Tillgänglighet

Vi finns i Tillgänglighetsdatabasen

HUSETS LOGISTIK

Göteborgs stadsmuseum är ett kvarter stort och tre våningar högt. Kartan finns att hämta i museets reception. Där finns även museets värdar som kan visa vägen i museet. Hela museet nås med hiss.

På entréplan ligger kafé, restaurang och Museibutik.
Museets reception hittar du på plan 0, en trappa ner innanför entrén. Där möts du av museets värdar som gärna tipsar om vad du kan se och göra i museet.
På plan 2 finns basutställningar om Göteborgs historia.
På plan 3 finns utställningar som visas kortare tid och Barnens museum. Här finns också Faktarummet och biblioteket. Faktarummet är gratis att besöka och har personal som hjälper dig att ta fram bilder, arkivmaterial och information om Göteborg.
Toaletter finns i receptionen och på varje våningsplan. 
Garderober finns i receptionen.
Skötrum finns vid receptionen och på plan 3 vid Barnens museum. 

Lokaler

Alla utställningar kan nås med hiss. Högre trösklar har ramper, några lägre trösklar saknar detta. I entrén finns en tillgänglighetsanpassad toalett samt en rullstol till utlåning. Scenen i foajén har ramp. Det finns blindskrift utanför alla toaletter och i hissarna. Den stora hörsalen i museet, Wallenstamsalen, har hörslinga. Övriga lokaler saknar hörslinga. Du kan självklart ta med din assistanshund till oss!

I foajé/reception

Plankarta över huset på svenska och engelska.
En blisskarta.
Möjlighet till teckenspråkstolkning via uppringd teckenspråkstolk. 
Stadsvandringskartor på sex olika språk- läs mer här!

utställningen Göteborgs födelse

Utställningstexterna finns tillgängliga i ett punktskriftshäfte och en audioguide med syntolkning finns att låna i receptionen.

utställningen Värdefullt

Utställningstexter, fördjupningar, föremål och filmer finns i appen "Värdefullt". I appen finns även möjlighet att lyssna på texterna och göra val som teckenspråk, engelska eller lättläst svenska. Det går självklart bra att låna en läsplatta i vår reception eller använda de stationära skärmarna som finns i utställningen.

tillgänglighet i urbanum

Filmerna i bion i utställningen Urbanum har svensk undertext, är teckenspråkstolkade och syntolkade. Utställningstexterna finns som brailleskrift. Fråga personalen i recpetionen.
Urbanum kan nås via hiss.

FUNKTEK 
Läs mer om projektet Funktek och Stadsmuseets arbete med tillgänglighet här.

frågor

Har du frågor som om tillgängligheten i museet kan du också kontakta värdarna i museets reception.
031-368 36 00
stadsmuseum@kultur.goteborg.se

WEBBPLATSEN

Webbplatsen är byggd med följsam design, en form av mobilanpassning som gör att webbplatsen anpassar sig till storleken på besökarens skärm.

ÄNDRA TEXTSTORLEK

Webbplatsen använder relativ textstorlek. Du kan därför ändra textstorleken direkt i din webbläsare.

Textstorleken kan i de flesta moderna webbläsare ändras genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet.

Hur man gör det varierar något mellan olika webbläsare, men i de flesta fall finns kommandon för detta i Visa-menyn (View i engelska versioner av webbläsare) alternativt under Zoom.

Om du är osäker på hur man gör läs informationen i webbläsarens hjälpfunktion.

ÄNDRA FÄRGER OCH KONTRASTER

Du kan även välja att ändra färger om du tycker att det underlättar läsningen av webbplatsen. Du kan välja både att ändra textens färg och bakgrundsfärgen.

I Internet Explorer väljer du knappen Verktyg och väljer därefter Internet-alternativ. Klicka på fliken Allmänt och sedan på Färger. Avmarkera kryssrutan Använd Windows-färger och välj därefter vad det är du vill ändra färg på och till vilken färg.

Om du är osäker på hur man gör läs informationen i webbläsarens hjälpfunktion.