finissage 3 sept 13.00

augusta lundin ─
SVERIGES FÖRSTA MODEHUS

kvinna med benvitt dräktliv bakifrån, med garneringar i orange, 1890-tal

Benvitt dräktliv, uppsydd av Augusta Lundin, med garneringar i orange, 1890-tal. Bars av Anna Beck-Friis. Foto: Ewa-Marie Rundquist

Augusta Lundin (1840–1919) anses vara den allra första couture-sömmerskan i Sverige och öppnade 1867 sin ateljé. Hennes modekreationer följde det parisiska modets strömningar och bars av personer från såväl kungahuset som kulturvärlden. Utställningen visar upp mer än 50 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal, däribland Selma Lagerlöfs 70-årsklänning och ett flertal kreationer från Blanche Bondes garderob. Uppbyggda scenografier ger en ingång både till sömmerskornas lokaler och de eleganta kundernas salonger.

Efter att utställningen om Augusta Lundin visats för fulla hus på Thielska galleriet i Stockholm och på Malmö museer har den nu ställts ut i Göteborg på Stadsmuseet. Här fick publiken möta ännu fler plagg ur Stadsmuseets samlingar, nya fördjupande texter – och ett helt rum tillägnat grevinnan Blanche Bonde, Göteborgs egna fashionista, som ägde ett stort antal klänningar signerade Augusta Lundin.

Curatorerna bakom utställningen var Anna Bergman Jurell, scenograf och kostymtecknare och Lotta Lewenhaupt, modejournalist och författare. Utställningen var en samproduktion mellan Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum.

Hommage à Augusta

Den 25 januari utökades utställningen med flera samtida kreationer. Designern Alice Svensson Brostedt och teaterskräddaren Matilda Wesslén har omtolkat det historiska modehuset för 2020-talet och adderade nysydda klädesplagg till utställningen. Läs mer!

Finissage 3 sept 13.00

På finissagen kunde man ta del av ett samtal om Augusta Lundin med curatorerna Lotta Lewenhaupt och Anna Bergman Jurell, lett av Emma Fälth, Universitetsadjunkt vid Textilhögskolan i Borås. I anslutning till utställningen kunde du också prova kläder i stil från sent 1800-tal och uppleva hur det kändes att bära exempelvis korsett, underkjol och stjärtkudde.

Andra mode-utställningar

Dialoger. Mode bortom det bärbara visas på Göteborgs konstmuseum till och med 7 januari 2024.
Nordiskt mode nu: Stickat och tryck visas på Röhsska museet till och med 1 oktober 2023.
Nordiska museet i Stockholm visar Nordens Paris – om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966. Förlängd till och med 1 okt 2023.
Textilmuseet i Borås visar Kläder & Couture – om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930-1970-tal.

Det finns inga kommande aktiviteter

Vem var Augusta Lundin?

Augusta Lundin (1840─1919) har gått till den svenska modehistorien som skaparen av Sveriges första riktiga modehus. En skånsk sömmerska som startar egen ateljé utan att låna en enda krona, och efter knappt tio år blir den mest anlitade och efterfrågade av landets välklädda societet.

Läs mer

Blanche Bondes garderob

Blanche Bonde (1875─1960) föddes in i Göteborgs societet som enda barn till den förmögne entreprenören James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche. I utställningen Augusta Lundin ─ Sveriges första modehus får grevinnans klänningar ett helt rum tillägnat sig.

Läs mer

Kundkrets med hög status

Det var den välbärgade över- och borgarklassens damer som bildade underlag för Augusta Lundins kundkrets. I utställningen och boken om Augusta Lundins modehus ges ett urval av Lundins återkommande kunder.

Läs mer

Kompletterande bok

Rikt illustrerad bok med historiska bilder och nytagna fotografier. Boken fungerar också som en kompletterande katalog till utställningen Augusta Lundin – Sveriges fösta modehus och finns att köpa i Stadsmuseets butik.

Läs mer