podcast

en kvart om göteborg

Här får du femton minuters göteborgsk kulturhistoria och angelägna
perspektiv på vad som händer i staden just nu. Ett nytt avsnitt kommer ut
en gång i månaden – du hittar det här, på Spotify eller i en podcastapp nära dig.

Foto: Kristin Lidell.

NYTT AVSNITT!

Del 63: ÅRSKRÖNIKA 1924

Vad hände i Göteborg för ett sekel sedan? Dags för årskrönika som traditionen bjuder. Vi reser 100 år tillbaka i tiden till året 1924. Vilken var signaturdansen och varför kallas 20-talet för ”det glada 20-talet”? Zeppelinarna flyger och Tarzan tjoar när Ylva och Kristian tar ut svängarna. Årets sista podd är här!

g

DEL 62: STADEN SOM KUNDE HA BLIVIT
Slott med torn och lökkupoler mitt i stan – hur skulle Göteborg ha sett ut om alla drömmar förverkligats? Ylva och Kristian funderar över alternativa stadsanalyser och futuristiska visioner i det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

DEL 61: Statyer
Ylva och Håkan inspekterar ännu en gång stadens statyer och levererar senaste nytt inom staty-svängen. Det snackas om platta drottningar, om hyllningar till svensk damfotboll och mycket mer i det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

DEL 60: Byggropen Göteborg
Hösten är här och En kvart om Göteborg är tillbaka! Den här gången gräver Ylva och Håkan ner sig i byggropen Göteborg. Det blir korphackor, grävskopor och nytolkning av Lasse Dahlqvists låt Välkommen till Göteborg i avsnitt 60 av museets podcast.

DEL 59: Hyresgästföreningen
Förra året firade Hyresgästföreningen sitt hundraårsjubileum. Och det är helt klart en göteborgsk angelägenhet. Vi börjar vår resa på Margaretaskolans hushållsskola i Dicksonska Palatset den 16:e september år 1923.

DEL 58: KUNGSLADUGÅRD
Spänn upp öronen! I detta avsnitt tar Ylva och Kristian med oss på en ovanlig resa genom Kungsladugård under 40- och 50-talet.

DEL 57: KULTURHUS
Systrarna Brontë, Fröken Snusk och Smurfhits. I detta avsnitt pratar Ylva och Kristian om något som kan kallas för en kreativ smältdegel – nämligen kulturhus! Vilken roll har de i dagens Göteborg?

Del 56: MAT FRÅN SJÖ OCH HAV
Ylva och Kristian guidar oss genom havets och sjöarnas läckerheter. Det bjuds på bland annat tarmsjöpung, knaggrocka och ål. Mycket nöje!

DEL 55: ÅRSKRÖNIKA 1923
I årets sista avsnitt av En kvart om Göteborg ger Ylva och Kristian oss en årskrönika enligt tradition. Den här gången beger de sig 100 år tillbaka till en tid av politiska folkrörelser, peppiga låtar, naturvårdande insatser och kvinnohistoria. Dessutom avslöjar Ylva en hemlighet…

DEL 54: GÖTEBORG FÖRE GÖTEBORG
Hur såg Göteborg ut innan staden blev till? Det ämnet förkovrar sig Ylva och Håkan i under detta avsnitt. Vi får bland annat lära oss om uttrar som brukade åka kana nedför ett berg, och om den enda konstanten i Göteborg: blålera.

DEL 53: Lekplatser

Det här avsnittet handlar om kottdjur, temalekparker, och om den fantastiska uppfinningen rutschkanan. Ylva berättar om de kommunala lektanternas tid och Håkan tar oss tillbaka till dikena från sin barndom.

DEL 52: Holland hjärta Göteborg

Höstens första avsnitt handlar om Göteborgs kärlek och koppling till Holland! Ylva och Håkan pratar om tiden då att alla officiella dokument skulle skrivas på både svenska och nederländska, om odling och dammar och mycket, mycket mer.

DEL 51: Göteborgska jubileer – 1923
 
Göteborgs jubileumsfirande nr 2 är runt hörnet och i vårens sista avsnitt blickar Ylva Berglund och Håkan Strömberg tillbaka på 1923! Följ med till ett jubileumsår av ärorik historia, modern industri, nöjesfält och bananer.

