Urbanum
Urbanum
MÄNNISKORNA BYGGER STADEN
Det händer mycket i Göteborg: Västlänken ska byggas, nya bostäder planeras och nya stadsdelar växer fram på före detta industrimarker. Men Göteborg är inte bara byggnader, parker och vägar. Staden är också människorna. Den är vi som vistas här idag men också alla som levde här förr. Vad har de lämnat efter sig som är värt att bevara? Och vilken sorts plats ska staden vara i framtiden? Vad tycker du?
Urbanum - en Mötesplats
Urbanum är mötesplatsen för dig som vill se staden med nya ögon. Följ med på en resa som börjar redan innan Göteborg fanns. Möt dagens eldsjälar, se film från förr och häng i vår läshörna. I Urbanum kan du också möta andra, lyssna på föreläsningar och andra aktiviteter.
Allt som händer i Urbanum
Följ oss på Göteborgs stadsmuseums sida på facebook. Du hittar Urbanum på Instagram och Twitter under hashtaggarna #urbanumgbg och #stadsmuseetgbg
Blogginlägg från Urbanum hittar du längre ner på sidan!
Urbanum för alla
Urbanum är gjord i samarbete med Social resursförvaltning och FunkTek. Urbanum kan nås via hiss. Utställningstexterna finns som brailleskrift (finns i receptionen). Filmerna i bion har svensk undertext, är teckenspråkstolkade och syntolkade. Läs mer om tillgängligheten på museet.
Mellanrum
Mellanrum är den populära samtalsserien om arkitektur, stadsutveckling och hållbar utveckling i Göteborg, som anordnades en gång i månaden på Göteborgs stadsmuseum.
Kultur och kulturarv
Göteborgs stadsmuseum medverkar i ett pilotprojekt, tillsammans med Göteborgs Universitet och Mistra Urban Futures med fokus på vilka roller kultur och kulturarv kan spela för utvecklingen av hållbara städer.
Blogg

Butiksdöd – kulturbröd?
Är den ökade butiksdöden som breder ut sig i städers centrala lägen kulturens räddning?

Från kulturplaneringsstrategi till Truckstop Alaska
På nationell nivå blir signalerna allt tydligare när det gäller kulturens betydelse i stadsutveckling.

Det är mycket viktigt att staden har kulturen med sig
Göteborg ska växa med 150 000 nya bostäder och 80 000 nya arbetstillfällen fram till 2035. Det ökar kraven på alla stadens förvaltningar, även kulturförvaltningen som får en tydligare roll i det hållbara samhällsbygget, berättar kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren i en intervju.

I kulturens tjänst
Kulturvärden och kulturella mötesplatser, både kända och okända har arkitekt Vanja Larberg inventerat i Kortedala, Göteborgs första riktiga förort. Följ med till hennes ateljé för en intervju om pilotarbetet med att göra en Kulturkonsekvensanalys (KKA) för stadsdelen.

Afrikabrev 2: Mahognyns mörka historia
Under en guidad vandring i Kakamega rainforest får jag för första gången se träslaget mahogny i det vilda.

Afrikabrev del 1 - Bakluckeloppis i Kisumu
På Jomo Kenyatta highways trasiga trottoar, står försäljarna sida vid sida i enkla bås under korrugerade plåttak.

Kaffekultur i retur på Fredsgatan
En gång låg Mauritz Kaffe på Fredsgatan 2 men efter 40 år blev det renovräkt. Inte mycket har synts ut mot gatan sedan fastighetsbolaget Hufvudstaden köpte byggnaden 2012. Nu laddar bolaget om och ska bygga Fredstan i området mellan Brunnsparken och Trädgårdsföreningen.

Konstnärer ökar områdens värden – men sen då?
Runt om i Västeuropa pågår en konvertering av äldre industribebyggelse nära vattnet i hamnstäders centrala delar.

Lindholmens DNA
Lindholmen är på gång att ta sitt största utvecklingssprång i modern tid. Ett intensivt arbete pågår i det som kallas STUP (Stadsutvecklingsprogram). Äldre industrilokaler ska konverteras för nytt bruk och industrimark återanvändas för nyproduktion. Är det oväsentligt att det var varvsarbetare som en gång satte Lindholmen på kartan, när vi bygger den nya blandstaden?

Platsar inte kultur i blandstaden?
Får kultur och kulturarbetare rum när staden förändras? Konstnären Katarina Andersson är en av de uppsagda konstnärerna på Karlavagnsgatan på Lindholmen.
- Jag hade önskat en större varsamhet i planeringen av hela området, där även stadens historia fått plats, säger hon.
Den gamla varvsmiljön är mycket attraktiv för konstnärer. Men det värdet är svårt att värna när exploateringstrycket är högt. Vilka konsekvenser får detta för Göteborg?

Kollektivet Högst upp vräks
Var kan nya tankar och idéer växa och få fäste? Pröva Högst upp – ett kollektiv på fjärde våningen utan hiss i en femrumslägenhet i centrala Göteborg.

Hotad mötesplats för yoga
Göteborgs Yoga Centrum på Smedjegatan är en institution i Göteborg. Kvinnan bakom är Leela G Hansen, certifierad Iyengaryogalärare, som passionerat drivit arbetet i alla år. Hit har människor gått i snart tre decennier för att lära sig göra yoga korrekt och skonsamt, men nu kan det vara slut. Kontraktet med fastighetens ägare går ut vid slutet av 2017 sen är planerna att det ska byggas lyxiga bostadsrätter i lokalerna.

