Nyheter 24 februari 2023

Vandra genom 400 år på en timme

Det mystiska silverhjärtat är ett av hundratals historiska föremål du möter på Stadsmuseet. Foto: Kristin Lidell

Fira jubileumsåret med en maxad visning genom Göteborgs 400-åriga historia! Upplev en stad i rörelse, dramatiska berättelser och ikoniska föremål. En spännande tidsresa från mysteriet med det medeltida silverhjärtat till världens första Volvo.

– Under 2023 kan vi äntligen fira Göteborgs 400-årsjubileum utan restriktioner, tillsammans med publiken. Stadsmuseet passar på att bjuda in till en lång rad av visningar och föreläsningar som ger olika perspektiv på vår historia, säger Carina Sjöholm, museichef.

Upplev 400 år av nöd och lust...

Bland annat kan du vandra genom Göteborgs 400 åriga historia på en timme. Se kartorna från när staden grundades, lyssna till rasslet av kedjor från skampålen på torget och ta del av berättelsen om det mystiska silverhjärtat, som gett upphov till ett eget radioprogram i P1. Upptäck 1700-talets myllrande handelsstad och spana in skatterna från den förlista Ostindiefararen Götheborg. Lär känna 1800-talets göteborgare i den framväxande industristaden och möt rösträttskämpar, hamnarbetare – och inte minst den äldsta, bevarade Volvon i vår 1900-talsutställning Grejen med Göteborg.

….eller upplev ett århundrade i taget

Förutom ett artilleri av visningar genom stadens 400 åriga historia, erbjuder Stadsmuseet också extra visningar som djupdyker i de enskilda århundradena. Välj att gå på en visning, eller flera! Det bjuds också på en uppsjö av spännande föreläsningar som ger dig olika nycklar till stadens historia. Bland annat lyfter vi bortglömda kvinnor i historien och grottar ner oss i året 1837. Dessutom undersöker vi hur det var att vara gammal och åldras på 16, 17- och 1800-talet tillsammans med AgeCap, som är Sveriges största forskningscentrum för åldrande och hälsa.

Bland vårens programaktiviteter hittar du också sagolika familjesöndagar, Queera onsdagar och mycket mer.

Läs mer om vårens aktiviteter och boka in dig nu!

Läs mer om utställnings-varvet här!

Våra fyra basutställningar genom Göteborgs historia tar dig från stadens barndom till nutid. Upplev 400-årsvarvet på egen hand eller boka in dig på en visning.

Ta reda på mer