DEL 50: Banker – kopparmynt, tillgodosedlar och Grodmansrånet
Ylva och Håkan gör en bankhistorisk tidsresa i det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg. Det är dessutom jubileum för podden som fyller FEMTIO avsnitt, hurra! Nu kan du gå in och sträcklyssna i hela 12 timmar! Vi firar med två artiklar om regn och lera, baserade på några av poddens första avsnitt. Lyssna, läs och fira!

DEL 49: Snus – från franska hovet till svenska torpare
Kulturhistoria, snus och Göteborg! I ett nytt poddavsnitt grottar programledare Ylva och Kristian ner sig i snusets historia. När kom det egentligen till stan? Vad hade skräddare och spegelfabrikanter att göra med snusbranschen? Och när föddes baksnusen? Allt detta och lite till i senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

DEL 48: Bro bro breja – om göteborgska broar
En kvart om Göteborg är tillbaka med ett rykande färskt avsnitt! Tillsammans med programledare Ylva och Kristian promenerar vi över stadens broar. Det bjuds på göteborgsvitsar, brosång och mycket mer – allt såklart relaterat till broar. Missa inte säsongspremiären av Stadsmuseets alldeles egna podcast!

DEL 47: Årskrönika 1922
Traditionsenligt bjuder årets sista avsnitt av En kvart om Göteborg på en årskrönika. Den här gången tar sig Ylva Berglund och Håkan Strömberg an 1922 – ett år då lågkonjunkturen inträffade, det blev folkomröstning om förbud mot rusdryck, shimmyn blev populär och mycket mer.

DEL 46: Spårvagnstur – hästar i hatt och ett sista farväl till M28
Skarpa kurvor, Parismode för hästar och en pensionär! Ylva och Kristian tar en stillsam tur genom spårvagnarnas historia. Hör allt om de göteborgska ikonerna i ett nytt avsnitt av podden En kvart om Göteborg.

DEL 45: Hotell – rum för boflyktiga
Äggröra, sovkomfort och drömmar! Ylva och Kristian ger sig ut på stan och utforskar den göteborgska hotellvärlden där 3000 nya hotellrum planeras. Följ med in i en värld av snidade räcken, kristallkronor och designad behaglighet i ett nytt avsnitt av En kvart om Göteborg.

DEL 44: VÄGGAR SOM PRATAR
Ny säsong, nytt avsnitt! En kvart om Göteborg är äntligen tillbaka efter sommaren.
I höstens första avsnitt kikar Ylva och Håkan närmare på det kommunicerande stadsrummet, arkitektoniska skönhetsideal över tid och vad husfasaderna egentligen språkar om. Häng med!

DEL 43: BILSTADEN GÖTEBORG
På med säkerhetsbältet och följ med på en fartfylld resa från SKF till Volvo, genom oljekriser och ockuperade torg. I vårens sista poddavsnitt tar Ylva och Håkan reda på hur det kom sig att Göteborg blev en bilstad. Vi hörs igen i september!

DEL 42: SÄVE FLYGFÄLT – FRÅN FLYGFLOTTILJ TILL ÖVERGIVEN LANDBANK
Ett övergivet mikrosamhälle som berättar om svunna tider – En kvart om Göteborg befinner sig den här gången på Hisingen och Säve gamla flygfält. Vad hände här och varför? Programledare Ylva och Kristian reser genom det 10 000 år gamla kulturlandskapet, pratar om de övergivna resterna av flygflottiljen och om framtidsplanerna för området

DEL 41: GÖTEBORGSKA STATYER
Marmor, brons och betong! Vad symboliserar egentligen en staty och vad krävs för att bli avbildad i våra offentliga rum? Varför störtas vissa statyer runt om i världen, medan andra får stå kvar? Ylva och Håkan ger sig ut på stan och inventerar kontroversiella monument i Göteborg. Hör mer om maktsymboler och historieskrivning i senaste avsnittet.

