Samlingsblogg 18 mars 2022

Ryska revolutionen på ett bräde

Schackspel tillverkningsår, ca 1920-1925, konstnär/formgivare Natalya Danko.

Ett politiskt spel

Under en inventering i våra magasin stötte vi på den här samlingen med mycket speciella schackpjäser i porslin. Samlingen består av 30 pjäser med motiv inspirerat av ryska revolutionen där kapitalismen möter kommunismen över ett schackparti.

Samlingen med 30 schackpjäser från Ryssland saknar tyvärr själva brädet. Spelet tillverkades vid den statliga porslinsfabriken nära Leningrad, som tidigare var den kejserliga porslinsfabriken, St. Petersburg, senare ”Petrograd”.

Kapitalismen vs. Kommunismen

Kungen på den ”kapitalistiska” sidan är representerad som Döden i rustning och en hermelinfodrad mantel, och drottningen som Fortuna med ett ymnighetshorn, med guldmynt som rinner ut. Bönderna är i kedjor. På den ”kommunistiska” sidan är kungen en ärlig smed, och drottningen har ett sant överflödshorn. Bönderna håller skäror och kärvar av vete. Enligt den ryska schacktraditionen, ärvd från tsartiden, är tornen båtar. Alla pjäser är märkta på undersidan med en hammare och skära och ”Made in Russia, USSR” i röd emalj.

Intresset för att tillverka schackuppsättningar av porslin överlever även stora politiska förändringar – precis som själva spelet.

Schackmän, figurer designade och modellerade av Natalya Danko (ryska, 1892–1942), porslin, ryska, Petrograd.

Ps. Upptäck mer av museets samling i samlingsdatabasen Carlotta.