Nyheter 20 oktober 2022

Nu släpps fotoboken Jens S Jensen – Samlat verk

Augusta-Lundin-balklanning-i-guldsilver-monster-med-gra-tyll-vid-urringningen

Boy on the Wall, Hammarkullen. Foto: Jens S Jensen

Boken Jens S Jensen – Samlat verk visar för första gången bredden och djupet hos en av efterkrigstidens viktigaste svenska fotografer. Jensens skildringar från bostadsområdet Hammarkullen i Göteborg, som han dokumenterade under 40 år med start 1973, har blivit ikoniska. Boksläppet firas i Stadsmuseets foajé tisdagen den 25 oktober.

– Ur ett foto-och kulturhistoriskt perspektiv fyller boken en lucka både genom att den samlar en enskild fotografs arbete och ger en bild av hur det fotografiska landskapet har förändrats från 1970-talet till idag, säger Niclas Östlind, författare till boken och lektor vid HDK-Valand.

I sin omfattande essä skriver Niclas Östlind om Jensens arbete och väver samman de olika delarna och sätter hans samlade verk i ett vidare fotohistoriskt sammanhang. Boken är rikt illustrerad med återgivningar ur Jensens böcker, både tidigare publicerade och opublicerade bilder från den stora fotosamling som donerades till Göteborgs stadsmuseum 2018 av Jensens söner Jakob och Jesper Jensen.

Boken, som finansierats av Stadsmuseet och Hasselbladsstiftelsen och utgiven av Bokförlaget Arena, är ett av flera sätt museet förvaltar arvet efter Jensen. Åren 2018-2019 producerade museet även fotoutställningen ”Jobba leva bo” (curator Niclas Östlind) som visade drygt tvåhundra av Jensens fotografier från 1970-talet.

– Boken är en viktig pusselbit i tillgängliggörandet av Jens S Jensens omfattande verk, som vi är stolta över att få förvalta i våra samlingar. Han är en omistlig del av Göteborgs moderna kulturarv, säger Helena Joelsson Ekström, chef för utställningar på Stadsmuseet.

I samband med utgivningen ordnas ett boksläpp tisdagen 25 okt på Stadsmuseet, där boken säljs till kampanjpris.


PROGRAM:

Boksläpp: Jens S Jensen – Samlat verk
(Bokförlaget Arena, 2022)
Tisdag 25 oktober 16.30-18.00. Foajéscenen, Göteborgs stadsmuseum
Stadsmuseet bjuder in till mingel och bokprat om nyss utgivna fotoboken Jens S Jensen Samlat verk (Bokförlaget Arena, 2022). Niclas Östlind, lektor vid HDK-Valand, curator och författare av boken, är på plats och ger oss en bild av Jens S Jensens betydelse för svensk fotohistoria. Boken finns till försäljning under kvällen till kampanjpris 395 kr (ord. pris 495 kr).
Fri entré till foajén. Museikort eller dagsbiljett krävs för att besöka museet utställningar.