Om museet

Projekt

Göteborg berättar

vill du hamna på museum?

Jubileumssatsningen Göteborg berättar vill bredda historien och kunskapen om Göteborg. Under 2018 och våren 2019 ska 100 intervjuer göras med göteborgare som vill berätta sin historia. Berättelserna hamnar i museets arkiv.

För snart 400 år sedan började staden Göteborg byggas upp. Här, på den leriga jorden, lades grunden till staden som många sedan dess kallat för sitt hem. Men en stad vore ingenting utan sina invånare. Människor från världens alla hörn har influerat och påverkat utvecklingen av Göteborg. Tillsammans fortsätter vi att utforska och utforma den här platsen. Oavsett om vi tycker om den, tycker illa om den eller inte reflekterar över den gör vi den till vår. Vad har du upplevt här? Vi vill höra din berättelse. Välkommen att kontakta vår intendent: marie.nyberg@kultur.goteborg.se

Göteborg berättar är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Inför planeringen av jubileet efterfrågades göteborgarnas idéer. Många ville då lyfta fram stadens historia men även de samtida berättelserna om Göteborg. Utifrån det skapades projektet Göteborg berättar, där vi vill bredda historien och kunskapen om Göteborg.

Under 2018 pågår insamling av berättelser till Göteborgs stadsmuseums arkiv. Detta sker i form av intervjuer, som sedan sparas i museets arkiv. Vi arrangerar även ett antal berättarkaféer där du förutsättningslöst kan dela din berättelse med andra.

Läs mer

Läs mer om Göteborg berättar i Vårt Göteborg och i Stadsmuseets pressmeddelande. Lyssna på ett inslag om satsningen i  P4 Göteborg .
Läs före detta projektledaren Vanja Larbergs blogginlägg om Göteborg berättar här.
För att läsa mer om andra satsningar i Göteborgs 400-årsjubileum gå in på: www.goteborg2021.com
Göteborg berättar samarbetat med stadsbyggnadskontoret som utvecklat appen Min stad. Här är det möjligt att dela just din berättelse om staden direkt i mobilen och på webben.

Ladda ner våra stadsvandringskartor för nyanlända
Det finns även tryckta kartor att hämta i vår reception. Välkommen in!