Stadsmuseet bjuder på en fullspäckad höst med föreläsningar, guidade visningar och familjeaktiviteter. Lär dig mer om det parisiska modets inflytande i Sverige, förbjuden lesbisk kärlek – eller varför inte hur man renoverar gamla hus? Dessutom ges extra många visningar av våra museilägenheter i Haga och vår succéutställning Augusta Lundin – Sveriges första modehus.
Onsdagsföreläsningar med fokus på mode- och kvinnohistoria
Höstens onsdagsföreläsningar har ett kvinnohistoriskt tema med inspiration av utställningen om modepionjären Augusta Lundin. Philip Warkander, lektor i modevetenskap, föreläser om Lundins inverkan på svenskt mode, då och nu. Vi får också ta del av så väl flickscouternas tillblivelse, Ellen Keys och Selma Lagerlöfs hittills opublicerade brevkorrespondens och den rafflande berättelsen som kvinnoolympiaden i Göteborg 1926.
Mian Lodalen inleder Queer onsdag
Först ut bland höstens Queera onsdagar är författaren Mian Lodalen, som föreläser om osynliga relationer och förbjuden lesbisk kärlek. Queer onsdag fortsätter säsongen med livepod med Heteroakuten, som besvarar heterosexuella relationsfrågor ur ett lesbiskt perspektiv, och en workshop på engelska med Status queer som belyser normbrytande liv genom historien.
Besök arbetarhemmen i Haga och Lilla Änggårdens borgerliga salonger
Vi bjuder på extra många visningar av museilägenheterna i Haga i höst. I november blir det också tillfälle för den byggnadshistoriskt intresserade att ställa frågor om renovering då Byggnadsvård Nääs gästar de historiska arbetarhemmen på Haga Nygata. I museets filial Lilla Änggården i natursköna Änggårdsbergen anordnas en händelserik Familjedag den 17 september. Här kan små och stora följa med på en smygtitt i huset, klappa djuren som är på besök från Slottsskogen eller prata med vår marinbiolog Jens som från sin plats i bäcken berättar om naturlivet i området.
Visningar och aktiviteter för stora och små
Under höstens visningar av utställningen om Augusta Lundin ligger fokus på kvinnligt entreprenörskap, arbetsvillkor och hantverket bakom de vackra kläderna. Som vanligt blir det även familjesöndagar och familjevisningar med de lite mindre besökarna i fokus. En gång i månaden ges också en beskrivande visning av aktuella utställningar, där museipedagogen beskriver föremål och rummens utformning lite extra, för de som tycker att det är mörkt på museet.
Göteborgs stadsmuseum anordnar hundratals aktiviteter varje år. Aktiviteterna är öppna för alla och ingår i museernas årsbiljett. Fri entré för barn och unga upp till 20 år.