Samlingsblogg 22 januari 2025

Ett okänt stålföremål och jakten på ett svar

Ibland hittar vi föremål i våra magasin som inte är märkta och registrerade som det här stålföremålet från SKF. Det fanns ingen information om vad det var för något och detta startade en spännande utredning.

När vi tar in förvärv måste de uppfylla kraven för museets insamlingspolicy. Det ska vara föremål från Göteborg med relevant information om var det har tillverkats, vem som har använt det och att det kan vidga och fördjupa våra samlingar. Den viktigaste uppgiften om ett föremål är förstås, att vi vet vad det är för något. Sakord som det kallas i databasen. När vi inte vet vad det är för föremål brukar vi ta hjälp av kollegor, som har olika kompetenser, googla och/eller söka på kringla.nu, där nästan alla svenska museer har tankat över sina databaser.

Om vi trots detta sökande inte är säkra på vad det är, får vi ta hjälp av kollegor på andra museer eller andra personer som vi tror kan ge uppgifter om föremålet.

Utredningen startar

Vi stötte på ett litet stålföremål, 7 cm långt, som uppenbarligen var tillverkat av Svenska Kullager Fabriken, SKF, ett gammalt anrikt Göteborgsföretag. På föremålet fanns texten: SKF Sweden, R, 3/8, BSP.

När vi sökte efter det på nätet var ”gängtapp” det närmaste vi kunde komma. Det är ett litet verktyg som man borrar i plåt med för att skapa gängor, där man sedan kan skruva i en skruv. Problemet var att det här föremålet saknade spåren som skapar gängor. Jag tog då kontakt med SKF och fick via receptionen ett namn på en person som kanske kunde hjälpa oss. Jag mejlade över ett par foton och sedan var det bara att vänta.

Så här ser en riktig gängtapp ut. Den har också tillverkats av SKF och använts vid SKF:s verkstad på 1960-talet. Den togs in i museets samlingar 1998.

Lösningen på gåtan

Några timmar efter att jag hade mejlat blev jag uppringd av Fredrik Sjöberg, applikationsingenjör på SKF, som kunde berätta följande om föremålet:

-Det är en gängtapp, som någon har slipat ned gängorna på för att använda som körnare, benämningen på ett verktyg med en vass spets som används för att göra ett slag i ett metallstycke innan man borrar. Gängtappen är tillverkat av en hård stållegering av SKF (SKF Tools) någon gång före början av 1990-talet då företaget upphörde med sin tillverkning av verktyg. Siffrorna på föremålet 3/8 talar om att diametern är 3/8 tum. För att få reda på vad bokstavskombinationerna betyder får man titta vidare i äldre produktkataloger.”

När vi hade fått reda på all denna information var det bara att registrera gängtappen/körnaren med ett nytt inventarienummer: GIM:9202. Vi valde att använda prefixet GIM, som är en förkortning av Göteborgs industrimuseum, eftersom de flesta föremål med industrianknytning har samlats in av detta museum innan det införlivades med Göteborgs stadsmuseum 1993. Den här gången gick det snabbt att få reda på vad det var för föremål och vi är tacksamma för all hjälp från SKF.

Flygfoto över Svenska kullagerfabriken i Gamlestaden i Göteborg, år 1940 cirka. Närmast i bild ses landshövdingehuskvarter med arbetarbostäder tillhörande SKF. I fonden Sävenäs.

I vår databas kan man hitta fler gängtappar och även körnare, samt fler föremål och bilder från SKF. Om du hittar några uppgifter om ett föremål i vår databas som inte stämmer, eller om du kan bidra med mer information, så är vi tacksamma om du tar kontakt med oss.

Text av Björn Ohlsson, antikvarie samlingsenheten, Göteborgs stadsmuseum.

Gå till databasen