18 januari 2022

Från Saga Becker till svensk couture och familjekul på Stadsmuseet i vår

Svartklädd, leende kvinna med mörkt lockigt hår

Skådespelaren och författaren Saga Becker är en av gästerna på vårens Queer onsdagar. I samarbete med RFSL Göteborg. Foto: Mimmi Lassen Westberg

Programsläpp! Våren bjuder på djupdykningar i queera livsöden, spännande författarskap och historiska lekar för hela familjen. Dessutom öppnar de populära museilägenheterna i Haga åter upp för visningar.

– I vårens program är förhoppningen att alla ska hitta något som intresserar dem, oavsett om en är intresserad av krig, mode, queera berättelser eller bara vill gå på en visning av Grejen med Göteborg en regnig söndag, säger programsamordnare Johanna Holst Palmborg.

Visningar och aktiviteter för hela familjen

I vår ges visningar av nya 1900-talsutställningen Grejen med Göteborg och kommande modeutställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus, som visar svensk couture från sekelskiftet. De populära familjevisningarna fortsätter att ges utvalda söndagar, så även familjesöndagarna. Under parollen ”Glömda lekar” presenterar Stadsmuseet en handfull lekar, pyssel, tricks och utmaningar från 1900-talet.

I vår fortsätter Stadsmuseet att erbjuda visningar av aktuella utställningar för stora och små. Foto: Kristin Lidell

Fullspäckade onsdagar på Stadsmuseet

Onsdagsföreläsningar, Queer onsdag och historiska föredrag – ett onsdagsbesök på Stadsmuseet både berikar och berör. Föreläsningsserien Queer onsdag fokuserar i vår lite extra på queera livsöden, från Saga Becker och Lasse-Maja till Selma Lagerlöf. I vårens Onsdagsföreläsningar bjuder museet in författare som på olika sätt skrivit om teman kopplade till museets aktuella utställningar. Mat, kvinnohistoria och svensk haute couture är ämnen som avhandlas.

Dessutom får museet besök av Fornminnesföreningen och Göteborgs hembygdsförbund ett antal onsdagar under våren, som bland annat utforskar den expanderande storstaden Growthenburg och sätter den exotiska kalkonen i historiskt perspektiv.

I föreläsningen ”Kalkonen – en exotisk nykomling i det tidigmoderna Sverige” djupdyker fornminnesföreningen i kalkonens historia. Foto: Still life with turkey pie,Pieter Claesz (Rijksmuseum)

Sjöfartsmuseet Akvariet gästar med samtalsserie

Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt för renovering men gästar återigen Stadsmuseet med sin programserie ”Samtal om…” Här träffas personer med anknytning till den maritima världen och samtalar om erfarenheter, livsöden och berättelser från havet. I vår blir det samtal om allt från Lasse Dahlqvists visskatt till kvinnors liv i det gamla Majorna.

Lasse Dahlqvist satte ton till hamnstaden och skärgården som ingen annan. Sjöfartsmuseet Akvariet utforskar hans visskatt den 3 februari i samtalsserien ”Samtal om…”. Foto: Göteborgs stadsmuseum, Hjörnearkivet

Hem i Haga återöppnar

I vår öppnas åter dörren till museilägenheterna på Haga Nygata. Med start i april erbjuds guidade turer i en järnbärares, en skomakares och en arbetares historiska hem. Här ges en inblick i hur vardagen kunde te sig i Göteborgs första förort under 1800- och 1900-talet.

Möt våren på Hem i Haga. Foto: Göteborgs stadsmuseum.

Se alla aktiviteter nedan.

program Våren 2022

Alla aktiviteter
Queer Onsdag: Resan från småstad till storstad; från hemlig till öppen
Ons 6 mar
Queer Onsdag: Resan från småstad till storstad; från hemlig till öppen Om hur det var att vara homosexuell i Göteborg under det sena 1980- och tidiga 90-talet.
Ons 6 mar
Dagvisning: 1800-talets Göteborg
Tors 7 mar
Dagvisning: 1800-talets Göteborg I den här visningen pratar vi om industrialiseringen, folkökning och folkrörelser. Hur var det att komma till den växande staden och arbeta i de nya industrierna?
Fullbokat
Sön 10 mar
Sön 10 mar
Onsdagsföredrag: 1900-talets hamnstad
Ons 13 mar
Onsdagsföredrag: 1900-talets hamnstad Del av föreläsningsserien: Historier om Göteborg. Denna gång med Karl Hellervik, pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet.
Samtal: Författarnas Göteborg
Lör 16 mar
Samtal: Författarnas Göteborg Lördagssamtal om kolerautbrottet 1834 och hur Rydbergs författarskap präglades av epidemin.
Söndagsvisning: Göteborgs födelse
Sön 17 mar
Söndagsvisning: Göteborgs födelse Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna.
Söndagsvisning: Göteborgs födelse
Sön 17 mar
Göteborgs garage: Om lyxbilen Farman
Ons 20 mar
Göteborgs garage: Om lyxbilen Farman En ny föreläsningsserie med utgångpunkt i museets fordonsamling. Denna gång om den glidande lyxbilen med motorhistorikern Owe Persson.
Dagföreläsning: Flickläroverket vid Götaplatsen
Tors 21 mar
Dagföreläsning: Flickläroverket vid Götaplatsen Människor, byggnader och konst som minnesbärare. En föreläsning av Monica Sand, konstnär och forskare vid Konstnärliga fakulteten, GU.
Stadsutveckling 1900-tal: Kungsladugård
Ons 27 mar
Stadsutveckling 1900-tal: Kungsladugård Föredrag om en stad i förändring, denna gång om trädgårdsstädernas tid där vi djupdyker ner i Kungsladugård.