DEL 40: STAD I LJUS
Från pertor och rovolja till trangrums och Olidan! I årets första poddavsnitt får vi följa med Ylva och Kristian som genomlyser ljusets historia. När började man med allmän belysning? Var låg Göteborgs första gasverk? Lys upp vintermörkret med senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

DEL 39: ÅRSKRÖNIKA 1621
Ylva och Håkan levererar årskrönika enligt tradition. Den här gången beger de sig 400 år tillbaka till en tid när Göteborg var en grop, Jan och Joost försökte få ordning på kanalen och nylöseborna kämpade mot statsmakten. Följ med på en jubileumsresa i årets sista avsnitt av En kvart om Göteborg.

DEL 38: LÅGA HUS – ISSKJUL, MEDELKLASSDRÖMMAR OCH VILLAMATTOR
Vad menas egentligen med låga hus? I det senaste poddavsnittet ligger Ylva och Kristian lågt och tar med oss på en promenad genom de lägre husens historia. Det blir isskjul, tiny houses och mycket mer i höstens nästsista avsnitt av En kvart om Göteborg.
P.S Missa inte tidigare avsnitt om höga hus. Du hittar avsnittet längre ner.

DEL 37: DET OMAGISKA GÖTEBORG
Den bevingade hästen i Örgryte! Elaka grisar i Majorna! Finns det någon magi i staden och vilket är egentligen Göteborgs mest kända spöke? Häng med Ylva Berglund och Håkan Strömberg på en övernaturlig historisk runda i nya avsnittet av En kvart om Göteborg.

DEL 36: BUTIKSDÖDEN
Handel, pandemi och meningen med livet. Ylva och Kristian vandrar runt bland öde affärslokaler, tomma skyltfönster, sidentyg och sviskon. Det har blivit dags för höstens första avsnitt av En kvart om Göteborg.

Del 35: GÖTEBORGSKA JUBILEER – LINBANOR, KOR OCH LILL-BABS
Ja må den leva, ja må den leva uti 400 år! Ylva och Håkan sjunger in vårens sista poddavsnitt och snackar göteborgska jubileer. Hur länge har vi firat Göteborg egentligen? Vad gjorde brittiska tv-bolaget BBC på 350-års jubileet? Följ med på en återblick från några av de tidigare folkfesterna. Kanske var just du med 1971?

DEL 34: SKOLFROSSERI – KATEKESLÄSNING, ISKALLA STENHÄLLAR OCH MEDIATEK
Ylva Berglund och Kristian Jonsson tragllar multiplikationstabellen och sätter sig i skolbänken igen. De återvänder till grundskolan med långa korridorer, skåp med suspekt innehåll, rökrutor och kunskapsspäckade klassrum. Allt detta och mycket mer i ett skolfrossande avsnitt av Stadsmuseets alldeles egna podcast!

DEL 33: 80-TALETS GÖTEBORG – BLAND HUSNALLAR OCH YUPPISAR
Axelvaddar, flygande Jakob, kassler med ananas och en synthlugg på det. I senaste avsnittet av En kvart om Göteborg åker Ylva och Kristian tillbaka till framtiden och tar sig an 80-talet. Det blir yuppisar, spektakulära hotellbyggen och vattenrutschbanor – häng med!

DEL 32: VAD SKULLE POSEIDON GÖRA – OM REGN OCH ÖVERSVÄMNING I GÖTEBORG
Är du trött på raggsockar och ofrivilligt skridskoåkande på stadens trottoarer? Har det gått så långt att du till och med saknar göteborgsregnet? Följ med Ylva Berglund och Håkan Strömberg på ett samtal om vatten, vatten, och mer vatten. Vad är en regnrabatt? Hur rustar sig Göteborg mot framtida stigande hav och skyfall och vad skulle Poseidon göra?

DEL 31: ÅRSKRÖNIKA 1920
2020 går mot sitt slut och det har blivit dags för årets sista poddavsnitt. Som traditionen bjuder berättar Ylva och Håkan inte om året som gått utan tittar istället på hur det var för hundra år sedan. 1920 var året när kvinnor blev myndiga, spanska sjukan var på nedgång och motboken införs i hela landet. Vem var Sigrid Hansson från Öckerö, hur såg kulturlivet ut och vad fick kungen göra? Allt detta och mycket mer i En kvart om Göteborg. P.S. Det bjuds även på skönsång.

