bok/utställningskatalog

haute couture på svenska

Augusta Lundin – haute couture på svenska är en rikt illustrerad bok med historiska bilder och nytagna fotografier. Boken fungerar också som en kompletterande katalog till utställningen Augusta Lundin Sveriges fösta modehus och finns att köpa i Stadsmuseets butik.

kvinna med benvitt dräktliv bakifrån, med garneringar i orange, 1890-tal

Framsida av boken ”Augusta Lundin ─ haute couture” på svenska av Lotta Lewenhaupt & Anna Bergman Jurell

Runt sekelskiftet 1900 ansågs Mamsell Augusta vara modets okrönta drottning. Det som ger Augusta Lundin en särskild plats i svensk modehistoria är det skickliga sömnadsarbetet, hon var aldrig klädskapare i ordets rätta bemärkelse eftersom hon inte tog fram egna modeller, men lyckades ändå diktera modet med hjälp av sin fingertoppskänsla för vad som låg i tiden. Genom att hålla hög modegrad höll hon ribban för vad en sömnadsateljé kan åstadkomma. Där gjorde hon avtryck: att skapa mode handlar inte bara om att hitta nya stilar, utan också om att bemästra ett hantverk – i vilket varje liten detalj räknas. Augusta Lundin var en yrkesstolt sömmerska, vilket lade grunden till hennes framgångar och berömmelse.

Skribenter: Lotta Lewenhaupt, Anna Bergman Jurell, Tonie Lewenhapt, Hanne Eide, Patrik Steorn, Barbara Beck-Friis och Maria Carlgren. Fotografier av Ewa-Marie Rundquist med flera.

Frågan kvarstod: vem var hon, den kända men ändå så okända? Det är därför en bok blir nödvändig.

Ur ”Augusta Lundin ─ Haute Couture på svenska” av Lotta Lewenhaupt & Anna Bergman Jurell

Exempel på uppslag i boken

Vill du veta mer?

Läs mer om utställningen ”Augusta Lundin ─ Sveriges första modehus”
Boken säljs i Stadsmuseets butik.