
Göteborg 1925 sjöd av liv i stadens parker och naturområden, där Slottsskogen var en självklar mötesplats, Botaniska trädgården lockade trädgårdsintresserade och grönskande stadsrum som Kungsparken och Trädgårdsföreningen blev levande vardagsrum, medan skärgårdsbåtarna fylldes av stadsbor på väg mot bad och picknick i havsluften. Här bjuder vi på några nedslag.

Flickor som plockar krusbär i en koloniträdgård, sannolikt Burgårdskolonin. I Göteborgs-Tidningen den 25 juni 1925 kunde läsaren ta del av rubriken ”Odlaren får lön för mödan”. Där stod det: ”Det är roligt att träffa på glada och förnöjsamma människor. Var kan man göra sådana fynd frågar pessimisten! Vi måste ju medge att det är litet ovanligt, ty i regel består människosläktet av missnöjda individer, som gå omkring och se sura ut.” Så var det dock inte i stadens koloniträdgårdar, där sommarglädjen frodas. Här fick stadsborna en chans att odla, umgås och njuta av sina små paradis. Burgårdskolonin var Göteborgs första koloniområde som började anläggas sommaren 1905 och stod klar på våren 1906. 1956 avröjdes området för att ge plats åt Valhallabadet.

Tisdagen den 16 juni 1925 publicerades en rubrik ”Sol, havsluft och nysilad mjölk”. Det är vad göteborgsbarnen bjöds på vid Askimsbadet. Tidningen hade tagit sig en tur till badet dagen innan för att hälsa på Dr Allards badbarn. Det var den första utflykten för året. Visserligen var det strålande sol men det var väldigt kallt och det blåste hård nordvästanvind. Det stoppade inte barnen som hade tagit Säröbanans tåg. Cirka 4000 barn var å Askimsbadet den dagen. Det vimlade av barn som hade en fin dag vid vattnet där vissa tappra badade och andra lekte lekar. Barnen hade i bästa fall med sig matsäck hemifrån men det bjöds på nysilad mjölk på badet. Vid 16-tiden var det dags att åka hem till stan igen.

Lövmarknad på Skanstorget idag, löd en av bildtexterna i Göteborgs-Tidningen den 23 juni 1925. Artikeln inleder med att midsommarhelgen har börjat grå och mulen med spridda regnskurar. ”Men att det skall blir regn till midsommar, är ju inget svårt att spå. Ty det är det alltid” konstaterade skribenten. Det ser inte ut att kunna bli några picknickar i det gröna men grönt skulle göteborgarna inte behöva sakna. Lantmän anlände till staden med vagnar fullastade med ”hela björkskogar”, redo att löva Göteborg inför midsommarfirandet. Liseberg och Slottsskogen förberedde för traditionella festligheter med majstänger, dans och musik. Artikeln avslutades med ett hoppfullt P.S.: ”I pressläggningsögonblicket behagade solen titta fram. God fortsättning!”

Rubriken den 25 oktober 1925 löd: Skansberget blir stadens egendom. Skansen Kronan och närmaste marken tillhörde redan göteborg stad men nu hade alltså hela berget köpts av staden för 74 491 kr och 18 öre. I artikeln menar de att örena väl ändå kunde prutats bort. Staden har dock länge haft nyttjanderätt till delar av berget och anlagt en park där. Göteborgarna har också länge rört sig i parken kring skansen. Tidigare ägare var försvarsministern, som vid denna tid var Per Albin Hansson. På bilden ser vi utsikten uppifrån trappan ner över Haga.