30: REGN HOS MIG – OM GÖTEBORGSREGN, PARAPLYMAKARE OCH REGNKLÄDER
När kom de första paraplyerna till stan, vem var Charles Dahlberg och vad kännetecknar egentligen göteborgsregn? Ylva och Kristian tar på sig regnkläderna och plaskar sig igenom Göteborgs regniga historia. 

DEL 29: KROGAR I GÖTEBORG
Fortuna, Påfågeln, Förgyllda Karbin och Tre tunnor. Det här är namnen på några av de krogar som har funnits i Göteborg. Hur har lokal alkoholkultur och lokaler för alkohol bidragit till stadens utveckling, kultur och identitet? Följ med Ylva Berglund och Kristian Jonsson på en resa från galjkrogar till Berlin-inspirerade krogar i det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.
P.S Sedan avsnittet spelades in har nya samtal påbörjats kring Café Fluß framtid i Frihamnen.

DEL 28: OM SJUKDOMAR, SJUKHUS OCH LIFE SCIENCE I GÖTEBORG
Stadsmuseets podcast är tillbaka för att hålla dig sällskap i höstmörkret! Programledare Ylva och Håkan pratar om Göteborg, sjukdomar och medicin. Hur har sjukdomar påverkat staden och hur har göteborgare påverkat sjukdomarna?

DEL 27: ALLE MAN PÅ KJOLLAN – KIOSKENS PLATS OCH UTVECKLING
Varm korv boogie, en hel special och inspirerad skönsång! Ylva Berglund och Kristian Jonsson bjuder på en riktig kioskvältare. De snackar kioskens historia, veckopeng och kolabönor. Ratta in vårens sista avsnitt av En kvart om Göteborg.

DEL 26: ORAKELBEN, TRÄFFSÄKRA SPANINGAR OCH HIMMELSKA HÄSTAR
Flygande spårvagnar, aeroplan och en trådlös telegrafapparat som bärs i västfickan. Ylva Berglund och Håkan Strömberg åker tillbaka till det förflutna och framtidsspanar i det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

DEL 25: EVENEMANGSSTADEN
Gollywood, Bruce Springsteen och när event blir själva moset och en räka på det! Ylva Berglund och Håkan Strömberg snackar evenemangsstaden Göteborg. De tar också upp den eviga arenafrågan och varför Helan och Halvan floppade i Göteborg. Hör mer i senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

DEL 24: TVÄTTSTUGAN – EN REN HISTORIA
Från muggigt och solkigt till väldoftande och rent. Från bykstuga till tvättstuga. Följ med Ylva och Kristian ner i tvättstugan där de centrifugerar sig igenom tvättens historia.

DEL 23: ÅRSKRÖNIKA – GÖTEBORG 1919
Håkan Strömberg och Ylva Berglund färdas tillbaka till 1919 – året när Evert Taube slog igenom, apelsiner kom till Sverige för första gången efter kriget och beslutet om 48 timmars arbetsvecka klubbades igenom. Allt detta och mer i årets sista avsnitt av En kvart om Göteborg.

DEL 22: DÖDEN
Var låg Göteborgs första kyrkogård och hur gjorde man för att de döda inte skulle gå igen? I det senaste avsnittet av ”En kvart om Göteborg” tar Ylva Berglund och Håkan Strömberg ett grepp om Döden. Följ med på en tur bland bortglömda kyrkogårdar, pampiga gravmonument och enkla träkors.

21: GAMLA GUDAR
Visst är det märkligt att idéer plötsligt kan kännas nya trots att de egentligen är baserade på gamla tankar och idéer? Ylva Berglund och Håkan Strömberg pratar om nationalromantik, kärleken till det fornnordiska och mycket mer i det senaste avsnittet av Stadsmuseets alldeles egna podcast ”En kvart om Göteborg”.

DEL 20: TÅG
Ylva och Kristian rullar in på Göteborgs Centralstation med höstens första avsnitt av ”En kvart om Göteborg”. Följ med till en plats där det vinkats av och välkomnats, där små och stora äventyr påbörjats och där staden har börjat för många människor sedan 1858.

