Göteborg berättar

Möt Sarah

Sarah är nöjd med sitt liv och vill inte veta vad som ska hända sen. Men hon är inte nöjd med ojämlikheterna i Göteborg.
Och som student i samhällsbyggnadsteknik får hon redskap för att arbeta med det.

”När man kommer till hamnen en solig dag och hör måsarna!” Då känner sig Sarah särskilt mycket som en göteborgare.

Sarah föddes 1997 och växte upp i Tynnered. Då var hon nästan aldrig i den närliggande villaförorten Näset. Majorna besökte hon för första gången för ett par år sedan, och Torp vet hon knappt var det ligger. Men hon har varit i de flesta av stadens miljonprogramsområden.

Hon pratar mycket om vad det beror på. Att staden är segregerad och att människorna inte blandas. Att det som är självklart för en del inte är det för andra, och att man kan planera för ökad jämlikhet. För, som hon säger, ”det är helt sjukt att du ska känna dig som en inkräktare i en stad som är din.”

I och med skolgång och studier i stan har hon fått vänner från många olika områden, bland annat Angered dit hon ofta åker. På senaste tiden har hon börjat cykla mer, vilket förändrat perspektiven på stadens avstånd.

– Då blev det som att man connectade stan på något vis. Det blev såhär, oj, Tynnered ligger inte så långt bort som man tror. Alltså psykologiskt sett känns det som att Tynnered är superavskilt från innerstan, men du kan fan cykla, eller till och med jogga dit.

När hon tävlade i inlinesåkning mötte de ett skönt lag från Colombia, då blev hon nyfiken på det landet.

Sarah sitter i sitt rum med ett fönster bakom sig.

Sarah tycker att unga kvinnor har mycket att kämpa för, men ser ljust på framtiden. Foto Stefan Edetoft.

Kan montera ett biltak

Sarah tror att det går att förändra ojämlika villkor, men det krävs mycket jobb. På utbildningen i samhällsbyggnadsteknik på Chalmers får hon chans att fördjupa sig och hon siktar på att arbeta med att rätta till sådant hon tycker är fel.

Samtidigt jobbar hon som flexpoolare på Volvo Cars. Det innebär att de ringer när de behöver henne och hon tar arbete när hon har tid. I fabriken monterar hon innertak, vilket är ett stressigt jobb där det gäller att utföra exakt rätt moment på exakt rätt tid. Med tiden har hon fått rutin. Det är lagandan som gör det roligt, tycker hon.

Mycket är relativt

Sarah är mån om att sätta saker i perspektiv. Som att det beror på sammanhanget hur pass svensk hon känner sig. Liksom att synen på kvinnor varierar både mellan och inom olika länder, i såväl mellanöstern som i Sverige. Eller att hon inte nödvändigtvis känner gemenskap med andra unga i miljonprogramsområden, det beror snarare på intressen.

På sätt och vis tycker hon att hon är en förebild för andra tjejer uppvuxna i förorten, även om hon inte vill få det att framstå som jättespeciellt att ungdomar från dessa områden läser vidare. Men hon lyfter fram att tjejer har mycket att kämpa mot. Det gäller på många plan, som hur trygg man känner sig när man rör sig i staden.

Vill man veta vad som händer sen?

Hon skulle gärna lämna Göteborg för en tid för ett varmare land. Fast egentligen vill Sarah inte veta vad som ska hända i framtiden, då har man ju inget att se fram emot, tycker hon. Just nu är hon 100% nöjd med sitt liv.

Sarah A, född 1997, intervjuperson nr 6, intervjuad 2018-04-13 för projektet Göteborg berättar.

Göteborg 400 år

Göteborg berättar

I projektet Göteborg berättar så delar
100 göteborgare med sig av sina tankar,
minnen och berättelser.

Läs mer om Göteborg berättar