En kvart om Göteborg

Lyssna på GÖTEBORGS FÖRSTA MUSEIPODCAST 

Här får du femton minuters göteborgsk kulturhistoria och angelägna perspektiv på vad som händer i staden just nu. Hur hanterar vi att vi lever på en dansande lerjättes rygg? Var ligger Göteborgs längsta rulltrappa och bästa lekplats? Varför känns en linbana som en gammal idé och varför är vi så förtjusta i att bygga höga hus? Det är bara några av frågorna som kommer att besvaras i Stadsmuseets podcast. Ett nytt avsnitt kommer ut en gång i månaden - du hittar det här, på Spotify eller i en podcastapp nära dig.

AVSNITT 34: SKOLFROSSERI - KATEKESLÄSNING, ISKALLA STENHÄLLAR OCH MEDIATEK
I det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg tragglar Ylva Berglund och Kristian Jonsson multiplikationstabellen och sätter sig i skolbänken igen. De återvänder till grundskolan med långa korridorer, skåp med suspekt innehåll, rökrutor och kunskapsspäckade klassrum. Allt detta och mycket mer i ett skolfrossande avsnitt av Stadsmuseets alldeles egna podcast!

AVSNITT 33: 80-TALETS GÖTEBORG - BLAND HUSNALLAR OCH YUPPISAR
Axelvaddar, flygande Jakob, kassler med ananas och en synthlugg på det. I senaste avsnittet av En kvart om Göteborg åker Ylva och Kristian tillbaka till framtiden och tar sig an 80-talet. Det blir yuppisar, spektakulära hotellbyggen och vattenrutschbanor - häng med!

AVSNITT 32: VAD SKULLE POSEIDON GÖRA - OM REGN OCH ÖVERSVÄMNING I GÖTEBORG
Är du trött på raggsockar och ofrivilligt skridskoåkande på stadens trottoarer? Har det gått så långt att du till och med saknar göteborgsregnet? Följ med Ylva Berglund och Håkan Strömberg på ett samtal om vatten, vatten, och mer vatten. Vad är en regnrabatt? Hur rustar sig Göteborg mot framtida stigande hav och skyfall och vad skulle Poseidon göra? 

AVSNITT 31: ÅRSKRÖNIKA 1920
2020 går mot sitt slut och det har blivit dags för årets sista poddavsnitt. Som traditionen bjuder berättar Ylva och Håkan inte om året som gått utan tittar istället på hur det var för hundra år sedan. 1920 var året när kvinnor blev myndiga, spanska sjukan var på nedgång och motboken införs i hela landet. Vem var Sigrid Hansson från Öckerö, hur såg kulturlivet ut och vad fick kungen göra? Allt detta och mycket mer i senaste avsnittet av En kvart om Göteborg

P.S Det bjuds även på skönsång.

AVSNITT 30: REGN HOS MIG – OM GÖTEBORGSREGN, PARAPLYMAKARE OCH REGNKLÄDER
När kom de första paraplyerna till stan, vem var Charles Dahlberg och vad kännetecknar egentligen göteborgsregn? I senaste avsnittet av En kvart om Göteborg tar Ylva och Kristian på sig regnkläderna och plaskar sig igenom Göteborgs regniga historia. 

Se bilderna som nämns i avsnittet till höger!

AVSNITT 29: KROGAR I GÖTEBORG
Fortuna, Påfågeln, Förgyllda Karbin och Tre tunnor. Det här är namnen på några av de krogar som har funnits i Göteborg. Hur har lokal alkoholkultur och lokaler för alkohol bidragit till stadens utveckling, kultur och identitet? Följ med Ylva Berglund och Kristian Jonsson på en resa från galjkrogar till Berlin-inspirerade krogar i det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

P.S Sedan avsnittet spelades in har nya samtal påbörjats kring Café Fluß framtid i Frihamnen.

AVSNITT 28: OM SJUKDOMAR, SJUKHUS OCH LIFE SCIENCE I GÖTEBORG
Stadsmuseets podcast är tillbaka för att hålla dig sällskap i höstmörkret! I senaste avsnittet av En kvart om Göteborg pratar programledare Ylva och Håkan om Göteborg, sjukdomar och medicin. Hur har sjukdomar påverkat staden och hur har göteborgare påverkat sjukdomarna? 
 

AVSNITT 27: ALLE MAN PÅ KJOLLAN - KIOSKENS PLATS OCH UTVECKLING
Varm korv boogie, en hel special och inspirerad skönsång! Ylva Berglund och Kristian Jonsson bjuder på en riktig kioskvältare. De snackar kioskens historia, veckopeng och kolabönor. Ratta in vårens sista avsnitt av En kvart om Göteborg.

AVSNITT 26: ORAKELBEN, TRÄFFSÄKRA SPANINGAR OCH HIMMELSKA HÄSTAR
Flygande spårvagnar, aeroplan och en trådlös telegrafapparat som bärs i västfickan. Ylva Berglund och Håkan Strömberg åker tillbaka till det förflutna och framtidsspanar i det senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

AVSNITT 25: EVENEMANGSSTADEN
Gollywood, Bruce Springsteen och när event blir själva moset och en räka på det! Ylva Berglund och Håkan Strömberg snackar evenemangsstaden Göteborg. De tar också upp den eviga arenafrågan och varför Helan och Halvan floppade i Göteborg. Hör mer i senaste avsnittet av En kvart om Göteborg.