DEL 19: DJUR I STADEN
I vårens sista avsnitt av Stadsmuseets podcast pratar programledare Ylva Berglund och Håkan Strömberg om djur i staden. Vi får höra historier om rådjur, vargar, hundar och råttor. Hur många hundar finns det i Göteborg egentligen? Har det funnits någon björn vid Björngårdsvillan? Vad är den mest frekvent ställda råttfrågan? Allt detta och lite till i ”En kvart om Göteborg”.

DEL 18: TORG I GÖTEBORG
Programledare Ylva och Kristian åker runt i stan och spanar på torg. Vad kännetecknar ett torg och vad ska finnas där för att det ska kännas äkta? Följ med till Olskrokstorget, Axel Dahlströms torg, Kaggeledstorget och få reda på allt du någonsin velat veta om stadens torg.

DEL 17: IDROTTPLATSER
I senaste avsnittet av En kvart om Göteborg varvar vi stadens idrottsplatser. Vilken betydelse har platsen haft genom historien och hur ser det ut idag? Ylva och Kristian pratar matcher, nyklippt gräs och kokt korv.

DEL 16: LANDSHÖVDINGEHUS
Utan landshövdingehus – inget Göteborg? I senaste avsnittet av Stadsmuseets alldeles egna podcast berättar Ylva och Kristian om hustypen som anses vara typiskt göteborgsk. De pratar dåtid, nutid och delar med sig av egna minnen om en boendeform som ligger göteborgarna varmt om hjärtat.

DEL 15: SJÖMANSLIV
Ett skepp kommer lastat med årets första avsnitt av ”En kvart om Göteborg”. Följ med Ylva och Kristian när de vind för våg ger sig ut på havet bland sjömän, salt fiskkalops och havslängtan.

DEL 14: ÅRSKRÖNIKA – GÖTEBORG 1918
Dags för årets sista poddavsnitt – dags för en resa tillbaka till 1918. Ylva och Håkan pratar om kvinnlig rösträtt, spanska sjukan och biografernas förvildande av dåtidens ungdomar. Allt detta och lite poesi i ”En kvart om Göteborg”.

DEL 13: SJÖMANSHUS
Följ med Ylva och Kristian på en promenad genom sjöfolkets stadsdelar. Vad är egentligen ett sjömanshus, vad betyder uttrycket ”gå på gården” och vem fick en kyrka i present? Till höger ser du både karta och bilder på de olika platser som Ylva och Kristian besöker i avsnitt 13.

DEL 12: BAJS, KOLERA OCH ÄGGFORMADE AVLOPPSRÖR
Ylva och Kristian pratar om staden under staden. Det blir en del snack om bajs, kolera och äggformade avloppsrör. Varför just ägg? Och vem började drömma om vattenspolande WC, en dröm som tog så lång tid att förverkliga att den ärvdes av hans son? Allt detta i ”En kvart om Göteborg”.

DEL 11: ARBETARCAFÉER I GÖTEBORG
Furustolar, plastblommor och vykort på väggarna. Smörgåsar med rejäla pålägg, husmanskost och bryggkaffe. Ylva och Kristian besöker några arbetarcaféer i Göteborg. Vilka caféer finns kvar i staden och hur ser framtiden ut för dem? Om bacon, kalops och mycket mer i senaste avsnittet av ”En kvart om Göteborg”.

DEL 10: ÅRSKRÖNIKA – GÖTEBORG FÖR 100 ÅR SEDAN
I årets sista poddavsnitt hoppar Ylva och Håkan in i tidsmaskinen och åker tillbaka till 1917. Vad hände för 100 år sedan? Hör allt om bröduppror och revolutionsyra i ”En kvart om Göteborg”.

DEL 9: BAD INOMHUS
Vi dyker ner i badhusens historia. Vilken syn hade man på badhus på 1800-talet och hur ser det ut idag i Göteborg? Vad betyder Valhallabadet för staden? Hör allt om bad inomhus i senaste avsnittet av ”En kvart om Göteborg”. Programledare är Ylva Berglund och Kristian Jonsson.

DEL 8: STADEN OCH MILITÄREN
Hur har det svenska försvaret påverkat hur staden gestaltas? Vad använder man skyddsrum till? Detta och mycket mer diskuterar Ylva och Håkan i senaste avsnittet av ”En kvart om Göteborg”.

