Nyheter 01 juni 2022

Ny utställning: Swedish Music Hall of Fame Göteborg

Några av artisterna som presenteras i utställningen: Karin Dreijer, Fotograf: Ninja Hanna, Nationalteatern, Fotograf: TT, Broder Daniel, Fotograf: Fredrik Sandberg /TT Doris Fotograf: Sjöbergs Bildbyrå

Onsdagen den 15 juni öppnar utställningen Swedish Music Hall of Fame Göteborg på Stadsmuseets innergård, som sätter ljuset på några av Göteborgs unika musikartister. Samma dag tillkännages även årets nyinvalda artister till den prestigefyllda utmärkelsen.

I sommar fortsätter Stadsmuseet att sätta ljuset på Göteborgs unika musikliv och historia genom en ny skärmutställning utomhus. I text och bild presenteras artister som Karin Dreijer, Håkan Hellström, Nationalteatern, Broder Daniel, Doris med flera, som alla blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame.

– I kölvattnet av Stadsmuseets uppmärksammade utställningar Musiklivet Göteborg och Freddie Wadlings kabinett är det roligt att återigen få fokusera på Göteborg som musikstad. I utställningen på vår innergård kommer besökaren att kunna läsa, titta och lyssna på musik av några av våra mest framgångsrika artister, säger Helena Joelsson Ekström, chef för utställningar vid Göteborgs stadsmuseum.

Första gången utställningen visas utanför huvudstaden
Texterna har skrivits av musikjournalisterna Jan Gradvall, Anna Charlotta Gunnarsson, Fredrik Strage och Lars Nylin och flertalet av artisterna som presenteras har en koppling till Göteborg som musikstad. Utställningen är en del av den större utställning som tidigare visats på ABBA-The Museum och Scenkonstmuseet i Stockholm. Utställningen är en del av den större utställning som tidigare visats på ABBA -The Museum och Scenkonstmuseet i Stockholm. Det är nu första gången utställningen visas utanför Stockholm.

– Göteborg har alltid varit en fantastisk musikstad och att nu få visa en specialversion av vår utställning över invalda på plats i Göteborg känns både kul och helt i linje med vår ambition att nå ut i hela landet med Sveriges populärmusikhistoria. Genom att utställningen har ett lite extra stort fokus på invalda från Västsverige blir det också tydligt vilket nav Göteborg är och alltid har varit för det svenska musikundret, säger Peter Elam Håkansson, ordförande i Musikskattens hus som står bakom SMHOF.

Årets nyinvalda artister presenteras på Stadsmuseet
Den 15 juni tillkännages årets inval till Swedish Music Hall of Fame för pressen på Stadsmuseet. Årets artister kommer också att synas i en del av utställningen på museet.

Utställningen pågår 15 juni-30 december 2022 på museet innergård och sker i samarbete med SMHoF och Göteborg & Co.

Läs mer om utställningen här.