Österödskvinnans kvarlevor är omkring 10,000 år gamla och härstammar från äldre stenåldern. Hennes skelett är ett av de äldsta och mest kompletta som hittills påträffats i Skandinavien. För första gången någonsin visas Österödskvinnan för allmänheten på Göteborgs stadsmuseum. Hon visas under en begränsad period på sex månader med start 5 november 2023.
— Det här är ett unikt arkeologiskt fynd som har stor betydelse för vår tolkning av forntiden. Österödskvinnan ger oss en spännande glimt av vår förhistoria och ger publiken möjlighet att komma en individ som levde och dog för 10,000 år sedan riktigt nära, säger Else-Britt Filipsson, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.
Österödskvinnan hittades 1903 i Österöd, norr om Lysekil, och det är så hon har fått sitt namn. Den senaste tidens forskning har genererat ny kunskap om henne och om mänsklighetens utveckling i vårt geografiska område. I utställningen visas kvarlevorna tillsammans med nya forskningsresultat.
Kvinna som var atletisk, lång och gammal
Modern provtagning och DNA-analys visar att Österödskvinnan var atletiskt byggd, cirka 1,70 centimeter lång, hade mörkt hår och mörk hy – och blev förhållandevis gammal, omkring 70 år. Hon hittades med hjässan uppåt, vilket tyder på att hon begravdes sittandes. Att begravas på det sättet var vanligt på stenåldern och kallas ”hocker” inom arkeologi. Skelettet är idag så skört att det endast kan visas i liggande position.
Berättelsen om Österödskvinnan gestaltas i SVT:s ”Historien om Sverige”
Den 5 november drar SVT:s stora historiesatsning ”Historien om Sverige” i gång. Första avsnittet tar avstamp i Sveriges tidigaste historia och här gestaltas berättelsen om Österödskvinnan.
— Det är ett passande tillfälle att visa Österödskvinnan på museet i samband med att hon förekommer i SVT:s programserie. Den kommer förhoppningsvis att göra ännu fler intresserade av hennes öde och historia. Men det här är känsliga kvarlevor som vi inte kan ställa ut en längre tid. Vi visar henne för första och kanske sista gången, på grund av att hon är så skör, så detta är en unik möjlighet för publiken, säger Carina Sjöholm, museichef.
Österödskvinnan visas under perioden 5 nov 2023–30 april 2024, som en del i den permanenta utställningen Spåren talar.
Utforska mer
Österödskvinnan – ett av Skandinaviens äldsta skelett. Fördjupa dig i berättelsen om Österödskvinnan på Stadsmuseets webbplats.
Historien om Sverige, avsnitt 1, premiär 5 nov 2023 i SVT. Österödskvinnans liv gestaltas i första avsnittet av SVT:s stora historiesatsning ”Historien om Sverige”.
Föreläsning: Mysteriet med Österödskvinnan. Arkeolog Else-Britt Filipsson delar med sig av den spännande berättelsen om Österödskvinnans försvinnande – och vad vi idag vet om henne och platsen där hon hittades. Föreläsningen ges på Stadsmuseet, förbokning krävs.