Nyheter 12 oktober 2023

Filmfrossa om stadens historia

Det speciella med Göteborg

I dagarna släppte stadsbyggnadsförvaltningen den första filmen (av totalt fyra) i serien ”Det speciella med Göteborg” som handlar om Göteborgs historiska stadskärna. I filmerna undersöker skådespelaren och tillika Göteborgaren Ulla Skoog, antikvarien Madelene Seberbrink och museipedagogen Håkan Strömberg Göteborgs historiska stadskärna. Genom besök på platser och byggnader från stadens 400-åriga historia ges en inblick i hur Göteborg fungerat som fästning och centrum för handel, sjöfart och industri. Den som är nyfiken på stadsplanering och arkitektur hittar mycket matnyttigt i de fyra filmerna som släpps en per vecka. Du hittar filmerna här!

”Det speciella med Göteborg” är gjord av stadsbyggnadsförvaltningen med stöd från kulturförvaltningen och exploateringsförvaltningen. Madelene Seberbrink är antikvarie på Stadsbyggnadsförvaltningen och Håkan Strömberg är museipedagog på Göteborgs stadsmuseum. Foto: Ulf Celander.

Göteborg 400 år

Göteborgs stadsmuseum har producerat ytterligare en filmserie om stadens historia, men med utgångspunkt från museets basutställningar, ett århundrade i taget. Göteborgs födelse under 1600-talet kantades av krig och konflikter men blir så småningom en ledande handelsmetropol. Under 1700-talet sjuder staden av liv och rörelse och präglas av nya tankar, influenser och erfarenheter från omvärlden. Under 1800-talet var Göteborg en av Sveriges mest dynamiska städer och dess invånare fick uppleva en synnerligen spännande epok. Så kom 1900-talet med bingolotto, gröna kaniner och den första volvobilen och det är just med utgångspunkt i några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader som frågan återigen undersöks: vad är grejen med Göteborg?

Du hittar filmerna här: 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet, 1900-talet

Mer information om Stadsmuseets utställningar under 400 år hittar du här.