Nyheter 18 januari 2022

Från Saga Becker till svensk couture och familjekul på Stadsmuseet i vår

Svartklädd, leende kvinna med mörkt lockigt hår

Skådespelaren och författaren Saga Becker är en av gästerna på vårens Queer onsdagar. I samarbete med RFSL Göteborg. Foto: Mimmi Lassen Westberg

Programsläpp! Våren bjuder på djupdykningar i queera livsöden, spännande författarskap och historiska lekar för hela familjen. Dessutom öppnar de populära museilägenheterna i Haga åter upp för visningar.

– I vårens program är förhoppningen att alla ska hitta något som intresserar dem, oavsett om en är intresserad av krig, mode, queera berättelser eller bara vill gå på en visning av Grejen med Göteborg en regnig söndag, säger programsamordnare Johanna Holst Palmborg.

Visningar och aktiviteter för hela familjen

I vår ges visningar av nya 1900-talsutställningen Grejen med Göteborg och kommande modeutställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus, som visar svensk couture från sekelskiftet. De populära familjevisningarna fortsätter att ges utvalda söndagar, så även familjesöndagarna. Under parollen ”Glömda lekar” presenterar Stadsmuseet en handfull lekar, pyssel, tricks och utmaningar från 1900-talet.

I vår fortsätter Stadsmuseet att erbjuda visningar av aktuella utställningar för stora och små. Foto: Kristin Lidell

Fullspäckade onsdagar på Stadsmuseet

Onsdagsföreläsningar, Queer onsdag och historiska föredrag – ett onsdagsbesök på Stadsmuseet både berikar och berör. Föreläsningsserien Queer onsdag fokuserar i vår lite extra på queera livsöden, från Saga Becker och Lasse-Maja till Selma Lagerlöf. I vårens Onsdagsföreläsningar bjuder museet in författare som på olika sätt skrivit om teman kopplade till museets aktuella utställningar. Mat, kvinnohistoria och svensk haute couture är ämnen som avhandlas.

Dessutom får museet besök av Fornminnesföreningen och Göteborgs hembygdsförbund ett antal onsdagar under våren, som bland annat utforskar den expanderande storstaden Growthenburg och sätter den exotiska kalkonen i historiskt perspektiv.

I föreläsningen ”Kalkonen – en exotisk nykomling i det tidigmoderna Sverige” djupdyker fornminnesföreningen i kalkonens historia. Foto: Still life with turkey pie,Pieter Claesz (Rijksmuseum)

Sjöfartsmuseet Akvariet gästar med samtalsserie

Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt för renovering men gästar återigen Stadsmuseet med sin programserie ”Samtal om…” Här träffas personer med anknytning till den maritima världen och samtalar om erfarenheter, livsöden och berättelser från havet. I vår blir det samtal om allt från Lasse Dahlqvists visskatt till kvinnors liv i det gamla Majorna.

Lasse Dahlqvist satte ton till hamnstaden och skärgården som ingen annan. Sjöfartsmuseet Akvariet utforskar hans visskatt den 3 februari i samtalsserien ”Samtal om…”. Foto: Göteborgs stadsmuseum, Hjörnearkivet

Hem i Haga återöppnar

I vår öppnas åter dörren till museilägenheterna på Haga Nygata. Med start i april erbjuds guidade turer i en järnbärares, en skomakares och en arbetares historiska hem. Här ges en inblick i hur vardagen kunde te sig i Göteborgs första förort under 1800- och 1900-talet.

Möt våren på Hem i Haga. Foto: Göteborgs stadsmuseum.

Se alla aktiviteter nedan.

program Våren 2022

Alla aktiviteter
Ons 5 okt
Queer onsdag: Livepodd med Heteroakuten
Ons 5 okt
Queer onsdag: Livepodd med Heteroakuten Heteroakuten med Niki & Freja är podden besvarar dina heterosexuella relationsfrågor ur ett lesbiskt perspektiv.
Lör 8 okt
Lör 8 okt
Beskrivande visning: Grejen med Göteborg
Tis 11 okt
Beskrivande visning: Grejen med Göteborg Genom att tydligt beskriva några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader undersöker vi frågan: vad är egentligen grejen med Göteborg?
Föreläsning: Lämningarna på Styrsö
Ons 12 okt
Föreläsning: Lämningarna på Styrsö Om Brännholmsviken och de arkeologiska undersökningar som genomförts där genom åren.
Visning: Augusta Lundin
Sön 16 okt
Visning: Augusta Lundin Följ med på en guidad visning där vi pratar om kvinnligt entreprenörskap, arbetsvillkor och hantverket bakom de vackra kläderna.
Visning: Augusta Lundin
Sön 16 okt
Föreläsning: Brevvännerna Ellen Key och Selma Lagerlöf
Ons 19 okt
Föreläsning: Brevvännerna Ellen Key och Selma Lagerlöf En fördjupning i svensk kvinno- och litteraturhistoria. Louise Lindblom ger en unik inblick i en vänskap som var sällsynt och som genom åren varit ifrågasatt.
Teckenspråkstolkat
Boksläpp: Jens S Jensen - Samlat verk
Tis 25 okt
Boksläpp: Jens S Jensen – Samlat verk Stadsmuseet bjuder in till mingel och bokprat om nyss utgivna fotoboken Jens S Jensen Samlat verk
Föreläsning: Länken mellan modets Paris och 1800-talets Sverige
Ons 26 okt
Föreläsning: Länken mellan modets Paris och 1800-talets Sverige Föreläsning om Augusta Lundin med Philip Warkander, lektor vid Textilhögskolan i Borås.
Teckenspråkstolkat
Kulturnatta: 400 år av nöd & lust