Omvärld

Projekt

Göteborg berättar

”För jag tror när vi går genom tiden att allt det bästa inte hänt än”
Håkan Hellström - Du är snart där

vill du hamna på museum?

Jubileumssatsningen Göteborg berättar vill bredda historien och kunskapen om Göteborg. Under 2018 ska 100 intervjuer göras med göteborgare som vill berätta sin historia. Är du en av de hundra göteborgarna och vill dela med dig av din berättelse?

För snart 400 år sedan började staden Göteborg byggas upp. Här, på den leriga jorden, lades grunden till staden som många sedan dess kallat för sitt hem. Men en stad vore ingenting utan sina invånare. Människor från världens alla hörn har influerat och påverkat utvecklingen av Göteborg. Tillsammans fortsätter vi att utforska och utforma den här platsen. Oavsett om vi tycker om den, tycker illa om den eller inte reflekterar över den gör vi den till vår. Vad har du upplevt här? Vi vill höra din berättelse. Välkommen att kontakta vår intendent: marie.nyberg@kultur.goteborg.se

Göteborg berättar är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Inför planeringen av jubileet efterfrågades göteborgarnas idéer. Många ville då lyfta fram stadens historia men även de samtida berättelserna om Göteborg. Utifrån det skapades projektet Göteborg berättar, där vi vill bredda historien och kunskapen om Göteborg.

Under 2018 pågår insamling av berättelser till Göteborgs stadsmuseums arkiv. Detta sker i form av intervjuer, som sedan sparas i museets arkiv. Vi arrangerar även ett antal berättarkaféer där du förutsättningslöst kan dela din berättelse med andra.

Datum och plats för höstens berättarkaféer är:
Göteborgs stadsmuseum: 3 oktober och 21 november kl 18.00-20.00
Kulturhuset Kåken: 24 september och 7 november kl 17.30-19.00
Styrsö bibliotek: 25 oktober kl 17.00-19.00

Läs mer

Läs mer om Göteborg berättar i Vårt Göteborg och i Stadsmuseets pressmeddelande. Lyssna på ett inslag om satsningen i  P4 Göteborg .
Läs före detta projektledaren Vanja Larbergs blogginlägg om Göteborg berättar här.
För att läsa mer om andra satsningar i Göteborgs 400-årsjubileum gå in på: www.goteborg2021.com
Göteborg berättar samarbetat med stadsbyggnadskontoret som utvecklat appen Min stad. Här är det möjligt att dela just din berättelse om staden direkt i mobilen och på webben.

Ladda ner våra stadsvandringskartor för nyanlända
Det finns även tryckta kartor att hämta i vår reception. Välkommen in!