En lätt överdrift, men det kombinerade sy- och skrivschatullet bör från början ha innehållit mycket av vad som på sin tid ansågs viktigt för en dam. Skrinet användes förstås för att hålla kontakt med släkt och vänner via brev, och vid denna tiden förväntades det även att kvinnor skulle kunna sy och brodera.
Skrinets utsida
Vid första anblick är det ett rektangulärt skrin av polerat trä med detaljer och inläggningar av mässing. Vi vet inte vilka personer som har använt skrinet före samlaren adjunkt Anders Nilsson köpte det redan då gamla skrinet. Men det kan ha haft flera ägare och skrinets innehåll har både tillkommit och försvunnit.
Sy- och skrivschatullet är troligen från cirka 1819, men var det skapades är inte helt säkert. Däremot är London ett rimligt antagande. Detta då låset är märkt ”BRAMAH”. Bramah är en firma som är verksamma i London, och deras lås är berömda för sin säkerhet och patenterades redan år 1787.
En annan ledtråd är att skrinets stjärnor är märkta med årtalet 1819. Detta årtal stämmer också väl med stilen på bilden av den unga kvinnan som sitter under ett träd med sitt staffli.
Utfällbart
Skrinet går att fälla ut så att man får en sluttande skrivyta, något som underlättar väsentligt när man skriver med fjäder eller stålpenna. Inga sådana pennor är kvar, men bläckhornen passar så exakt i sina fack att de knappast kan vara annat än original.
Sybehör
Längst ned i skrinet finns en utdragbar låda och här hittar vi alla sybehör. Det lilla facket ovanför låset innehåller en tidig typ av måttband och på var sida om detta är skålade uttag som sannolikt var för fingerborgar. Fingerborgarna är tyvärr borta, då de har en tendens att försvinna ur äldre syskrin. De är små och följer lätt med i fickan när det bara skulle göras ett ögonblicks uppehåll i sömnaden.
Det var också vanligt att den nästkommande ägaren behövde en annan storlek eller form av fingerborg. Så det är inte förvånade att hitta flera fingerborgar i olika storlekar, så var dock inte fallet här.
Ett måttband med historia
Det tidiga måttbandet i form av ett sidenband kan dras ut genom en slits i behållarens sida och vindas in genom att toppen på dosan snurras. Måttenheterna som markerats på sidenbandet med bläck (1QYd, HQ, N) är sannolikt äldre brittiska måttenheter
Brittiska måttenheter:
1QYd=en kvarts yard=22,5 centimeter.
HQ=halv kvarts yard=11,25 centimeter.
N=nail= 5,625 centimeter.
Det går 16 nails på en yard=90 centimeter.
Carlotta
Botanisera mera!
Vad mer kunde en kvinna gömma i sitt låsta sy- och skrivschatull? Klicka in på Carlotta för att se se mer.