AVSNITT 24: TVÄTTSTUGAN – EN REN HISTORIA
Från muggigt och solkigt till väldoftande och rent. Från bykstuga till tvättstuga. Följ med Ylva och Kristian ner i tvättstugan där de centrifugerar sig igenom tvättens historia.

AVSNITT 23: ÅRSKRÖNIKA – GÖTEBORG 1919
Håkan Strömberg och Ylva Berglund färdas tillbaka till 1919 - året när Evert Taube slog igenom, apelsiner kom till Sverige för första gången efter kriget och beslutet om 48 timmars arbetsvecka klubbades igenom. Allt detta och mer i årets sista avsnitt av En kvart om Göteborg.

AVSNITT 22: DÖDEN
Var låg Göteborgs första kyrkogård och hur gjorde man för att de döda inte skulle gå igen? I det senaste avsnittet av "En kvart om Göteborg" tar Ylva Berglund och Håkan Strömberg ett grepp om Döden. Följ med på en tur bland bortglömda kyrkogårdar, pampiga gravmonument och enkla träkors. 
 

AVSNITT 21: GAMLA GUDAR
Visst är det märkligt att idéer plötsligt kan kännas nya trots att de egentligen är baserade på gamla tankar och idéer? Ylva Berglund och Håkan Strömberg pratar om nationalromantik, kärleken till det fornnordiska och mycket mer i det senaste avsnittet av Stadsmuseets alldeles egna podcast "En kvart om Göteborg". 

AVSNITT 20: TÅG
Ylva och Kristian rullar in på Göteborgs Centralstation med höstens första avsnitt av "En kvart om Göteborg". Följ med till en plats där det vinkats av och välkomnats, där små och stora äventyr påbörjats och där staden har börjat för många människor sedan 1858. 

AVSNITT 19: DJUR I STADEN
I vårens sista avsnitt av Stadsmuseets podcast pratar programledare Ylva Berglund och Håkan Strömberg om djur i staden. Vi får höra historier om rådjur, vargar, hundar och råttor. Hur många hundar finns det i Göteborg egentligen? Har det funnits någon björn vid Björngårdsvillan? Vad är den mest frekvent ställda råttfrågan? Allt detta och lite till i  "En kvart om Göteborg".

AVSNITT 18: TORG I GÖTEBORG
Programledare Ylva och Kristian åker runt i stan och spanar på torg. Vad kännetecknar ett torg och vad ska finnas där för att det ska kännas äkta? Följ med till Olskrokstorget, Axel Dahlströms torg, Kaggeledstorget och få reda på allt du någonsin velat veta om stadens torg. 
 

AVSNITT 17: IDROTTPLATSER
I senaste avsnittet av En kvart om Göteborg varvar vi stadens idrottsplatser. Vilken betydelse har platsen haft genom historien och hur ser det ut idag? Ylva och Kristian pratar matcher, nyklippt gräs och kokt korv. 

AVSNITT 16: LANDSHÖVDINGEHUS
Utan landshövdingehus – inget Göteborg? I senaste avsnittet av Stadsmuseets alldeles egna podcast berättar Ylva och Kristian om hustypen som anses vara typiskt göteborgsk. De pratar dåtid, nutid och delar med sig av egna minnen om en boendeform som ligger göteborgarna varmt om hjärtat.

AVSNITT 15: SJÖMANSLIV
Ett skepp kommer lastat med årets första avsnitt av ”En kvart om Göteborg”. Följ med Ylva och Kristian när de vind för våg ger sig ut på havet bland sjömän, salt fiskkalops och havslängtan.

AVSNITT 14: ÅRSKRÖNIKA – GÖTEBORG 1918
Dags för årets sista poddavsnitt – dags för en resa tillbaka till 1918. Ylva och Håkan pratar om kvinnlig rösträtt, spanska sjukan och biografernas förvildande av dåtidens ungdomar. Allt detta och lite poesi i "En kvart om Göteborg". 

AVSNITT 13: SJÖMANSHUS
Följ med Ylva och Kristian på en promenad genom sjöfolkets stadsdelar. Vad är egentligen ett sjömanshus, vad betyder uttrycket "gå på gården" och vem fick en kyrka i present? Till höger ser du både karta och bilder på de olika platser som Ylva och Kristian besöker i avsnitt 13.

AVSNITT 12: BAJS, KOLERA OCH ÄGGFORMADE AVLOPPSRÖR
Ylva och Kristian pratar om staden under staden. Det blir en del snack om bajs, kolera och äggformade avloppsrör. Varför just ägg? Och vem började drömma om vattenspolande WC, en dröm som tog så lång tid att förverkliga att den ärvdes av hans son? Allt detta i "En kvart om Göteborg".

