Nyheter 18 januari 2022

Från Saga Becker till svensk couture och familjekul på Stadsmuseet i vår

Svartklädd, leende kvinna med mörkt lockigt hår

Skådespelaren och författaren Saga Becker är en av gästerna på vårens Queer onsdagar. I samarbete med RFSL Göteborg. Foto: Mimmi Lassen Westberg

Programsläpp! Våren bjuder på djupdykningar i queera livsöden, spännande författarskap och historiska lekar för hela familjen. Dessutom öppnar de populära museilägenheterna i Haga åter upp för visningar.

– I vårens program är förhoppningen att alla ska hitta något som intresserar dem, oavsett om en är intresserad av krig, mode, queera berättelser eller bara vill gå på en visning av Grejen med Göteborg en regnig söndag, säger programsamordnare Johanna Holst Palmborg.

Visningar och aktiviteter för hela familjen

I vår ges visningar av nya 1900-talsutställningen Grejen med Göteborg och kommande modeutställningen Augusta Lundin – Sveriges första modehus, som visar svensk couture från sekelskiftet. De populära familjevisningarna fortsätter att ges utvalda söndagar, så även familjesöndagarna. Under parollen ”Glömda lekar” presenterar Stadsmuseet en handfull lekar, pyssel, tricks och utmaningar från 1900-talet.

I vår fortsätter Stadsmuseet att erbjuda visningar av aktuella utställningar för stora och små. Foto: Kristin Lidell

Fullspäckade onsdagar på Stadsmuseet

Onsdagsföreläsningar, Queer onsdag och historiska föredrag – ett onsdagsbesök på Stadsmuseet både berikar och berör. Föreläsningsserien Queer onsdag fokuserar i vår lite extra på queera livsöden, från Saga Becker och Lasse-Maja till Selma Lagerlöf. I vårens Onsdagsföreläsningar bjuder museet in författare som på olika sätt skrivit om teman kopplade till museets aktuella utställningar. Mat, kvinnohistoria och svensk haute couture är ämnen som avhandlas.

Dessutom får museet besök av Fornminnesföreningen och Göteborgs hembygdsförbund ett antal onsdagar under våren, som bland annat utforskar den expanderande storstaden Growthenburg och sätter den exotiska kalkonen i historiskt perspektiv.

I föreläsningen ”Kalkonen – en exotisk nykomling i det tidigmoderna Sverige” djupdyker fornminnesföreningen i kalkonens historia. Foto: Still life with turkey pie,Pieter Claesz (Rijksmuseum)

Sjöfartsmuseet Akvariet gästar med samtalsserie

Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt för renovering men gästar återigen Stadsmuseet med sin programserie ”Samtal om…” Här träffas personer med anknytning till den maritima världen och samtalar om erfarenheter, livsöden och berättelser från havet. I vår blir det samtal om allt från Lasse Dahlqvists visskatt till kvinnors liv i det gamla Majorna.

Lasse Dahlqvist satte ton till hamnstaden och skärgården som ingen annan. Sjöfartsmuseet Akvariet utforskar hans visskatt den 3 februari i samtalsserien ”Samtal om…”. Foto: Göteborgs stadsmuseum, Hjörnearkivet

Hem i Haga återöppnar

I vår öppnas åter dörren till museilägenheterna på Haga Nygata. Med start i april erbjuds guidade turer i en järnbärares, en skomakares och en arbetares historiska hem. Här ges en inblick i hur vardagen kunde te sig i Göteborgs första förort under 1800- och 1900-talet.

Möt våren på Hem i Haga. Foto: Göteborgs stadsmuseum.

Se alla aktiviteter nedan.

program Våren 2022

Alla aktiviteter
Visning: Hem i Haga
Lör 4 feb
Visning: Hem i Haga Visning av museets museilägenheter i Haga.
Visning: Hem i Haga
Lör 4 feb
Visning: Hem i Haga Visning av museets museilägenheter i Haga.
Sön 5 feb
Visning: Göteborg – 400 år av nöd och lust Välkommen att utforska 400 år av nöd och lust i våra fyra utställningar om Göteborgs dramatiska historia.
Sön 5 feb
Föreläsning Hundra år i Göteborg: Om medicinen
Ons 8 feb
Föreläsning Hundra år i Göteborg: Om medicinen Med utgångspunkt i boken Medicinen, människorna, vården berättar Gudrun Nyberg om de förändringar som skett sedan 1900-talets början och vilka metoder som idag gör att livslängden för människor har ökat.
Familj: Söndagssagan
Sön 12 feb
Familj: Söndagssagan En sagovandring för barn och deras vuxna genom 1600-talsutställningen Göteborgs födelse.
Visning: Stadens historia 1600-tal
Sön 12 feb
Visning: Stadens historia 1600-tal Välkommen på en visning genom vår 1600-talsutställning Göteborgs födelse.
Föreläsning: Åldrande på 1900-talet
Tors 16 feb
Föreläsning: Åldrande på 1900-talet Föreläsning med AgeCap om äldre och åldrande i staden under 1900-talet.
Sön 19 feb
Sön 19 feb
Föreläsning: Ostindiska kompaniet
Ons 22 feb
Föreläsning: Ostindiska kompaniet I tre föreläsningar gör Stadsmuseets pedagoger nedslag i Göteborgs 400-åriga historia, denna gång om Ostindiska kompaniet.
Visning: Stadens historia 1600-tal
Tors 23 feb