Under inventeringar i våra samlingar stöter vi på många olika föremålskategorier. En mindre kategori går under namnet plåtburkar och ingår i magasinet för Husgeråd. Bland de olika plåtburkarna finns denna till synes enkla karamellburk av märket ”Lidol” tillverkat av Axel Forsbergs Choklad- & Konfektfabrik. Här finns en historia om hur ett småskaligt karamellkok på Härön ledde till kända karameller på polarexpedition.
Runt 1876 på Härön i Bohuslän runt år startade Emilia Forsberg upp ett bageri, där det också i mindre skala kokades karameller i köket. Hon var känd på ön för att vara mycket driftig. Hon och sonen Axel Forsberg hade fått starta om på egen hand på ön, då de förskjutits av familj och släkt i Göteborg på grund av att Emilia blivit gravid med en gift man och sonen ansågs vara en oäkting. Men de lyckades väl – doften och ryktet om de goda karamellerna spred sig och skapade en stor kundkrets.
Flytten till Göteborg
När Emilia blev till åren tog Axel över verksamheten och flyttade den till Göteborg cirka 1893. Karl Johansgatan 100 i Majorna blev den nya adressen och fabriken fick namnet Axel Forsbergs Choklad- & Konfektfabrik. Nu kunde Axel titulera sig sockerbagare eller karamellfabrikör. Verksamheten växte snabbt och fler lokaler på gatan togs över. Intresset var stort för de olika konfektyrer som såldes och chokladen hade rykte om sig att vara av bästa kvalité gjord direkt från kakaobönan. Några storsäljare var ”Mexikanare” med nougat och hackade nötter samt ”Ullevikola”. Inför jul fylldes hyllor i butikerna av den populära konfekten samt marsipanfigurer på jultemat.
Karamellen och Andréexpeditionen
Pastillen Lidol som sades ha egenskaper som kunde bota och lindra snuva, hosta, heshet eller smärta i svalg blev mycket efterfrågad och det satsades stort för att marknadsföra bröstkaramellen. Ryktet spred sig och inför förberedelserna till en speciell expedition till Arktis som kom att kallas Andréexpeditionen, gjordes det en beställning av de omtalade bröstkaramellerna. Idag finns det en plåtburk av karamellen Lidol hos Axels barnbarn Lena Lennström märkt ”AF Polar Bröstkarameller, Brutto 765 gr, Netto 630 gr”. Instansat i metallen står att läsa ”Andrées polarexpedition 1896”. Burken är oöppnad men bucklig och det sägs att den hittades i lägret tillsammans med kvarlevor och andra tillhörigheter från polarexpeditionen. Det fanns bland annat fanns en glasflaska med bröstkarameller. I en tidningsnotis från 1896 i Svenska Dagbladet går det att läsa att Axel Forsbergs fick en beställning inför expeditionen på särskilt preparerade karameller som skulle lindra törst och motverka skörbjugg.
Fabriken lades ner efter stor succé under första halvan på 1900-talet och Axel arbetade där fram tills sin död 1955. I våra magasin finns en karamellvals från fabriken, sannolikt tillverkad runt 1880-talet med initialerna A.F.