DEL 7: HAVSBAD
Vad hade havet för funktion på 1700-talet? Vad innebar det att ”dricka brunn”? Hör allt om havsbadets historia och dess betydelse för göteborgarna fram till idag.Programledare: Ylva Berglund och Kristian Jonsson

DEL 6: LINBANOR I STAN
Ylva Berglund och Kristian Jonsson diskuterar planerna som finns inför Göteborgs 400-års jubileum 2021 att bygga linbanor över älven. Kan linbanor vara en del av lösningen för att dels skapa en bättre sammanhållen stad och dels ge upphov till mindre trafik? Vi får också höra om hur det gick sist Göteborg hade en linbana år 1923.

DEL 5: MAT I STAN
Vilken roll spelar kolonilotterna i Göteborg? Hur mycket mat odlar du själv? Hör allt om att odla egen mat i staden och hur det kom sig att idén om en trädgårdsstad hittade till Göteborg. Programledare: Ylva Berglund och Håkan Strömberg.

DEL 4: BARNEN OCH GÖTEBORG
Var skola barnen vistas? Alva Myrdal ställde frågan på 1930-talet och den är lika brännande aktuell idag. Hur bygger vi en stad för alla, där även barnen får plats att finnas, leka och vara? Hör allt om en genial göteborgsuppfinning, fönsterlösa förskolor och följ med våra programledare till två lekplatser i stadsdelarna Hammarkullen och det nybyggda Kville.Programledare: Ylva Berglund och Kristian Jonsson

DEL 3: HÖGA HUS
De syns överallt i staden. På Lindholmen planeras Sveriges högsta hus där ett nytt centrum ska växa fram. Men vad är grejen med 200-metershus? Hör om höghusens historia, hur det gick till när Göteborgs första skyskrapa byggdes och om hålet i Chicago. Programledare: Ylva Berglund och Håkan Strömberg

DEL 2: CONTAINERN SOM STADSUTVECKLARE
Vi ser den på allt fler platser runtom i staden. Den praktiska lådan av plåt med potential att rymma allt från flykting- och studentboenden till pop-up butiker. Vilken plats har containern i Göteborg och historien? Hör allt om hur Malcom McLean transportrevolutionerande uppfinning blev en del av Göteborgs mörka nutidshistoria.Programledare: Ylva Berglund och Kristian Jonsson

DEL 1: BLÅLERAN OCH GÖTEBORG
Vi tar ett geggigt slemgrepp om blålerans Göteborg. Ylva Berglund och Håkan Strömberg knådar ut blålerans kulturhistoria, nutidsspanar och lanserar en helt ny stadsslogan. Och ställer den ödesdigra frågan – kan staden plötsligt glida ner i lerans bråddjup?

artikel

Göteborg hjärta holland

Holländsk guldålder inspirerade Gustav II Adolf till att bygga en befäst stad vid Göta Älv. De var duktiga på utrikeshandel, befästningskonst, skickliga båtbyggare och framgångsrika inom vetenskap, konst och jordbruk. De kunde det mesta, inte minst att bygga pålad stad på lera.

Läs artikeln nu

artikel

Det regnar snett i göteborg

Dåliga paraplyer har inte en chans mot stadens mest arketypiska väder – snett regn. Göteborgsväder kräver regnskydd av god kvalitet. Även kontorsarbetande bär gummistövlar och vissa fegar inte för plastpåse över frisyren. Men har det alltid regnat snett och vad händer i framtiden?

Läs artikeln nu

Vad handlar podcasten om?

Hur hanterar vi att vi lever på en dansande lerjättes rygg? Var ligger Göteborgs längsta rulltrappa och bästa lekplats? Varför känns en linbana som en gammal idé och varför är vi så förtjusta i att bygga höga hus? Det är bara några av frågorna som besvaras i Stadsmuseets podcast.

Vem gör podcasten?

Programledare är Ylva Berglund, antikvarie, Håkan Strömberg, pedagog och historiker och Kristian Jonsson, bebyggelseantikvarie på Göteborgs stadsmuseum. Tillsammans guidar de oss genom aktuella nutidsfrågor varvat med historiska återblickar på staden Göteborg.

Följ på

Spotify

Lyssna här

följ på

apple podcasts

Lyssna här