejen med Göteborg.

Utställningsvarvet genom 400 år finns på våning 2 och kan upplevas på egen hand.

DESSUTOM…

Utökade öppettider på Göteborgs stadsmuseum 2022
Från och med 1 jan utökar Stadsmuseet sina öppettider med två extra timmar i veckan. Detta för att möjliggöra för fler att besöka museet på vardagar. Efter årsskiftet kommer museet därför hålla öppet till klockan 18 på tisdagar och torsdagar.
De nya öppettiderna blir fr o m 1 jan:
Måndag stängt
Tisdag 10-18
Onsdag 10-20
Torsdag 10-18
Fredag 10-17
Lördag 10-17
Söndag 10-17

Utställningen Inzoomat förlängs
6 februari 2021 – 30 december 2022
Plats: museets foajé

På grund av pandemin förlängs fotoutställningen Inzoomat. Här visas kända och okända Göteborgsbilder från 1850-talet fram till idag.

Läs mer om vårens utställningar här!