Om museet

Projekt

Göteborg berättar

400 år av mångkultur och influenser från hela världen. Stadens historia är inte en utan flera. Satsningen vill bredda historien och kunskapen om Göteborg.

Inför jubileet frågade staden om göteborgarnas idéer. Många ville då lyfta fram stadens historia och berättelserna om Göteborg. Så skapades Göteborg berättar.

Satsningen vill sprida kunskap om stadens historia till fler, men också bredda historien genom att låta fler röster komma till tals. Göteborg berättar lyfter minoritetsgruppers berättelser, genomför stadsvandringar på flera språk och i flera olika stadsdelar och har bland annat samarbetat med stadsbyggnadskontoret som utvecklat appen Min stad. Här är det möjligt att dela just din berättelse om staden direkt i mobilen och på webben. 

Genom att människor möts och delar sina berättelser och sin kunskap om Göteborg med varandra kan en få syn på ett annat Göteborg än det som en själv känner till. Berättelserna, både gamla och nya, ur olika perspektiv, skapar en brygga mellan Göteborgs historia, samtid och framtid, både för nyanlända och ”gamla” göteborgare. Jubileumssats­ningen skapar en känsla av hemhörighet och ger alla en plats i stadens historia. På så sätt bygger vi broar mellan människor som gör att vi kommer närmare varandra.

Läs mer
Se information om våra berättarkafeér.
Läs mer om Göteborg berättar i Vårt Göteborg och i Stadsmuseets pressmeddelande. Lyssna på ett inslag om satsningen i  P4 Göteborg .
Läs före detta projektledaren Vanja Larbergs blogginlägg om Göteborg berättar här.
För att läsa mer om andra satsningar i Göteborgs 400-årsjubileum gå in på: www.goteborg2021.com

Ladda ner våra stadsvandringskartor för nyanlända
Det finns även tryckta kartor att hämta i vår reception. Välkommen in!