Kulturhus, Higab och politiken
Politiken behöver se över det kommunala fastighetsbolaget Higabs ägardirektiv och hyresnivåer. Marknadsanpassad hyra för kommersiell verksamhet, är en sak. Hyra för en kommunalt finansierad kulturverksamhet i kulturhistorisk bebyggelse, borde vara något annat - eller?

Vi stannar inte för att dansa
Var finns kittet som förenar oss? Följ med på en vandring på Lindholmen från SVTs Kanalhus till nya Älvstaden och Karlavagnsgatan där Nordens mest spektakulära byggnad ska byggas - Karlatornet. Idag ligger bland annat Hotell Lundby här. Sista instansen för missbrukare.

Matematik i stadsutvecklingen
Matematik i stadsutvecklingen eller konsten att kasta en röllekastjälk. Vilken är kopplingen mellan Kreativa Kraftfält och den ockulta metoden I Ching?

Svensk flykting och modiga indianer
Under museernas vårmöte i Norrköping får jag en stund över och besöker Stadsmuseet.

100 % kultur med Nordic Urban Laboratory
Under tre dagar har föreläsare från hela Europa samlats både i Borås och Göteborg under Nordic Urban Laboratory.

Ringöns hemlighet
Ringön är ingen riktig ö men ändå upplevs den så. Den är skapad av muddermassor i slutet av 1800-talet när Tingstadsvassen dikades ut för att Göteborg behövde industrimark. Äkta blålera och på det rivningsmassor och gammal skrot. Det lär finnas en hel spårvagn nedgrävd i området.

Industri med kaneldoft
Norra Högsbo industriområde är inget Andra Lång precis. Här breder lådformiga arbetsplatser ut sig på asfalten.

Urbanum - Människorna bygger staden
Kall morgon vid Hamnkanalen. Jag börjar dagen med avstämningsmöte med kollegan Vanja Larberg om projektet Göteborg berättar som är en del av Göteborgs kommande 400-års jubileum. Projektet handlar om att få människor att mötas och dela sin kunskap och sina berättelser med varandra.

Befästningsstaden Göteborg och Västlänken
Detta är en dokumentation av föredraget "Befästningsstaden Göteborg och Västlänken" som hölls på Göteborgs stadsmuseum 13 mars 2015.
Nr 60: Ungas och äldres kultur
När temat som diskuterades i Mellanrum var ungas och äldres kultur, så visades många likheter upp mellan de båda. Flera kulturarenor fanns på plats för att prata om sina erfarenheter och mötena skedde också under kvällen. Vikten och glädjen i att bryta ålderssegregationen kan inte ha gått någon närvarande förbi.

FRISPEL
Under 1960- och 70-talet tog en radikal scenkonstgeneration plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst.

Inzoomat
Det finns hundratusentals bilder av staden Göteborg. Men vad kan en bild berätta mer än det uppenbara? Hur många lager av berättelser finns det? Vi erbjuder nu live-visningar av vår nya fotoutställning i mars och april.

Göteborgs födelse
1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Kom dåtidens människa nära i basutställningen om Göteborgs tidiga historia. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Värdefullt
I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Göteborgs garderob
I vår modeutställning gläntar vi på dörren till en annan tid. Vad kan ett enskilt plagg berätta? Vad kan modet avslöja om sin tid? Och hur kan museets modesamling påverka oss idag? Vinnare av utmärkelsen Årets guldpriset 2020 (UtställningsEstetiskt Forum).

Göteborgs stadsmuseum är tillfälligt stängt
Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 och de skärpta allmänna råden för Västra Götaland håller Stadsmuseet tillfälligt stängt. Detta är en tillfällig åtgärd från och med lördag 14 november som gäller tillsvidare. Det finns idag inget beslut om när vi kan öppna igen.

En värld i miniatyr
Signhild Hällers dockskåp visar flera olika hantverks – och arbetsmiljöer från förr, i miniatyr.

Göteborgs födelse
1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Kom dåtidens människa nära i basutställningen om Göteborgs tidiga historia. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Värdefullt
I vårt källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Urbanum
Mötesplatsen för dig som vill se staden med nya ögon. Följ med på en resa som börjar redan innan Göteborg fanns. Möt dagens eldsjälar, se film från förr och häng i vår läshörna.

1700-talets Göteborg
Följ med på en resa i en stad i förvandling! Göteborg sjuder av liv och rörelse och präglas av nya tankar, influenser och erfarenheter från omvärlden.

Forntiden: Spåren talar
Under ca 12 000 år har det funnits människor i den västsvenska miljön. Hur levde människor för så länge sedan och vilka spår finns kvar?

1000-talet: Vikingr - mellan Oden och Kristus
En bonde som dikade ut nere vid Göta Älv, stötte plötsligt på vad som senare skulle visa sig vara ett vikingatida skepp. Se det unika Äskekärrskeppet och följ vikingarnas spännande historia!

1800-talet: Folk i rörelse
Göteborg var en av Sveriges mest dynamiska städer under 1800-talet. Följ dess utveckling och invånare under en spännande epok!

Barnens museum
Kom och klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergskranen, snurra på pariserhjulet eller varför inte ta med morfar på en spårvagnstur?
Kommande utställningar

Grejen med Göteborg
Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I vår kommande utställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest ikoniska göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.

Göteborg berättar
100 göteborgares berättelser intar stadens gator och torg i vår nya jubileumsutställning.

Augusta Lundin
Om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900 och om hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen. En samproduktion med Thielska Galleriet och Malmö museer.
Tidigare utställningar
Läs mer om våra tidigare utställningar.
Presskontakt
pressrummet
Besök pressrummet för pressbilder och nyheter.