AVSNITT 11: ARBETARCAFÉER I GÖTEBORG
Furustolar, plastblommor och vykort på väggarna. Smörgåsar med rejäla pålägg, husmanskost och bryggkaffe. Ylva och Kristian besöker några arbetarcaféer i Göteborg. Vilka caféer finns kvar i staden och hur ser framtiden ut för dem? Om bacon, kalops och mycket mer i senaste avsnittet av ”En kvart om Göteborg”.

AVSNITT 10: ÅRSKRÖNIKA - GÖTEBORG FÖR 100 ÅR SEDAN
I årets sista poddavsnitt hoppar Ylva och Håkan in i tidsmaskinen och åker tillbaka till 1917. Vad hände för 100 år sedan? Hör allt om bröduppror och revolutionsyra i ”En kvart om Göteborg”.

AVSNITT 9: BAD INOMHUS
Vi dyker ner i badhusens historia. Vilken syn hade man på badhus på 1800-talet och hur ser det ut idag i Göteborg? Vad betyder Valhallabadet för staden? Hör allt om bad inomhus i senaste avsnittet av "En kvart om Göteborg". Programledare är Ylva Berglund och Kristian Jonsson.

AVSNITT 8: STADEN OCH MILITÄREN
Hur har det svenska försvaret påverkat hur staden gestaltas? Vad använder man skyddsrum till? Detta och mycket mer diskuterar Ylva och Håkan i senaste avsnittet av ”En kvart om Göteborg”.

AVSNITT 7: HAVSBAD
Vad hade havet för funktion på 1700-talet? Vad innebar det att "dricka brunn"? Hör allt om havsbadets historia och dess betydelse för göteborgarna fram till idag.
Programledare: Ylva Berglund och Kristian Jonsson

AVSNITT 6: LINBANOR I STAN
Ylva Berglund och Kristian Jonsson diskuterar planerna som finns inför Göteborgs 400-års jubileum 2021 att bygga linbanor över älven. Kan linbanor vara en del av lösningen för att dels skapa en bättre sammanhållen stad och dels ge upphov till mindre trafik? Vi får också höra om hur det gick sist Göteborg hade en linbana år 1923.

AVSNITT 5: MAT I STAN
Vilken roll spelar kolonilotterna i Göteborg? Hur mycket mat odlar du själv? Hör allt om att odla egen mat i staden och hur det kom sig att idén om en trädgårdsstad hittade till Göteborg. Programledare: Ylva Berglund och Håkan Strömberg

AVSNITT 4: BARNEN OCH GÖTEBORG
Var skola barnen vistas? Alva Myrdal ställde frågan på 1930-talet och den är lika brännande aktuell idag. Hur bygger vi en stad för alla, där även barnen får plats att finnas, leka och vara? Hör allt om en genial göteborgsuppfinning, fönsterlösa förskolor och följ med våra programledare till två lekplatser i stadsdelarna Hammarkullen och det nybyggda Kville. 
Programledare: Ylva Berglund och Kristian Jonsson

AVSNITT 3: HÖGA HUS De syns överallt i staden. På Lindholmen planeras Sveriges högsta hus där ett nytt centrum ska växa fram. Men vad är grejen med 200-metershus? Hör om höghusens historia, hur det gick till när Göteborgs första skyskrapa byggdes och om hålet i Chicago. Programledare: Ylva Berglund och Håkan Strömberg

AVSNITT 2: CONTAINERN SOM STADSUTVECKLARE
Vi ser den på allt fler platser runtom i staden. Den praktiska lådan av plåt med potential att rymma allt från flykting- och studentboenden till pop-up butiker. Vilken plats har containern i Göteborg och historien? Hör allt om hur Malcom McLean transportrevolutionerande uppfinning blev en del av Göteborgs mörka nutidshistoria.
Programledare: Ylva Berglund och Kristian Jonsson

AVSNITT 1: BLÅLERAN OCH GÖTEBORG 
Vi tar ett geggigt slemgrepp om blålerans Göteborg. Ylva Berglund och Håkan Strömberg knådar ut blålerans kulturhistoria, nutidsspanar och lanserar en helt ny stadsslogan. Och ställer den ödesdigra frågan - kan staden plötsligt glida ner i lerans bråddjup?

Lyssna via Soundcloud här.
Lyssna via iTunes här.

Fakta: En kvart om Göteborg
Programledare för poden är Ylva Berglund (intendent) Håkan Strömberg (pedagog och historiker) och Kristian Jonsson (bebyggelseantikvarie) på Göteborgs stadsmuseum. Tillsammans guidar de genom aktuella nutidsfrågor varvat med historiska återblickar på staden Göteborg. Tekniker är Pär Bengtsson, redigerare är Lucia Escarate och musiken i programmet kommer från Göteborgsbaserade bandet Flared. 

Press
Pressmeddelande: "Stadsmuseet startar Göteborgs första museipodcast"
Artikel i GP´s Två dagar: ”Göteborg har fått en museipod”
Notis i GP: "Femton minuters göteborgsk kultur- historia